Απεργία δικηγόρων 2024: Μέχρι πότε είναι η αποχή;

Μέχρι 19 Γενάρη κάνουν την δική τους απεργία οι δικηγόροι – Σε ποιες δίκες θα υπάρχει αναστολή της αποχής

Αποχή δικηγόρων 2024: Μέχρι πότε είναι

Συνεχίζεται η αποχή των δικηγόρων για το 2024 με συνεχιζόμενη απεργία.

Την παράταση της πανελλαδικής αποχής των δικηγόρων έως 19.1.2024 αποφάσισε να προτείνει στους 63 Δικηγορικούς Συλλόγους της χώρας η Ολομέλεια των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, διεκδικώντας την ικανοποίηση των πάγιων αιτημάτων του δικηγορικού κλάδου.

Παράλληλα, η Ολομέλεια αποφάσισε την αναστολή της αποχής όσον αφορά στις δίκες νομικής βοήθειας, αυτοδιοικητικές, σωματεία κ.λπ. που είχε αποφασιστεί αποχή έως τις 5 Ιανουαρίου.

Επίσης, η Ολομέλεια, σύμφωνα με ανακοίνωσή της, αποφάσισε ότι «παρά τις όποιες βελτιώσεις που φέρεται ότι επέρχονται στις διατάξεις του υπό διαβούλευση σχεδίου νόμου για τον Ποινικό Κώδικα και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, κρίνει ότι οι βελτιώσεις αυτές δεν αλλάζουν τη φιλοσοφία του νομοσχεδίου ούτε βασικές του διατάξεις που συρρικνώνουν θεμελιώσεις εγγυήσεις και δικαιώματα του κατηγορουμένου, παραβιάζοντας τις αρχές της δίκαιης δίκης της ΕΣΔΑ, επιτείνουν την ανασφάλεια δικαίου και δημιουργούν ανεπιεικείς και ανεφάρμοστες καταστάσεις».

Ακόμη, η Ολομέλεια, εξέφρασε την κατηγορηματική αντίθετη της στην κατάργηση οποιουδήποτε Εφετείου ή Πρωτοδικείου της χώρας, ενώ θεωρεί ότι είναι σε σωστή κατεύθυνση οι κυβερνητικές εξαγγελίες για τη μεταφορά δικαστικής ύλης στους δικηγόρους και την άμεση σύσταση επιτροπής για την αναμόρφωση του Κώδικα Δικηγόρων.