Γιορτή
Γιορτή

Πότε έχει γιορτή ο Γρηγόρης και η Μαργαρίτα το 2024;

Μεγάλη γιορτή για την εκκλησία – Σε ποιους δεν πρέπει να ξεχάσετε να πείτε «Χρόνια Πολλά» στις 25 Ιανουαρίου 2024;

Πότε γιορτάζει η Μαργαρίτα και ο Γρηγόρης το 2024
Πότε γιορτάζει η Μαργαρίτα και ο Γρηγόρης το 2024

Γρηγόρης, Γρηγόριος, Γρηγορία, Μαργαρίτης, Μαργαρίτα είναι τα ονόματα που γιορτάζουν στις 25 Ιανουαρίου.

Σπουδαία εκκλησιαστική προσωπικότητα και ένας από τους Τρεις Ιεράρχες. Η μνήμη του γιορτάζεται σε Ανατολή και Δύση στις 25 Ιανουαρίου.

Την ημέρα αυτή γιορτάζουν όσες και όσοι φέρουν το όνομα Γρηγόριος και Γρηγορία.

Ο Γρηγόριος ο Θεολόγος κοιμήθηκε στις 25 Ιανουαρίου του 390, σε ηλικία 61 ετών.

Ποια ήταν η ζωή της Μαργαρίτας;

Η μητέρα Μαργαρίτα, γνωστή και ως Μαρία Μιχαήλοβνα, κατείχε τη θέση της ηγουμένης στη Μονή του Προφήτου Ηλιού στο Μενζελίνσκ, που ανήκε στην επισκοπή της Ούφας.

Αρχικά, η μοναχή Μαργαρίτα ζούσε σε γυναικείο κοινόβιο, όπου υπήρχε και η εικόνα της Παναγίας “Χαρά και Παρηγοριά”, στην περιοχή Σέρπουχωφ της επαρχίας της Μόσχας.

Στις 18 Ιανουαρίου του 1917, κατά διάταγμα της Ιεράς Συνόδου, η μοναχή Μαργαρίτα ανέλαβε τα καθήκοντα ηγουμένης στην Ιερά Μονή του Προφήτη Ηλία στο Μενζελίνσκ της επισκοπής Ούφας.

Προς το τέλος του 1918, κατά την αποχώρηση του Λευκού Στρατού από το Μενζελίνσκ, η μητέρα Μαργαρίτα αποφάσισε να μην υποκύψει στην κυριαρχία των Μπολσεβίκων. Στη στιγμή που ήταν έτοιμη να αναχωρήσει, είδε σε όραμα τον Άγιο Νικόλαο, ο οποίος της είπε: “Γιατί αποφεύγεις και αρνείσαι το στεφάνι σου;”.

Με την αίσθηση ότι θα δοκιμαστεί σύντομα για την πίστη της, ζήτησε να της ετοιμάσουν ένα φέρετρο και επέτρεψε τον άμεσο θάνατό της, διατάσσοντας να την θάψουν την ίδια μέρα του θανάτου της, αμέσως μετά την κηδεία.

Την επόμενη ημέρα, η ηγουμένη Μαργαρίτα συνελήφθη ως “αντεπαναστάτρια”. Την απέσπασαν βίαια από την εκκλησία κατά τη διάρκεια της λειτουργίας και την πυροβόλησαν.