Προσδοκίες από ένα μεταπτυχιακό: Τι να περιμένεις

Η επιστροφή στο πανεπιστήμιο για την παρακολούθηση ενός μεταπτυχιακού είναι μία εξαιρετική επιλογή και ένας ευχάριστος σταθμός στο εκπαιδευτικό σου ταξίδι. Μετά την έγκριση της αίτησής σου και την εγγραφή σου στο πρόγραμμα, θα ξεκινήσεις ξανά σπουδές και θα προετοιμαστείς για την εισαγωγή σου στην αγορά εργασίας. Όμως, τι ακριβώς μπορείς να περιμένεις από ένα μεταπτυχιακό πρόγραμμα;

Τι προσδοκίες να έχεις από το μεταπτυχιακό σου;

Στο μεταπτυχιακό σου, μπορείς να περιμένεις πως θα εξελιχθείς ως επιστήμονας και επαγγελματίας, θα μάθεις νέα πράγματα, θα γνωρίσεις ανθρώπους, θα δικτυωθείς και θα αυξήσεις τις πιθανότητες να αποκτήσεις τη θέση εργασίας που σε ενδιαφέρει πραγματικά.

1. Νέες γνώσεις

Ένα πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών, συνήθως, είναι δομημένο με τέτοιο τρόπο ώστε να προσφέρει εξειδίκευση. Τα μαθήματα που περιλαμβάνονται έχουν στόχο την εμβάθυνση σε ένα συγκεκριμένο τομέα της επιστήμης, επιτρέποντας στους φοιτητές να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους και να μάθουν πράγματα τα οποία δεν αναλύονται σε βάθος στα πλαίσια ενός προπτυχιακού.

Παρακολουθώντας ένα μεταπτυχιακό, θα αποκτήσεις νέες γνώσεις, θα κατανοήσεις καλύτερα πράγματα που, πιθανώς, έχεις συναντήσει και στο προπτυχιακό σου και θα προετοιμαστείς για μία καριέρα σε συγκεκριμένο τομέα. Επίσης, θα έχεις τη δυνατότητα να έρθεις σε επαφή με την έρευνα, καθώς τα περισσότερα προγράμματα απαιτούν την εκπόνηση διπλωματικής εργασίας.

2. Γνωριμίες και networking

Όπως είναι λογικό, κάθε νέα αρχή αποτελεί μία ευκαιρία να γνωρίσεις και διαφορετικούς ανθρώπους. Το πανεπιστήμιο είναι πάντα ένα καλό μέρος για να κάνεις γνωριμίες με συμφοιτητές, συναδέλφους και καθηγητές, ενώ στα πλαίσια του μεταπτυχιακού, θα συναντήσεις ακόμα περισσότερους καταξιωμένους επιστήμονες και επαγγελματίες, λόγω των σεμιναρίων που περιλαμβάνουν, σε πολλές περιπτώσεις.

Οι γνωριμίες αυτές, πέρα από φιλικές σχέσεις, μπορούν να οδηγήσουν και σε επαγγελματικές σχέσεις ή συστάσεις, δίνοντάς σου προβάδισμα έναντι του ανταγωνισμού και βοηθώντας έτσι την εξέλιξη της καριέρας σου.

3. Επιπλέον εφόδια για την αγορά εργασίας

Μια ακόμα προσδοκία που μπορείς να έχεις από το μεταπτυχιακό σου είναι πως, ως τυπικό προσόν, θα σε βοηθήσει να βρεις τη θέση εργασίας που σε ενδιαφέρει. Πλέον, ο ανταγωνισμός στην αγορά είναι μεγάλος, επομένως είναι σημαντικό να έχεις προσόντα όπως ένα μεταπτυχιακό ή προϋπηρεσία, ώστε να ξεχωρίσεις από τους υπόλοιπους υποψήφιους.

Η κατοχή ενός μεταπτυχιακού τίτλου δείχνει ότι έχεις αφιερώσει χρόνο για να μάθεις και πως μπορείς να ανταπεξέλθεις σε υψηλές απαιτήσεις. Μπορεί, επίσης, να σε οδηγήσει σε ευκαιρίες πρακτικής άσκησης ή εργασίας, προσφέροντάς σου πολύτιμη προϋπηρεσία πάνω στο αντικείμενό σου.

4. Δυνατότητα συνέχισης σπουδών σε διδακτορικό επίπεδο

Αν η ακαδημαϊκή καριέρα σε ενδιαφέρει περισσότερο, τότε μπορείς να περιμένεις πως το μεταπτυχιακό σου θα σε προετοιμάσει κατάλληλα και για αυτό το βήμα. Έχοντας ήδη ασχοληθεί, σε κάποιον βαθμό, με την έρευνα κι έχοντας μάθει τις απαιτήσεις που έχει κάτι τέτοιο, μπορείς να πάρεις μια συνειδητοποιημένη απόφαση για το αν θα προχωρήσεις σε διδακτορικό.

