Προφήτης Ηλίας γιορτή 2021: Γιατί είναι ψηλά η εκκλησία, και σε ποιους είναι προστάτης;

Ο Προφήτης Ηλίας που γιορτάζει αύριο ποιους προστατεύει;

Ο προφήτης Ηλίας που τιμάται αύριο στις 20 Ιουλίου έχει χαρακτηριστεί προστάτης των γουνοποιών. Ο Προφήτης Ηλίας είναι ο προστάτης των γουνοποιών και γουνεργατών.

Σε πολλές περιοχές, ιδιαίτερα στη Θράκη και τη Μακεδονία, ο προφήτης Ηλίας θεωρούνταν κύριος της βροχής, των βροντών και των κεραυνών, ενώ το όνομα του συνδέθηκε με τον καυτό καλοκαιρινό Ηλιο αλλά και τις καλοκαιρινές μπόρες, λόγω της ιδιότητας του προφήτη Ηλία ως ρυθμιστή των καιρικών συνθηκών, σύμφωνα με την Παλαιά Διαθήκη.

O Προφήτης Ηλίας, του οποίου η γιορτή είναι στις 20 Ιουλίου 2021, σχετίζεται από τους αγρότες με τα μετεωρολογικά φαινόμενα.

Τα ξωκλήσια του Προφήτη Ηλία χτίζονται πάντα σε μεγάλα υψόμετρα. Ο λόγος σχετίζεται με τη λαϊκή παράδοση που αναφέρει ότι ο Αϊ-Λιας ήταν ναύτης που η θάλασσα προσπάθησε πολλές φορές να τον πνίξει και όταν βαρέθηκε τα ταξίδια, αποφάσισε να βρει ένα μέρος που να μην ξέρουν τι είναι θάλασσα και καράβι.

Ο Προφήτης Ηλίας άσκησε το προφητικό του χάρισμα επί 25 έτη. Προείπε την έλευση του Χριστού στη Γη, 816 χρόνια πριν από τη γέννησή του. Προικισμένος με θαυματουργή δύναμη, αγωνίστηκε με ζήλο και αυταπάρνηση για την εξύψωση της λατρείας του Θεού.