Επίδομα παιδιού α21 πληρωμή 2022: Πότε μπαίνει;

Πότε θα πληρωθεί η γ δόση για το επίδομα παιδιού

Έκλεισε, η ηλεκτρονική πλατφόρμα Α21 Επίδομα Παιδιού, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Οργανισμού Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ).

Το ποσό της επιδόματος ανέρχεται σε 105 ή 63 ή 42 ευρώ για κάθε παιδί για το πρώτο και δεύτερο παιδί, ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος, και σε 210 ή 126 ή 84 από το τρίτο και για κάθε επόμενο παιδί.

Οι δικαιούχοι θα εισπράξουν το επίδομα παιδιού και για να γίνει η πληρωμή για το επίδομα παιδιού θα πρέπει να κάνετε αίτηση στην πλατφόρμα α21.

Για να πάρει κανένας τα χρήματα του επιδόματος παιδιού του τρίτου διμήνου 2022 θα ληφθούν υπόψη τα εισοδήματα του φορολογικού έτους 2021. Επίσης για πρώτη φορά θα γίνει διασταύρωση στοιχείων για όσα παιδιά φοιτούν σε σχολείο.

Έτσι με διασταύρωση στοιχείων μέσω της πλατφόρμας myschool θα διαπιστωθεί αν κάποιος είναι δικαιούχος και το παιδί του πηγαίνει στο σχολείο.

Για το 2022, με δεδομένο ότι το opeka επίδομα παιδιού πληρωμή, καταβάλλεται ανά δίμηνο, το πλάνο πληρωμών είναι η τρίτη δόση να δοθεί το τέλος Ιουλίου, η τέταρτη δόση τέλος Σεπτεμβρίου, η πέμπτη δόση τέλος Νοεμβρίου και η έκτη δόση, πριν τις γιορτές.

Για να χορηγηθεί το επίδομα, η αίτηση πρέπει να υποβληθεί οριστικά και να έχει εγκριθεί. Αίτηση που έχει αποθηκευτεί προσωρινά, θεωρείται μη υποβληθείσα και δεν λαμβάνεται υπόψη.

Σύμφωνα με τον ΟΠΕΚΑ, ο υπολογισμός της δόσης του επιδόματος θα γίνει σύμφωνα με την τελευταία εκκαθαρισμένη φορολογική δήλωση. Μετά την υποβολή της φορολογικής δήλωσης τρέχοντος έτους ή τροποποίηση αυτής, το ποσό του επιδόματος επανυπολογίζεται αυτόματα. Σε περίπτωση που το εισόδημα του φορολογικού έτους 2021 είναι μικρότερο από εκείνο του 2020, το καταβαλλόμενο επίδομα μπορεί να αυξηθεί εφόσον προκύψει αλλαγή στην κατηγορία ισοδύναμου οικογενειακού εισοδήματος.

Αν όμως το εισόδημα του 2021 είναι υψηλότερο εκείνου του 2020, τότε εφόσον προκύψει αλλαγή στην κατηγορία ισοδύναμου οικογενειακού εισοδήματος, το καταβαλλόμενο επίδομα μπορεί να μειωθεί και να ακολουθήσουν στη συνέχεια οι απαιτούμενοι συμψηφισμοί έως την εξόφληση της διαφοράς.

Πως θα συμπληρώσετε την αίτηση Α21- Ποια προβλήματα μπορεί να προκύψουν;

Σε περίπτωση που το όνομα του παιδιού έχει καταχωρηθεί ήδη στον ΑΜΚΑ πρέπει να ακυρώσετε την αίτηση Α21 και να υποβάλετε οριστικά νέα. Αν το παιδί εξακολουθεί να εμφανίζεται χωρίς όνομα και μετά την ακύρωση της αίτησης, πρέπει να πάτε στο ΚΕΠ και να δηλώσετε το όνομα του παιδιού σας στον ΑΜΚΑ. Στη συνέχεια, να ακυρώσετε πάλι την αίτηση Α21 και να υποβάλετε οριστικά νέα.

Για τα παιδιά που είναι γεννημένα το 2004 και μετά, δεν ζητείται ο ΑΦΜ. Εντούτοις, για τα παιδιά που είναι γεννημένα το 2003 και πριν, ο ΑΦΜ είναι υποχρεωτικός. Αν αυτός ο ΑΦΜ δεν έχει καταχωρηθεί στο μητρώο του ΑΜΚΑ, τότε οι πολίτες παραπέμπονται σε ΚΕΠ, για να ενημερώσουν το μητρώο ΑΜΚΑ με τον αντίστοιχο ΑΦΜ, καθώς δεν μπορεί να γίνει ενημέρωση του μητρώου ΑΜΚΑ, μέσω της αίτησης Α21.

Πότε μπαίνει το επίδομα παιδιού;
Οι δικαιούχοι θα εισπράξουν το επίδομα παιδιού και για να γίνει η πληρωμή για το επίδομα παιδιού θα πρέπει να κάνετε αίτηση στην πλατφόρμα α21. Φωτογραφία αρχείου: Sandy Millar on Unsplash

Πολλοί ρωτούν αν θα πάρουν το επίδομα παιδιού ύστερα από την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων. Είναι ένα επίδομα που βοηθά αρκετά τις οικογένειες κάθε δύο μήνες.

