Πάσχα
Πάσχα

Πότε είναι το Πάσχα των Εβραίων 2024

Το Πάσχα των Εβραίων είναι διαφορετικό σε σχέση με το Ορθόδοξο Χριστιανικό Πάσχα

πασχα των εβραιων 2024

Το Πάσχα των Εβραίων είναι διαφορετικό σε σχέση με το Ορθόδοξο Χριστιανικό Πάσχα. Παρακάτω θα δείτε για το πότε είναι το Εβραϊκό Πάσχα.

Μεγάλη εορτή του Ιουδαϊσμού, το Πεσάχ, σε ανάμνηση της εξόδου των Εβραίων από την Αίγυπτο και συγκεκριμένα της απελευθέρωσής τους από τη δουλεία των Φαραώ και της διάβασής τους από την Ερυθρά θάλασσα προς τη Γη της Επαγγελίας.

Η Ορθόδοξη Εκκλησία λαμβάνει υπόψιν της το Νομικό Φάσκα, για να μην παραβιάζεται ο όρος της Συνόδου της Νίκαιας και συμβεί να υπάρξει συνεορτασμός του Πάσχα των Εβραίων και του χριστιανικού, πράγμα που απαγορεύεται (αν και παραβιάζει πλέον τους άλλους όρους της συνόδου εξαιτίας των λανθασμένων υπολογισμών της πανσελήνου και της εαρινής ισημερίας).

Έτσι το Ορθόδοξο Πάσχα στην Ελλάδα εορτάζεται με το νέο ημερολόγιο τουλάχιστον 14 ημέρες αργότερα από την πραγματική εαρινή ισημερία της 21ης Μαρτίου (πάντοτε από τις 4 Απριλίου του νέου ημερολογίου και αργότερα, επειδή για τον εορτασμό λαμβάνεται υπόψη η πλασματική εαρινή ισημερία τις 21ης Μαρτίου του παλαιού ημερολογίου.

Το 2022, το Πάσχα των Εβραίων ξεκίνησε την Παρασκευή 15 Απριλίου, μετά τη δύση του ηλίου και τελείωσε το Σάββατο στις 23 Απριλίου το βράδυ. Και τις επτά ημέρες που διαρκεί η γιορτή του Πάσχα καταναλώνεται άζυμος άρτος.

Το 2023, το Πάσχα των Εβραίων, ξεκίνησε την Τετάρτη 5 Απριλίου, μετά τη δύση του ηλίου και τελείωσε την Πέμπτη 13 Απριλίου το βράδυ.

Ο Χριστιανισμός πήρε το Πάσχα από τους Εβραίους και του έδωσε νέο νόημα. Αξίζει να τονιστεί ότι η κορύφωση του θείου δράματος, που οδήγησε στην Ανάσταση του Ιησού Χριστού, έγινε κατά τη διάρκεια του Ιουδαϊκού Πάσχα.

Τέλος το 2024 το Πάσχα ξεκινά την Δευτέρα 22 Απριλίου και τελειώνει την Τρίτη 30 Απριλίου.