Πότε είναι Χριστούγεννα 2024; Πότε λένε τα κάλαντα;

ποτε ειναι τα χριστουγεννα 2023

Πότε έρχονται τα Χριστούγεννα 2024; Πότε λένε τα κάλαντα των Χριστουγέννων 2024 με τα τρίγωνα και ποια είναι τα έθιμα;

Σε πόσες μέρες έρχονται τα Χριστούγεννα 2024 όπου ακούμε ευχές, κάλαντα και γιορτάζουμε όλοι μαζί τα έθιμα.

Τα Χριστούγεννα ακούμε πάντα τις πιο γλυκές ευχές. Το πιο μαγικό είναι τα κάλαντα που μας λένε τα μικρά παιδιά. Δεν ξεχνάμε βέβαια και τα δεκάδες έθιμα που γίνονται σε κάθε γωνιά της χώρας μας.

Τα Χριστούγεννα είναι γεμάτα με διάφορα εθιμικά έθιμα που διαφοροποιούνται ανάλογα με τη χώρα, την περιοχή και τον πολιτισμό.

Τα Χριστούγεννα (από τη φράση Χριστού γέννα) είναι η ετήσια χριστιανική εορτή της γέννησης του Χριστού και κατ’ επέκταση το σύνολο των εορτών από εκείνη την ημέρα. Από τις 25 Δεκεμβρίου, μέχρι τα Θεοφάνια είναι οι γιορτές των Χριστουγέννων. Την ημέρα των Χριστουγέννων γιορτάζουν ο Χρήστος, η Χρυστάλλα, η Χριστίνα και η Χρυσούλα.

Ποια είναι τα έθιμα των Χριστουγέννων;

Όλοι λάμπουν κατά την διάρκεια των Χριστουγέννων. Από την κορυφή μέχρι τα νύχια, φορώντας υπέροχα φορέματα.

Εδώ είναι μερικά από τα δημοφιλέστερα έθιμα που συνδέονται με τα Χριστούγεννα:

– Χριστόψωμο: Σε διάφορα μέρη της Ελλάδας, οι γυναίκες αποτυπώνουν και τα πέντε τους δάχτυλα, πάνω στο ψωμί, και λένε στα μικρά παιδιά πως ο Χριστός κατέβηκε στο φούρνο και το ευλόγησε.

-Δέντρο Χριστουγέννων: Ένα από τα πιο γνωστά εθιμικά είναι η διακόσμηση του χριστουγεννιάτικου δέντρου. Οι άνθρωποι στολίζουν τα δέντρα τους με λαμπάκια, μπάλες, αστέρια και άλλα διακοσμητικά. Η παράδοση του να στολίζουμε ένα χριστουγεννιάτικο δέντρο έχει πολλές προελεύσεις και συμβολισμούς που εξελίχθηκαν κατά τη διάρκεια των αιώνων. Αυτή η πρακτική έχει ρίζες τόσο σε παγανιστικές όσο και σε χριστιανικές παραδόσεις.

-Άγιος Βασίλης: Ο Άγιος Βασίλης είναι ένας χαρακτήρας που φέρνει δώρα στα παιδιά τη νύχτα των Χριστουγέννων σε πολλές χώρες. Συνήθως, παιδιά γράφουν γράμματα στον Άγιο Βασίλη με τις επιθυμίες τους για δώρα.

-Χριστουγεννιάτικα κάλαντα: Σε πολλές κοινότητες, οι άνθρωποι πηγαίνουν από σπίτι σε σπίτι τραγουδώντας χριστουγεννιάτικα κάλαντα και ζητώντας ευλογίες.

-Χριστουγεννιάτικα γεύματα: Οι οικογένειες συχνά συγκεντρώνονται για εορταστικά γεύματα τη νύχτα των Χριστουγέννων, με τα πιάτα να περιλαμβάνουν συνήθως κρασί, κρέας, ψάρι, γαλοπούλα, γλυκά και άλλα παραδοσιακά φαγητά.

– Τσουρέκια: Τα τσουρέκια τα φτιάχνουμε το Πάσχα, όμως τα τελευταία χρόνια φαίνεται πως ακόμη και τα Χριστούγεννα έχουν τα τσουρέκια τους.

-Άνοιγμα δώρων: Τα παιδιά συνήθως περιμένουν με ανυπομονησία να ανοίξουν τα δώρα τους το πρωί της 25ης Δεκεμβρίου. Αυτή είναι μια από τις πιο αγαπημένες στιγμές των Χριστουγέννων.

Ποια είναι τα κάλαντα των Χριστουγέννων;

Τα κάλαντα των Χριστουγέννων είναι παραδοσιακά χριστουγεννιάτικα τραγούδια που τραγουδούνται κατά τη διάρκεια των εορταστικών εκδηλώσεων, κυρίως στον χριστουγεννιάτικο και πρωτοχρονιάτικο καιρό.

Συνήθως, οι άνθρωποι πηγαίνουν από σπίτι σε σπίτι, τραγουδώντας κάλαντα, και εύχονται καλά Χριστούγεννα και Καλή Χρονιά, ενώ παράλληλα λαμβάνουν μικρά δώρα ή φαγητά.

Τα κάλαντα διαφέρουν ανάλογα με την περιοχή και τις τοπικές παραδόσεις, αλλά έχουν συνήθως θεματολογία που σχετίζεται με τη γέννηση του Χριστού, την άφιξη των Τριών Μαγωγών, τον Άγιο Βασίλη, την Παναγία και άλλα χριστουγεννιάτικα θέματα. Οι στίχοι των κάλαντων συνήθως περιγράφουν τα ευλογημένα γεγονότα και ευχές για υγεία, ευτυχία και ευημερία.

