Τι είναι οι τριετίες και πότε θα “πιάνονται”;

τριετιεσ

Τις τελευταίες μέρες αρκετός λόγος γίνεται για τις τριετίες. Τι τελικά είναι οι τριετίες; Ψάξαμε και βρήκαμε ότι οι τριετίες είναι ένα επίδομα.

Ένα επίδομα που το παίρνουν όσοι εργάζονται, κάτι σαν προϋπηρεσία. Πρόκειται για ένα επίδομα που δίνεται κάθε μήνα και πληρώνεται μαζί με τον μισθό. Είναι μία αύξηση σε όποιον συμπληρώνει τρία χρόνια προϋπηρεσίας.

Σε περίπτωση που ο εργαζόμενος είναι σε έναν εργοδότη και μετά από δύο χρόνια βρει εργασία σε άλλον, θα πάρει την τριετία αφού δουλέψει έναν χρόνο στον εργοδότη.

Άρα η τριετία δεν επηρεάζεται από εργοδότη και ειδικότητα. Αυτό σημαίνει ότι και ειδικότητα να αλλάξει μετά από δύο χρόνια, τον τρίτο χρόνο θα πάρει κανονικά την τριετία.

Οι τριετίες, είναι ένα χρηματικό επίδομα που αναγνωρίζεται από κάθε επιχείρηση και την παίρνουν οι εργαζόμενοι που θα βρουν εργασία αλλού και σε άλλη ειδικότητα/

Η αύξηση υπολογίζεται στο 10% του κατώτατου μισθού και μπορεί να γίνει έως τρεις φορές. Δηλαδή μια αύξηση στην πρώτη τριετία, δεύτερη αύξηση στα έξι χρόνια και μια τρίτη αύξηση στα 9 χρόνια.

Τέλος, με νόμο από το δεύτερο μνημόνιο «πάγωσαν» οι τριετίες, μέχρι η ανεργία να πέσει κάτω από 10%, με αποτέλεσμα να σταματήσει η εξέλιξη τους τον Φεβρουάριο του 2012.