Πάθαμε πλάκα! Υπάρχει κουτί που σε κάνει να χαμογελάς!

Το κουτί στην Εύβοια που έχει ρακή και που σου δίνει χαμόγελο.

Είναι ένα μηχάνημα σιδερένιο που σε κάνει να χαμογελάς.
Σε βάζω σε σκέψεις αλλά θα γίνω πιο σαφής. Δεν είναι και τόσο εύκολο να αναλύσουμε την λειτουργία αυτού του μηχανήματος που υπάρχει δεκάδες χρόνια και πραγματικά αυτό που βγάζει είναι απίθανο. Το κουτί της Εύβοιας που μέσα από την φωτιά θα βγάλει το τέλειο αποτέλεσμα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Δεν θα πιστέψεις που είναι κρυμμένο αυτό το εκκλησάκι στην Εύβοια

Το θυμάστε; Όταν σχηματίστηκε στην Εύβοια πρόσωπο πάνω σε εκκλησία

Αυτή την τούρτα στην Εύβοια δεν την έχεις ξαναδεί ποτέ σου!

Σήμερα θα σας δείξουμε ένα καζάνι που λειτουργεί με φωτιά. Γύρω από το καζάνι που βράζει μαζεύονται μεγάλες παρέες που πιάνουν τα καλαμπούρια και παράλληλα παρακολουθούν την μυσταγωγία που «γεννά» το ιερό υγρό στοιχείο. Το προιόν που θα βγεί είναι υπεύθυνο για την ωραία διάθεση και το γέλιο που θα μας δώσει. Και βέβαια όλα με μέτρο…​

Δεν είναι παίξε γέλασε αλλά κουραστική διαδικασία και διαρκεί ώρες. Στην αρχή της απόσταξης βγαίνουν 1-2 κιλά τσίπουρου που δεν είναι κατάλληλο για να καταναλωθεί. Αυτό το φυλάνε για να το ρίξουν στην δεύτερη καζανιά. Μόλις το πρώτο τσίπουρο βγει το ρίχνουν σε ένα δοχείο, όταν αρχίζει να μειώνεται το οινόπνευμα σταματούν την απόσταξη. Πετούν τα τσίπουρα, καθαρίζουν πολύ καλά το καζάνι και το καπάκι και προσθέτουν άλλη μία παρτίδα στέμφυλα και συνεχίζεται η διαδικασία.

Αν βρεθείτε κάποια στιγμή στην Βόρεια Εύβοια ψάξτε να βρείτε αυτό το παραδοσιακό ρακοκάζανο… Εκεί εκτός ότι θα δείτε πως γίνεται η παραγωγή της ρακής θα καταλάβετε και τι σημαίνει φιλοξενία…

Η ιστορία με τη ρακή που σε κάνει να χαμογελάς

Η παραγωγή της ρακής γίνεται, σύμφωνα με το wikipedia.org, κάθε φθινόπωρο μετά τη σοδειά του σταφυλιού. Το έθιμο του ρακοκάζανου θεσμοθετήθηκε από τον Ελευθέριο Βενιζέλο το 1920. Στο ρακοκάζανο η πρώτη ύλη που χρησιμοποιείτε είναι τα τσίκουδα, τα απομεινάρια του πατήματος των σταφυλιών για να βγει ο μούστος. Όταν το καζάνι αρχίζει να βράζει τότε αρχίζει να ρέει το πρώτο σώμα του αποστάγματος, το πρωτόρακη όπως λέγεται το οποίο είναι πολύ δυνατό σαν οινόπνευμα.

Όσο συνεχίζεται η απόσταξη η ρακή πάιρνει τις σωστές αναλογίες και βαθμούς.

Δείτε φωτογραφίες από το κουτί της Εύβοιας που δίνει χαμόγελο.

κουτί της Εύβοιας
Το κουτί της Εύβοιας που σε κάνει χαρούμενο- πηγή: facebook.com
νέα της Εύβοιας
το κουτί της Εύβοιας που σε κάνει να έχεις κέφι – πηγή: facebook.com