Ελάχιστη βάση εισαγωγής – ΕΒΕ 2022: Πότε θα βγει;

Πότε θα ανακοινωθεί η ΕΒΕ;
Πότε θα ανακοινωθεί η ΕΒΕ; Φωτογραφία: Joanna Kosinska

Πότε θα ανακοινωθεί η ΕΒΕ;

Την Παρασκευή 3 Ιουνίου 2022 ξεκίνησαν φέτος οι Πανελλαδικές Εξετάσεις για τους υποψηφίους των Γενικών Λυκείων ενώ, μια μέρα πριν Πέμπτη 2 Ιουνίου ξεκίνησαν για τους μαθητές των ΕΠΑΛ.

Η διάρκεια εξέτασης κάθε μαθήματος ήταν τρεις (3) ώρες. Η εξεταστέα ύλη και τα θέματα των εξετάσεων ήταν κοινά για όλους τους υποψηφίους ημερησίων και εσπερινών ΓΕΛ.

Η γνωστοποίηση βαθμών των πανελληνίων εξετάσεων 2022 και φέτος έγινε μέσω της λήψης γραπτού μηνύματος (SMS) στον αριθμό κινητού τηλεφώνου του υποψηφίου.

Ο συνολικός αριθμός εισακτέων των Πανελληνίων 2022 στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, στην ΑΣΠΑΙΤΕ και στις Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες, για το ακαδημαϊκό έτος 2022-2023 ανέρχεται σε 68.394. Σε αυτούς θα προστεθούν και οι εισακτέοι στις Στρατιωτικές και Αστυνομικές Σχολές και στις Ακαδημίες της Πυροσβεστικής, του Εμπορικού Ναυτικού και του Λιμενικού Σώματος. Σύμφωνα με την περσινή ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας, ο συνολικός αριθμός εισακτέων στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, στην ΑΣΠΑΙΤΕ και στις Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες, για το ακαδημαϊκό έτος 2021-2022 ανερχόταν σε 77.415.

Οι βαθμολογίες των Πανελληνίων 2022 για τα ΓΕΛ ανακοινώθηκαν την Τρίτη 28 Ιουνίου βάζοντας έτσι τέλος στην αγωνία των χιλιάδων υποψηφίων. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι συντελεστές βαρύτητας που αποδίδονται στα πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα, καθορίζονται με απόφαση της συγκλήτου του οικείου ΑΕΙ, η οποία εκδίδεται έπειτα από πρόταση κάθε σχολής, τμήματος ή εισαγωγικής κατεύθυνσης του.

Οι βάσεις εισαγωγής στα ΑΕΙ της χώρας αναμένεται να ανακοινωθούν το πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου, όπως εκτιμά το Υπουργείο Παιδείας, καθώς φέτος οι προκαταρκτικές εξετάσεις για τις σχολές άλλων Στρατιωτικές και Αστυνομικές, πραγματοποιήθηκαν νωρίτερα από τις προηγούμενες χρονιές.

Πολύ κρίσιμη είναι η ανακοίνωση της ΕΒΕ που προκύπτει ως ποσοστό του μέσου όρου ανά Ομάδα Προσανατολισμού, με συντελεστή που κυμαίνεται από 0,8 έως και 1,2 και έχει οριστεί ξεχωριστά από κάθε τμήμα. Η ΕΒΕ θα καθορίσει και τη δυνατότητα κάθε υποψηφίου να επιλέξει ένα τμήμα ή όχι.

Στο 8,27 διαμορφώθηκε πέρσι η ΕΒΕ για τα πανεπιστήμια στις πανελλήνιες.

9.000 περισσότεροι υποψήφιοι από πρόπερσι, φαίνεται δεν πληρούσαν τις ακαδημαϊκές προϋποθέσεις για να συμπληρώσουν μηχανογραφικό..

Για να ανακοινωθούν οι ΕΒΕ και να ανοίξει η πλατφόρμα του Μηχανογραφικού πρέπει να γίνουν γνωστοί όλοι οι βαθμοί συμπεριλαμβανομένων και των ειδικών μαθημάτων. Με δεδομένο ότι το τελευταίο ειδικό μάθημα εξετάζεται στις 30 Ιουνίου, η ανακοίνωση δεν θα γίνει τον Ιούνιο αλλά στα μέσα Ιουλίου 2022.

Πέρσι στο 1ο πεδίο (ανθρωπιστικών και κοινωνικών επιστημών) η ελάχιστη βάση εισαγωγής ήταν από 8,94 έως 13,40.

Πέρσι στο 2ο πεδίο (θετικών επιστημών) η ελάχιστη βάση εισαγωγής ήταν από 9,58 έως 14,38.

Στο 3ο πεδίο (επιστημών υγείας) η ΕΒΕ ήταν στο 9,7. Τέλος στο 4ο πεδίο (οικονομίας – πληροφορικής) η ΕΒΕ ήταν από 8,27 έως 12,41.