ΟΠΕΚΕΠΕ πληρωμές 2023: Ποιες θα γίνουν;

οπεκεπε πληρωμεσ 2023

Αρκετά συχνά γίνονται από τον ΟΠΕΚΕΠΕ πληρωμές για τους αγρότες προκειμένου να μετριαστούν τα έξοδα που έχει ο κλάδος.

Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια έχουν αυξηθεί στο ζενίθ τα έξοδα που έχουν οι αγρότες κατά την εξάσκηση του επαγγέλματος τους.

Αξίζει να σημειωθεί πως κάποιες πληρωμές σε προγράμματα έχουν πάει πίσω και πολλοί ρωτούν για το πότε θα γίνουν οι πληρωμές.

Για παράδειγμα δεν έχει πληρωθεί ακόμα η εκκαθάριση της βασικής ενίσχυσης και του πρασινίσματος έτους 2022.

Πολλοί θα ρωτήσουν τι είναι το πρασίνισμα. Η απάντηση είναι απλή.

Είναι μια ενίσχυση που την πιστώνονται οι γεωργοί που τηρούν, σε όλες τις καλλιέργειες τους, τις γεωργικές πρακτικές που δεν κάνουν κακό στο κλίμα και το περιβάλλον.

Στις επόμενες ημέρες θα γίνει η εκκαθάριση συνδεδεμένων ενισχύσεων έτους 2022.

Τέλος στις επόμενες πληρωμές του ΟΠΕΚΕΠΕ θα συμπεριληφθεί η προκαταβολή αγροπεριβαλλοντικών δράσεων και συμπληρωματικές πληρωμές δράσεων σε δικαιούχους κατόπιν ελέγχων.

Μια τέτοια πληρωμή έχει να κάνει όπως στην περίπτωση των βιολογικών.

Οι νέες αυτές πληρωμές του ΟΠΕΚΕΠΕ θα γίνουν μέσα στον Ιούνιο.

Πολλοί ρωτούν γιατί υπάρχει αυτή η σχετική καθυστέρηση. Η απάντηση είναι απλή. Υπάρχουν περιπτώσεις όπου δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί ο υπολογισμός των δικαιωμάτων ενίσχυσης.

Την ίδια ώρα δεν έχουν πάρει χρήματα οι δικαιούχοι της ενίσχυσης του μέτρου 22. Το συγκεκριμένο μέτρο έχει να κάνει με τις επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία.

Έχει να κάνει με την στήριξη των κτηνοτρόφων μιας και ο πόλεμος στην Ουκρανία τους έχει επηρεάσει στο ζενίθ.

Όσοι δεν έλαβαν τα χρήματα θα πρέπει να πάνε στο γραφείο του ΟΠΕΚΕΠΕ στην περιοχή που διαμένουν και να δώσουν στον υπάλληλο ένα αντίγραφο του λογαριασμού τους.

Η καθυστέρηση στην παραπάνω πληρωμή μπορεί να οφείλεται στην λάθος αναγραφή του τραπεζικού λογαριασμού.

Έτσι, αφού θα γίνουν οι απαραίτητες διορθώσεις, θα γίνει η πληρωμή στις αρχές του καλοκαιριού.

Ένα άλλο θέμα που έχει προκύψει για τους αγρότες είναι η έκδοση εξαψήφιου κωδικού που αφορά στην ενιαία αίτηση ενίσχυσης 2023 δίνει ο ΟΠΕΚΕΠΕ.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωση του ο Οργανισμός, η έκδοση του εξαψήφιου κωδικού, για τους παραγωγούς που επιθυμούν να υποβάλουν την ΕΑΕ 2023 μέσω πιστοποιημένου ΚΥΔ, πραγματοποιείται μέσω της διεύθυνσης: https://eae2023.opekepe.gov.gr/landing-page».

Σε περίπτωση που η διαδικασία εξαγωγής του εξαψήφιου κωδικού, για την ΕΑΕ 2023, δεν έχει πραγματοποιηθεί με χρήση του παραπάνω ιστότοπου, θα πρέπει να επαναληφθεί.