Σε αυτό το ρεπορτάζ θα απαντήσουμε σε όλες σας τις απορίες και θα δείτε αν δικαιούστε το επίδομα παιδιού. Θα κάνετε την αίτηση σας αφού πρώτα δείτε αν το δικαιούστε.

H ηλεκτρονική αίτηση Α21 για τη επίδομα παιδιού υποβάλλεται, από τον υπόχρεο. Η αίτηση συμπληρώνεται μετά την οριστική υποβολή της φορολογικής δήλωσης (Ε1) του τρέχοντος έτους. Η υποβολή γίνεται στην πλατφόρμα της ΗΔΙΚΑ.

-Οικογένεια με 2 γονείς και 1 παιδί, με ετήσιο εισόδημα 10.500€, εντάσσεται στην Α εισοδηματική κλίμακα και θα λάβει 70€ επίδομα το μήνα.

-Οικογένεια με 2 γονείς και 1 παιδί, με ετήσιο εισόδημα 17.500€, εντάσσεται στην Β εισοδηματική κλίμακα και θα λάβει 42€ επίδομα το μήνα.

-Οικογένεια με 2 γονείς και 1 παιδί, με ετήσιο εισόδημα 26.250€, εντάσσεται στην Γ εισοδηματική κλίμακα και θα λάβει 28€ επίδομα το μήνα.

-Οικογένεια με 2 γονείς και 2 παιδιά, με ετήσιο εισόδημα 12000€, εντάσσεται στην Α εισοδηματική κλίμακα και θα λάβει 140€ επίδομα το μήνα.

-Οικογένεια με 2 γονείς και 2 παιδιά, με ετήσιο εισόδημα 20000€, εντάσσεται στην Β εισοδηματική κλίμακα και θα λάβει 84€ επίδομα το μήνα.

-Οικογένεια με 2 γονείς και 2 παιδιά, με ετήσιο εισόδημα 30000€, εντάσσεται στην Γ εισοδηματική κλίμακα και θα λάβει 56€ επίδομα το μήνα.

-Οικογένεια με 2 γονείς και 3 παιδιά, με ετήσιο εισόδημα 13500€, εντάσσεται στην Α εισοδηματική κλίμακα και θα λάβει 280€ επίδομα το μήνα.

-Οικογένεια με 2 γονείς και 3 παιδιά, με ετήσιο εισόδημα 22500€, εντάσσεται στην Β εισοδηματική κλίμακα και θα λάβει 168€ επίδομα το μήνα.

-Οικογένεια με 2 γονείς και 3 παιδιά, με ετήσιο εισόδημα 33750€, εντάσσεται στην Γ εισοδηματική κλίμακα και θα λάβει 112€ επίδομα το μήνα.

Δείτε μερικά παραδείγματα για να καταλάβετε πως υπολογίζεται το επίδομα παιδιού.

Οικογένεια με 2 γονείς και 2 παιδιά, με ετήσιο εισόδημα 28.000€. Η οικογένεια εντάσσεται στην Γ εισοδηματική κλίμακα και θα λάβει 56€ επίδομα το μήνα.

Οικογένεια με 2 γονείς και 1 παιδί, με ετήσιο εισόδημα 26.000€. Η οικογένεια εντάσσεται στην Γ εισοδηματική κλίμακα και θα λάβει 28€ επίδομα το μήνα.

Οικογένεια με 2 γονείς και 2 παιδιά, με ετήσιο εισόδημα 18.800€. Η οικογένεια εντάσσεται στην Β εισοδηματική κλίμακα και θα λάβει 84€ επίδομα το μήνα.

Οικογένεια με 2 γονείς και 3 παιδιά με ετήσιο εισόδημα 13.000€. Η οικογένεια εντάσσεται στην Α εισοδηματική κλίμακα και θα λάβει 280€ το μήνα.

Επίσης γίνεται διασταύρωση στοιχείων για όσα παιδιά φοιτούν σε σχολείο. Έτσι με διασταύρωση στοιχείων μέσω της πλατφόρμας myschool θα διαπιστωθεί αν κάποιος είναι δικαιούχος και το παιδί του πηγαίνει στο σχολείο.

Για το 2022, με δεδομένο ότι το επίδομα παιδιού καταβάλλεται ανά δίμηνο, το πλάνο πληρωμών είναι η πρώτη δόση να δοθεί τέλος Μαρτίου (δοθηκε), η δεύτερη δόση τέλος Μαΐου (δόθηκε), η τρίτη δόση τέλος Ιουλίου, η τέταρτη δόση τέλος Σεπτεμβρίου, η πέμπτη δόση τέλος Νοεμβρίου και η έκτη δόση, πριν τις γιορτές.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι η δεύτερη δόση του επιδόματος παιδιού πληρώθηκε το τέλος του Μάη όπως θα δείτε και το σχετικό βίντεο.