Πότε έχει πανσέληνο τον Σεπτέμβριο 2023;

πανσεληνοσ σεπτεμβριου 2023

Πότε έρχεται η πανσέληνος Σεπτεμβρίου 2023;

Το φεγγάρι ιδίως τους καλοκαιρινούς μήνες που έχουμε την ευκαιρία και το βλέπουμε είναι απίθανο.

Θα μας εντυπωσιάσει για ακόμη μια φορά η πανσέληνος του Σεπτεμβρίου που θα φτάσει στην κορύφωση της τα μεσάνυχτα στον ουρανό.

Και ο Σεπτέμβριος έχει ωραίο φεγγάρι. Κάθε μήνα έχουμε και μία πανσέληνο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το φεγγάρι θα φαίνεται πλήρες και την προηγούμενη, καθώς και την επόμενη νύχτα, επομένως θα απολαύσουμε συνολικά για 3 νύχτες το θέαμα της ολόγιομης Σελήνης.

Αυτό σημαίνει ότι ολόκληρο το στραμμένο προς την Γη ημισφαίριό της φαίνεται ως ένας πλήρης φωτεινός κυκλικός δίσκος στον ουρανό.

Στη φάση της Πανσελήνου η Σελήνη διέρχεται κατά το μεσονύκτιο από τον μεσημβρινό του τόπου που παρατηρείται, δηλαδή 12 ώρες ακριβώς μετά τη διάβαση του Ήλιου από τον ίδιο μεσημβρινό.

Συνεπώς την ώρα που ανατέλλει η Πανσέληνος δύει ο Ήλιος. Η πανσέληνος αποκαλείται στην κοινή γλώσσα ή στη λογοτεχνία και ολόγιομο φεγγάρι.

Η πανσέληνος του Σεπτεμβρίου πρόκειται να λάβει χώρα στις 29 Σεπτεμβρίου, ημέρα που θα σηματοδοτεί και την πρώτη πανσέληνο του φθινοπώρου για το 2023.

Ωστόσο, ήδη από την προηγούμενη ημέρα, το φεγγάρι θα φαίνεται γεμάτο.

Σημειώνουμε ότι η πανσέληνος του Σεπτεμβρίου θα συμβεί αμέσως μετά την φθινοπωρινή ισημερία, όπου έχει μπει και επίσημα το φθινόπωρο για το βόρειο ημισφαίριο του πλανήτη.

Το φεγγάρι του Καλαμποκιου

Η Πανσέληνος του Σεπτεμβρίου σηματοδοτεί το τέλος του καλοκαιριού και την αρχή της φθινοπωρινής περιόδου, ενώ σύντομα θα φωτίσει τον νυχτερινό ουρανό.

Στην αρχαιότητα οι λαοί δεν χώριζαν το χρόνο σε μήνες, αλλά με βάση τις Πανσελήνους κι έτσι τα φεγγάρια ονομάζονταν ανάλογα με τις γεωργικές εργασίες ή τις δραστηριότητες που σχετίζονταν με τη συγκεκριμένη περίοδο.

Έτσι, η Πανσέληνος Σεπτεμβρίου ονομάζεται φεγγάρι του Καλαμποκιού, καθώς αναφέρεται στη συγκομιδή και στο αλώνισμα του καλαμποκιού.

Επιπλέον, είχαν ονομάσει αναλόγως την εποχή και τα υπόλοιπα φεγγάρια.

Χαρακτηριστικά, η Πανσέληνος του Ιανουαρίου ονομάζεται Φεγγάρι του Λύκου.

Του Φεβρουαρίου λέγεται Φεγγάρι του Χιονιού, του Μαρτίου Φεγγάρι του Σκουληκιού, του Απριλίου καλείται Ροζ Φεγγάρι και του Μαΐου λέγεται Φεγγάρι του Λουλουδιού.

Τον Ιούνιο ανατέλλει το Φεγγάρι της Φράουλας, του Ιουλίου λέγεται Φεγγάρι της Αστραπής, του Σεπτέμβρη Φεγγάρι της Σοδειάς, του Οκτώβρη Φεγγάρι των Κυνηγών, του Νοέμβρη Παγωμένο Φεγγάρι και του Δεκέμβρη Κρύο Φεγγάρι.