Πότε ανοίγουν οι κάλπες; Που ψηφίζω ποια τα εκλογικά τμήματα;

που ψηφιζω

Οι εκλογές έρχονται και πολλοί διερωτούνται: “που ψηφίζω; πως βρίσκω τα εκλογικά τμήματα;

Σε όλη τη χώρα, οι κάλπες ανοίγουν την ίδια ώρα το πρωί της Κυριακής 21 Μαΐου, δηλαδή στις 07:00. Θα μείνουν ανοιχτές για να προσέλθουν οι πολίτες και να ψηφίσουν για 12 ώρες και θα κλείσουν στις 19:00.

Σε ποιο σχολείο ψηφίζεις στις εκλογές 2023 και πως θα βρείτε το κωδικό εκλογικού διαμερίσματος και τι θα γίνει με τους ετεροδημότες;

Στις τελευταίες εκλογές είχε αλλάξει η κατανομή των εκλογέων αλλά από την εφαρμογή που ψηφίζω μέσω του gov υπάρχει η απάντηση σε αυτή σας την ερώτηση.

Στις 6 Φεβρουαρίου 2023 ενημερώθηκε η ιστοσελίδα του Υπουργείου Εσωτερικών και οι ψηφοφόροι μπορούν να δουν τον δήμο και το εκλογικό τμήμα που θα ψηφίσουν στις εκλογές 2023. Η απάντηση στο ερώτημα που ψηφίζω έχει την απάντηση.

Πιο αναλυτικά, κάνοντας κλικ στο (https://www.ypes.gr/mathe-poy-psifizeis-forma) θα συμπληρώσετε τα παρακάτω στοιχεία και θα μάθετε που ψηφίζετε. Θα βάλετε επώνυμο, όνομα, όνομα πατέρα, έτος γέννησης, και όνομα μητέρας (προαιρετικό).

Εναλλακτικά, συμπληρώνετε μόνο τον Ειδικό Εκλογικό Αριθμό (E.E.A.) και το επώνυμό σας.

Τις προηγούμενες μέρες, δεν εμφανίζονταν το σχολείο στο οποίο θα ψηφίσετε αλλά μόνο το εκλογικό τμήμα.

Μετά την ενημέρωση της εφαρμογής “Που Ψηφίζω” μπορείτε να βρείτε και το σχολείο άμεσα.

Τι θα γίνει με τους ετεροδημότες;

Σημειώνεται πως η αναθεώρηση των εκλογικών καταλόγων γίνεται ανά δύο μήνες: Η πρώτη έγινε τον Φεβρουάριο, ενώ η δεύτερη θα γινόταν κανονικά τέλος Απριλίου.

Επειδή, όμως, προκηρύχθηκαν οι εκλογές, πάγωσαν οι διοικητικές διαδικασίες, δεν υπάρχει ο απαραίτητος χρόνος να ολοκληρωθεί η αναθεώρηση.

Επομένως οι εκλογές θα γίνουν με τελευταίες τις αλλαγές του Φεβρουαρίου.

Από τις 28 Φεβρουαρίου, άλλωστε, δεν γίνονται πλέον δεκτές νέες αιτήσεις από ετεροδημότες, ενώ αδύνατη είναι και η ανάκληση της αίτησης, δηλαδή η διαγραφή από τους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους ετεροδημοτών.