Τα έθιμα των Χριστουγέννων στην Ελλάδα

Σε χωριά της Μάνης, κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου, τηρείται το έθιμο της ετοιμασίας των τηγανίδων και των χριστόψωμων.

Οι τηγανίδες, πλάθονται σε διάφορα σχήματα, ενώ όταν η νοικοκυρά ζυμώνει την τηγανίδα σε σχήμα σταυρού εύχεται «να σταυρωθούν τα κακά και του χρόνου».

Επίσης, η πρώτη τηγανίδα που βγαίνει από τη φωτιά, έχει πάντα μεγάλο σχήμα του σταυρό και είναι του Χριστού.

Ακόμη, οι οικογένειες κόβουν στο εορταστικό τραπέζι των Χριστουγέννων το παραδοσιακό χριστόψωμο, το οποίο είναι στολισμένο με σταυρούς.

Το βράδυ της παραμονής της Πρωτοχρονιάς κάτοικοι στην περιοχή Αλευρού έψηναν στο τζάκι μία μεγάλη κουλούρα και στη συνέχεια έβαζαν μέλι και καρύδια.

Ανήμερα την Πρωτοχρονιά, μετά την επιστροφή από την εκκλησία, κρεμούσαν την κουλούρα στο κέρατο του βοδιού τους και περίμεναν πότε θα την τινάξει από το κεφάλι του.

Αν μετά το τίναγμα της κεφαλής η κουλούρα έπεφτε στο δάπεδο με την όψη προς τα επάνω, τότε πίστευαν ότι η σοδειά της νέας χρονιάς θα ήταν καλή.

Την παραμονή των Χριστουγέννων στην Αρκαδία, κυρίως σε ορεινές κοινότητες, οι κάτοικοι βάζουν στο τζάκι ένα μεγάλο κούτσουρο, ώστε να καίει όλη την ημέρα, με σκοπό «να ζεσταίνει την Παναγία που γεννά».

Παράλληλα, οι νοικοκυρές καθαρίζουν τις εικόνες του σπιτιού, με βαμβάκι και κρασί, ενώ ζυμώνουν το ψωμί του Χριστού, με κομμάτια από σύκα, κεντώντας στολίδια και πλέκοντας σταυρούς στην επιφάνειά του.

Σε αρκετές περιοχές της Κορινθίας επικρατεί το έθιμο της φωτιάς, όπως για παράδειγμα η τοποθέτηση κλαδιών πάνω από τα τζάκια, διότι θεωρούν ότι με αυτό τον τρόπο διώχνουν τα «κακά πνεύματα».

Επίσης, φροντίζουν να σκεπάζουν τα γλυκά που έχουν παρασκευάσει για τις γιορτές, ώστε να μην τα «πειράξουν» οι καλικάντζαροι.

Στα ορεινά χωριά των Καλαβρύτων, τα χριστόψωμα που ζυμώνουν οι νοικοκυρές, είναι λευκά και αφράτα, περιέχουν σουσάμι και καρύδια, ενώ στο επάνω μέρος είναι σχηματισμένος ο σταυρός.

Δείτε τα κάλαντα των Χριστουγέννων

Καλήν εσπέραν άρχοντες,
αν είναι ορισμός σας,
Χριστού τη Θεία γέννηση,
να πω στ’ αρχοντικό σας.

Χριστός γεννάται σήμερον,
εν Βηθλεέμ τη πόλη,
οι ουρανοί αγάλλονται,
χαίρεται η φύσης όλη.

Εν τω σπηλαίω τίκτεται,
εν φάτνη των αλόγων,
ο βασιλεύς των ουρανών,
και ποιητής των όλων.

Η παράδοση των καλάντων διαφέρει ανάλογα με την περιοχή, τη χώρα και τις τοπικές συνήθειες.

Πότε είναι τα Χριστούγεννα 2024;

Τα Χριστούγεννα του 2024 πέφτουν την Τετάρτη 25 Δεκεμβρίου.

Τα Χριστούγεννα είναι μια χριστιανική γιορτή που γιορτάζεται παγκοσμίως για να εορταστεί η γέννηση του Ιησού Χριστού. Είναι επίσης ένας χρόνος όπου πολλές κοινότητες σε όλο τον κόσμο διοργανώνουν εορταστικές εκδηλώσεις και εορταστικά γεύματα με την οικογένεια και τους φίλους.

Ποιες είναι οι ευχές για τα Χριστούγεννα 2024;

Βελτιώστε τη γιορτινή ατμόσφαιρα με μερικές θερμές ευχές για τα Χριστούγεννα. Οι παρακάτω ευχές θα προσθέσουν μια θετική νότα στις εορταστικές σας στιγμές!

– Καλά Χριστούγεννα! Εύχομαι να γεμίσει η καρδιά σας με χαρά, ηρεμία και αγάπη. Να είναι αυτή η σεζόν γεμάτη ευτυχία και ευλογίες!

– Χρόνια πολλά για τα Χριστούγεννα! Ας φέρει η μαγεία της εορταστικής περιόδου πολλές χαρούμενες στιγμές και αξέχαστες στιγμές με τα αγαπημένα σας πρόσωπα.

– Καλά Χριστούγεννα! Εύχομαι ο πολύτιμος αυτός καιρός να σας φέρει ευτυχία, υγεία και πολλές όμορφες στιγμές με την οικογένεια και τους φίλους σας.

– Σας εύχομαι μια ζεστή και ήρεμη Χριστουγεννιάτικη περίοδο, γεμάτη με αγάπη και ευτυχία. Καλά Χριστούγεννα και ευτυχισμένο το Νέο Έτος!

– Χαρούμενα Χριστούγεννα! Εύχομαι το φως της αγάπης και η ευλογία της εορτής να λάμπουν γύρω σας και να φέρουν χαρά στις ζωές σας.