Κήπος: Διακόσμηση, διαμόρφωση και ιδέες

κηποσ διαμορφωση, ιδεεσ

Όλο και συχνότερα στην εποχή μας, οι περισσότεροι άνθρωποι ασχολούνται κυρίως με το εσωτερικό του σπιτιού τους.

Αυτό δεν είναι σε καμία περίπτωση κάτι το αρνητικό. Ποιος ο λόγος να μην έχουμε ένα φροντισμένο σαλόνι, υπνοδωμάτια ή μπάνια;

Μήπως δεν είναι ο χώρος όπου ξοδεύουμε τον περισσότερο καιρό μας; Φυσικά και είναι. Μάλιστα πολλοί από εμάς προσπαθούμε να προσφέρουμε το κάτι παραπάνω στους εαυτούς μας είτε επιλέγοντας μοναδικά έπιπλα ή άλλες συσκευές ή αναγκαία αξεσουάρ όπως φωτιστικά από την εταιρεία Luminus Lighting παραδείγματος χάριν.

Όλα αυτά είναι απολύτως θεμιτά και θα λέγαμε μάλλον απαραίτητα για μια οικογένεια ή ένα ζευγάρι που δίνει βάση στην μεγάλη αλλά και στη μικρή εικόνα ενός χώρου. Μήπως όμως για χάρη αυτών των αλλαγών ή προσθηκών έχουμε εντελώς παραμελήσει τον εξωτερικό χώρο της οικίας μας;

Μήπως δηλαδή η αυλή μας θυμίζει περισσότερο μια μικρή αλλά άχαρη ζούγκλα παρά έναν όμορφο παιδότοπο;

Αν η απάντηση στην τελευταία ερώτηση είναι ναι, δεν θα πρέπει να χάνουμε άλλο πολύτιμο χρόνο. Είτε λόγω οικονομικής κρίσης είτε λόγω παραμέλησης η εικόνα δεν είναι σίγουρα φιλόξενη κι αυτό είναι κάτι που μπορεί και επιβάλλεται να αλλάξει σύντομα.

Πώς να κινηθούμε άραγε; Από που να αρχίσουμε για να «σωθεί» η κατάσταση; Η προσωρινή έστω πρόσληψη ενός κηπουρού ίσως κρίνεται ως μια αδήριτη ανάγκη εν προκειμένω. Αυτός θα πρέπει αρχικά να κλαδέψει και να καθαρίσει την αυλή από όλα τα χλωρά ή ξερά χόρτα και κλαριά που εμποδίζουν την πρόσβαση ή τον περίπατο σε αυτήν. Επίσης, θα μπορούσε να στρώσει κάποια σημεία του κήπου που έχουν κλίση και εμποδίζουν το παιχνίδι των παιδιών ή λοιπές δικές μας δραστηριότητες.

Ύστερα, θα την ήταν συνετό, ύστερα από μελέτη, να φυτευτούν κάποια δένδρα. Θα χρειαστούμε βέβαια μερικά για σκιά, μερικά καλλωπιστικά και μερικά εσπεριδοειδή για να έχουμε φρέσκα φρούτα.

Αν τώρα θέλουμε να καλλιεργούμε και δικά μας λαχανικά, δεν είναι δύσκολο να δημιουργήσουμε ένα μικρό μποστάνι με μικρούς «θησαυρούς», πολύτιμους για την υγεία μας. Πάντα φυσικά θα πρέπει να τίθεται ως πρώτη προτεραιότητα η παρεχόμενη ασφάλεια.

Πέρα ωστόσο από το κομμάτι της κηπουρικής και της δενδροφύτευσης γενικότερα κρίνεται σκόπιμο να συμβουλευτούμε έναν διακοσμητή εξωτερικών χώρων.

Αυτός ή αυτή θα ασχοληθεί οπωσδήποτε με φωτιστικά για εξωτερικό χώρο. Θα μας δώσει δηλαδή επιλογές σχετικά με το φωτισμό του κήπου μας.

Τώρα κάποιος ή κάποια από εσάς ίσως σκέφτεται: «Γιατί να φωταγωγήσουμε τον κήπο μας; Για ομορφιά;». Η απάντηση είναι «Και για ομορφιά».

Από τη στιγμή που το χορτάρι θα είναι κουρεμένο και τα δέντρα περιποιημένα και κλαδεμένα, γιατί να μην θαυμάζουμε αυτή την πανδαισία χρωμάτων και εικόνων και το βράδυ; Εξάλλου, όταν θα καλούμε φίλους ή συγγενείς στο σπίτι και ο καιρός θα το επιτρέπει, σίγουρα θα μας «γεννηθεί» η επιθυμία να βγούμε στον κήπο να απολαύσουμε εκεί τον καφέ ή το φαγητό μας.

Γίνεται λοιπόν αντιληπτό σε όλους ότι ο κήπος μας, η αυλή ή τέλος πάντων ο περιβάλλοντας χώρος της οικίας μας δεν είναι και δεν πρέπει να μοιάζει με μία χωματερή ή στην καλύτερη περίπτωση σαν μια εξωτερική αποθήκη!

Είναι το σημείο όπου θα αθληθούμε, θα χαλαρώσουμε και θα περάσουμε αξέχαστες στιγμές γενεθλίων ή επετείων με τα αγαπημένα μας πρόσωπα.

Εκτός από τα φωτιστικά σώματα, θα πρέπει ίσως να εξετάσουμε το ενδεχόμενο της ευρύτερης διαμόρφωσης του χώρου με κάποιες κυλιόμενες σκάλες φιλικές προς τα ΑΜΕΑ ή αντίστοιχες βοηθητικές ράμπες.

Ακόμη, εάν διαθέτουμε μαντρότοιχο, αυτός ίσως χρειάζεται βάψιμο ή και χτίσιμο από την αρχή σε περίπτωση παλαιότητας ή ρωγμών από σεισμό και ζημιές από πιθανές πλημμύρες.

Τέλος, οφείλουμε να προβλέψουμε μια τσιμεντένια είσοδο για τα αυτοκίνητα ή τις μοτοσυκλέτες και κάποιο σκεπαστό και προστατευμένο από τις καιρικές συνθήκες μέρος για την προστασία της περιουσίας μας.

Αυτές είναι μερικές από τις εξωτερικές παρεμβάσεις που εγγυώνται την απόλυτη ικανοποίηση μας και την έκπληξη κάθε προσκεκλημένου μας!!