Το σίγουρο είναι πως, αν το επιλέξεις, θα έχεις ήδη τα απαραίτητα εφόδια για να ανταπεξέλθεις στις απαιτήσεις του διδακτορικού και να φτάσεις τον στόχο σου!

5. Ευελιξία

Καθώς ο χώρος της παιδείας εξελίσσεται διαρκώς, πλέον, από το μεταπτυχιακό σου μπορείς να περιμένεις και ευελιξία. Αυτό σημαίνει πως μπορείς να επιλέξεις ένα πρόγραμμα που να ταιριάζει στην καθημερινότητα και τον τρόπο ζωής σου και να πραγματοποιήσεις μεταπτυχιακές σπουδές part-time ή ακόμα και online, ώστε να συνδυάσεις σπουδές και εργασία.

Στο Brive, μπορείς να εξερευνήσεις εξ αποστάσεως μεταπτυχιακά, να βρεις το ιδανικό πρόγραμμα για εσένα και να κάνεις το βήμα που θα σε οδηγήσει στην καριέρα που ονειρεύεσαι!

Τι μπορείς να κάνεις μετά την αποφοίτηση;

Ολοκληρώνοντας τις μεταπτυχιακές σου σπουδές, μπορείς να κάνεις το επόμενο βήμα προς την επίτευξη των στόχων σου. Οι επιλογές που έχεις είναι οι εξής:

Ένταξη στην αγορά εργασίας

Μετά τις σπουδές σου ή ακόμα και πριν τελειώσεις το μεταπτυχιακό σου, έχεις τη δυνατότητα να αναζητήσεις την τύχη σου στην εγχώρια, αλλά και τη διεθνή αγορά εργασίας. Μπορείς να ψάξεις για θέσεις εργασίας που σχετίζονται με το αντικείμενό σου κι έτσι, να ξεκινήσεις την καριέρα σου στην Ελλάδα ή το εξωτερικό.

Συμβολή στην έρευνα

Αν αυτό που σε κέρδισε περισσότερο, κατά τη διάρκεια των σπουδών σου, είναι η έρευνα, τότε μπορείς να ακολουθήσεις αυτό το μονοπάτι και μετά την ολοκλήρωση του μεταπτυχιακού σου. Τόσο τα πανεπιστήμια όσο και τα ερευνητικά κέντρα και οι ιδιωτικές επιχειρήσεις έχουν ανάγκη από εξειδικευμένους επιστήμονες που ασχολούνται με την έρευνα.

Επομένως, ανάλογα με το αντικείμενό σου, έχεις τη δυνατότητα να ασχοληθείς με την έρευνα και να συμβάλλεις στην εξέλιξη της επιστήμης και τη βελτίωση της καθημερινότητας των ανθρώπων.

Ακαδημαϊκή καριέρα

Όπως αναφέρουμε και παραπάνω, ένα μεταπτυχιακό σου προσφέρει τη δυνατότητα να συνεχίσεις περαιτέρω τις σπουδές σου και να ακολουθήσεις ακαδημαϊκή καριέρα. Αν, λοιπόν, η έρευνα, η συγγραφή και η διδασκαλία σου κινούν το ενδιαφέρον, έχεις την επιλογή να ακολουθήσεις ακαδημαϊκή καριέρα και να ενταχθείς στο προσωπικό κάποιου πανεπιστημίου.

Αφού ολοκληρώσεις και το διδακτορικό σου, μπορείς να βρεις τη θέση που σε ενδιαφέρει οπουδήποτε στον κόσμο και να προσφέρεις τις γνώσεις σου στις επόμενες γενιές φοιτητών.

Μία έξυπνη επιλογή για το μέλλον

Πριν ξεκινήσεις τις μεταπτυχιακές σου σπουδές, ίσως να έχεις μερικές απορίες σε σχέση με το τι θα αποκομίσεις από αυτές. Ωστόσο, ελπίζουμε το άρθρο μας να σε βοήθησε να κατανοήσεις καλύτερα όλα όσα μπορείς να περιμένεις, ώστε να πάρεις μία συνειδητοποιημένη απόφαση και να κάνεις μία επιλογή που σου ταιριάζει πραγματικά.

Η πραγματοποίηση ενός μεταπτυχιακού είναι σίγουρα μια έξυπνη κίνηση, αφού μπορεί να σου ανοίξει πολλές πόρτες και να σε βοηθήσει να εξελιχθείς σε αυτό που ονειρεύεσαι.