Κοινωνικός τουρισμός 2022: Πότε ανακοινώνονται τα αποτελέσματα;

Οι αιτήσεις έκλεισαν για το πρόγραμμα κοινωνικός τουρισμός που έβγαλε χρονικά πρώτος ο ΟΑΕΔ

Όσοι ανήκουν στην κατηγορία ΑμεΑ μπορούν να πάρουν επιταγή για κάθε χρόνο, ενώ οι υπόλοιποι δικαιούχοι μπορούν χρόνο παρά χρόνο. Για παράδειγμα αν κάποιος πολίτης πήρε την επιταγή πέρσι, δεν θα έχει το δικαίωμα να πάει φέτος διακοπές με το πρόγραμμα κοινωνικός τουρισμός του ΟΑΕΔ.

Φέτος οι αιτήσεις για επιταγές ξεπέρασαν τις 800.000 επιταγές ενώ, το voucher θα δοθεί σε 300.000 δικαιούχους και το πρόγραμμα θα «τρέξει» από την 1η Αυγούστου 2022 ως τις 31 Ιουλίου 2023.

Στο πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού ΟΑΕΔ πήραν μέρος άνεργοι και εργαζόμενοι, οι οποίοι είχαν τουλάχιστον 50 ημέρες εργασίας ασφαλισμένες στο προηγούμενο έτος, δηλαδή το 2021 ή να έλαβαν 50 ημέρες από την ειδική παροχή προστασίας μητρότητας του ΟΑΕΔ, ή να έλαβαν 50 ημέρες επιδότηση ανεργίας, ή να είχαν ένα συνδυασμό όλων των παραπάνω.

Ο κοινωνικός τουρισμός, όπου τα αποτελέσματα θα βγουν μέχρι τα μέσα Ιουλίου, παρέχει έξι διανυκτερεύσεις με πολύ μικρή ιδιωτική συμμετοχή, σε τουριστικά καταλύματα σε όλη την Ελλάδα, για τη Λέσβο, τη Λέρο, τη Σάμο, τη Χίο, την Κω και τον Έβρο, δέκα διανυκτερεύσεις χωρίς καμία ιδιωτική συμμετοχή και επίσης περιλαμβάνει σημαντικές εκπτώσεις σε ακτοπλοϊκά εισιτήρια.

Είναι ένα πρόγραμμα που υλοποιείται κάθε χρόνο χωρίς προβλήματα. Πέρσι, το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου ενεργοποιήθηκαν συνολικά 38.000 επιταγές του προγράμματος κοινωνικού τουρισμού 2020-2021 του ΟΑΕΔ σε τουριστικά καταλύματα της χώρας, καθώς και 4.670 επιταγές ακτοπλοϊκής μεταφοράς.

Ενδεικτικά, οι 2 περιφερειακές ενότητες με τον μεγαλύτερο αριθμό ενεργοποιημένων επιταγών σε τουριστικά καταλύματα ήταν η Χαλκιδική και η Εύβοια.

Οι δικαιούχοι – ωφελούμενα μέλη που ήταν κάτοχοι Επιταγών Κοινωνικού Τουρισμού ήρθαν απευθείας σε επαφή με τους παρόχους για τις κρατήσεις δωματίων.

Όσοι ανήκουν στην κατηγορία ΑμεΑ μπορούν να πάρουν επιταγή για κάθε χρόνο, ενώ οι υπόλοιποι δικαιούχοι μπορούν χρόνο παρά χρόνο.
Όσοι ανήκουν στην κατηγορία ΑμεΑ μπορούν να πάρουν επιταγή για κάθε χρόνο, ενώ οι υπόλοιποι δικαιούχοι μπορούν χρόνο παρά χρόνο. Φωτογραφία αρχείου: unsplash.com

Οι πάροχοι δεν μπορούν να δεχθούν στο πλαίσιο του προγράμματος δικαιούχους των οποίων ο τόπος διαμονής βρίσκεται στην ίδια Περιφερειακή Ενότητα με το κατάλυμά τους, εκτός από συγκεκριμένες εξαιρέσεις.

Οι πάροχοι μπορούν να δεχθούν στο κατάλυμα ωφελούμενα μέλη, χωρίς αυτά να συνοδεύονται από τον δικαιούχο πολίτη, με την προϋπόθεση ότι αυτά είναι παιδιά ηλικίας 18 – 24 ετών, είναι σύζυγοι των δικαιούχων, είναι παιδιά ηλικίας 5 – 18 ετών που συνοδεύονται από τον/την σύζυγο του δικαιούχου πολίτη (ωφελούμενο μέλος ή μη).

Η σύμβαση υπογράφεται από τους δικαιούχους ή από τα ωφελούμενα τέκνα 18-24 ετών ή τους/τις συζύγους των δικαιούχων (ωφελούμενα μέλη ή μη) με νόμιμη εξουσιοδότηση των δικαιούχων.

Υπενθυμίζεται ότι οι δικαιούχοι του περσινού προγράμματος που δεν έχουν ενεργοποιήσει ακόμα τις επιταγές μπορούν να κάνουν διακοπές, μέχρι τις 31 Ιουλίου 2022.

Τέλος, προβλέπεται ότι, όσοι δικαιούχοι λάβουν επιταγή και δεν την ενεργοποιήσουν, δεν θα έχουν δικαίωμα συμμετοχής στα επόμενα δύο προγράμματα, ώστε να μην στερούν από άλλους δικαιούχους τη συμμετοχή στο πρόγραμμα.