Ακολουθήστε μας στο:
Τελευταία ενημέρωση:
Τετάρτη, 22 Μαΐου 2019, 01:05

Θέλετε να γκρεμιστεί η δημοτική αγορά;
Συμφωνώ απόλυτα
Διαφωνώ
Δεν με ενδιαφέρει
Ψήφισε
Επιτάφιοι "αριστουργήματα" στην Εύβοια- Δείτε φωτογραφίες
Παρασκευή, 26 Απριλίου 2019 - 11:35:45 πμ

Το πρωί της Μεγάλης Παρασκευής γίνεται ο στολισμός του Επιταφίου στις εκκλησίες.

Ξεχωριστό έθιμο τη Μεγάλη Εβδομάδα για κάθε ενορία της Ορθόδοξης Χριστιανικής Ελλάδας, αποτελεί ο στολισμός του Επιταφίου.
Λουλούδια χρώματα και αρώματα συνοδεύουν τους επιταφίους για να δεχθούν το Άγιο Σώμα του Χριστού μετά την αποκαθήλωση του Θεανθρώπου από το Σταυρό του μαρτυρίου.
Μία διαδικασία που σε πολλές ενορίες ξεκινά και 40 ημέρες πριν τη Μεγάλη Παρασκευή.
Το σχέδιο, τα λουλούδια και ο φωτισμός αποτελούν μία επίπονη διαδικασία σε κάθε ενορία για τις νέες κυρίως γυναίκες, εθελόντριες που από το βράδυ της Μεγάλης Πέμπτης μέχρι τα ξημερώματα της Μεγάλης Παρασκευής , με επιμονή και μεράκι φιλοτεχνούν τον επιτάφιο της γειτονιάς τους.
Αρχικά ψάλλονται οι Μεγάλες Ώρες, που περιέχουν ψαλμούς, τροπάρια, Αποστόλους, Ευαγγέλια και Ευχές στις 8 το πρωί. 

πηγή φωτογραφίας: newsbomb.gr
Στη συνέχεια, 9 το πρωί,  ψάλλεται ο Εσπερινός της Μεγάλης Παρασκευής και 10 και μισή το πρωί, γίνεται η Αποκαθήλωση του Εσταυρωμένου. Ακολούθως, τοποθετείται στο Ιερό Κουβούκλιο ένα ύφασμα, πάνω στο οποίο έχει κεντηθεί ή ζωγραφιστεί ο Κύριος, νεκρός. 
Το βράδυ της ίδιας ημέρας ψάλλεται ο όρθρος του Μεγάλου Σαββάτου και η υμνολογία είναι σχετική με την ταφή του Κυρίου από τους Ιωσήφ και Νικόδημο και την κάθοδο της ψυχής Του στα σκοτεινά βασίλεια του Άδη. Σχετικά τα τροπάρια: «Ο ευσχήμων Ιωσήφ...», και «Ότε κατήλθες προς τον θάνατον...».

Μεγάλη Πέμπτη 25 Απριλίου: Σήμερον κρεμάται επί ξύλου

Τα 12 Ευαγγέλια της Μεγάλης Πέμπτης συγκροτούνται κυρίως από περικοπές των Ευαγγελίων του Ιωάννη και του Ματθαίου. Εν περιλήψει τα 12 Ευαγγέλια: Τελευταίες νουθεσίες του Ιησού στους μαθητές του... «Αγαπάτε Αλλήλους». Ο τελευταίος αποχαιρετισμός. Προσευχή του Ιησού. Προδοσία του από τον Ιούδα. Σύλληψη του Ιησού και μεταφορά του «Από τον Άννα στον Καϊάφα». Δίκη του Ιησού από τους Αρχιερείς. Άρνηση Πέτρου («Πριν αλέκτορα φωνήσαι, τρις απαρνήση με»). Ο Ιησούς ενώπιον του Πιλάτου, στο Πραιτώριο. Προσπάθεια του Πιλάτου να απελευθερώσει τον Κύριο, αλλά εμπρός στην αποφασιστικότητα των Φαρισαίων υποχωρεί. 
«Βαραβάν ή Χριστόν;» Ο Πιλάτος «Νίπτει τας χείρας του». Ο Ιούδας μεταμελείται και επιστρέφει τα «τριάκοντα αργύρια» στους Αρχιερείς, οι οποίοι τα έβαλαν στον «Κορβανά» (ταμείο του Ναού). Απαγχονισμός Ιούδα. Πορεία του Ιησού προς τον Γολγοθά και Σταύρωσή του με δύο ληστές. Ο Ιησούς αφήνει το πνεύμα επί του Σταυρού. Μεταμέλεια του ενός ληστή, που ζητά από τον Κύριο να τον θυμηθεί στη βασιλεία των Ουρανών. Ο Ιωσήφ ο από Αριμαθαίας ζητά από τον Πιλάτο το Σώμα του για να το θάψει. Ταφή του Ιησού και σφράγιση του Τάφου του από τους Αρχιερείς και Φαρισαίους.

Γιατί βάφουμε κόκκινα αυγά τη Μεγάλη Πέμπτη;

Το αυγό συμβολίζει τον τάφο του Χριστού που ήταν ερμητικά κλειστός – όπως το περίβλημα του αυγού -, αλλά έκρυβε μέσα του τη «Ζωή», αφού από αυτόν βγήκε ο Χριστός και αναστήθηκε! Μπορεί τα τελευταία χρόνια το αυγά να βάφονται σε διάφορα χρώματα, όμως η παράδοση τα θέλει κόκκινα.

4 μυστικά για τα πιο τέλεια πασχαλινά κουλούρια...


Συνταγές θα βρεις πολλές αλλά τα μυστικά για να σου πετύχουν τα κουλούρια είναι λίγα και πολύ συγκεκριμένα.
Μην ξεχάσεις την μαγειρική αμμωνία: Κάνει τα κουλούρια να μυρίζουν περίτεχνα μεν την ώρα του ψησίματος αλλά μέχρι να ψηθούν τα κουλουράκια δεν θα μυρίζει τίποτα απολύτως.
Βγάλε τα κουλούρια από το φούρνο άμεσα και αφαίρεσέ τα κι από το καυτό ταψί για να μην γίνουν σκληρά σαν παξιμάδια ή κριτσίνια. Θέλουμε αυτή την υγρασία που θα τα κάνει μαλακά.
Άλειψε τα κουλούρια με ασπράδι αυγού για να έχουν αυτό το τέλειο ροδαλό χρώμα. Μην λυπηθείς το ασπράδι.
Μην φοβάσαι την ζύμη που κολλάει. Την θέλουμε κολλώδη αλλά όχι να είναι υδαρής. Για να πλάσεις τα κουλούρια λάδωσε καλά τα χέρια σου. Έτσι θα έχουν απίθανο σχήμα.
Διαβάστε επίσης: 

​​Επίδομα ενοικίου 2019: Πως θα κάνεις την αίτηση;​


Διαβάστε όλα τα θέματα για την οικονομία στο newse.gr


ΝΕΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

 

ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΒΟΙΑ, ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Copyright ©2019 newse.gr (Αριθμός Γ.Ε.ΜΗ.: 141984522000) | Επικοινωνήστε μαζί μας |Διαφήμιση|email επικοινωνίας [email protected]