Πότε πέφτει η πανσέληνος Ιουλίου 2023;

πανσεληνοσ ιουνιου 2023

Θα μας εντυπωσιάσει για ακόμη μια φορά η πανσέληνος του Ιουλίου που θα φτάσει στην κορύφωσή της τα μεσάνυχτα στον ουρανό.

Και ο Ιούλιος έχει ωραίο φεγγάρι. Κάθε μήνα έχουμε και μία πανσέληνο.

Πανσέληνος Ιουλίου: Πότε θα δούμε στον ουρανό το «Φεγγάρι του Ελαφιού»

Στις 3 Ιουλίου έρχεται η πανσέληνος Ιουλίου 2023 . Πανσέληνος ονομάζεται η σεληνιακή φάση κατά την οποία η σελήνη, ο μοναδικός δορυφόρος της Γης, φαίνεται “πασιφαής”.

Η Πανσέληνος θα είναι ορατή στον νυχτερινό ουρανό από τις πρώτες βραδινές ώρες της Δευτέρας 3 Ιουλίου.

Αυτό σημαίνει ότι ολόκληρο το στραμμένο προς την Γη ημισφαίριό της φαίνεται ως ένας πλήρης φωτεινός κυκλικός δίσκος στον ουρανό.

Στη φάση της Πανσελήνου η Σελήνη διέρχεται κατά το μεσονύκτιο από τον μεσημβρινό του τόπου που παρατηρείται, δηλαδή 12 ώρες ακριβώς μετά τη διάβαση του Ήλιου από τον ίδιο μεσημβρινό.

Συνεπώς την ώρα που ανατέλλει η Πανσέληνος δύει ο Ήλιος. Η πανσέληνος αποκαλείται στην κοινή γλώσσα ή στη λογοτεχνία και ολόγιομο φεγγάρι.

Το φεγγάρι του ελαφιού

Απόψε το βραδάκι θα είμαστε τυχεροί γιατί θα την απολαύσουμε στον ορίζοντα.

Το βράδυ της Δευτέρας 3 Ιουλίου 2023, θα πραγματοποιηθεί η Πανσέληνος του Ιουλίου και στον ουρανό θα εμφανιστεί το “Φεγγάρι του Ελαφιού”, όπως συνηθίζεται να ονομάζεται η συγκεκριμένη Πανσέληνος.

Η συγκεκριμένη Πανσέληνος έχει και άλλες ονομασίες όπως «Πανσέληνος του Κεραυνού» «Πανσέληνος του Σανού», «Πανσέληνος του Υδρόμελου».

Η επικρατέστερη είναι η «Πανσέληνος του Ελαφιού», καθώς σύμφωνα με την παράδοση κάθε χρόνο τέτοια εποχή, τα νέα κέρατα των αρσενικών ελαφιών άρχιζαν να βγαίνουν από το μέτωπό τους, «καλυμμένα» με βελούδινo και απαλό τρίχωμα.