Εφορευτική επιτροπή 2023: Πότε ξεκινά η πληρωμή;

εφορευτικη επιτροπη 2023, πληρωμη

Στην εφορευτική επιτροπή, είτε είστε τακτικό μέλος ή αναπληρωματικό και βοηθήσατε στην εκλογική διαδικασία, θα έχει και πληρωμή. Πολλοί ρωτούν για το πότε θα πιστωθούν τα χρήματα.

Σας διαβεβαιώνουμε ότι δεν θα περιμένετε και πολύ για να δείτε την πληρωμή για την συμμετοχή σας στην εφορευτική επιτροπή.

Πολλοί ρωτούν ποιες είναι οι αρμοδιότητες της εφορευτικής επιτροπής.

Συνήθως τα μέλη της εφορευτικής επιτροπής, δίνουν τα ψηφοδέλτια και παράλληλα βοηθούν στην καταμέτρηση των ψήφων. Τα μέλη της εφορευτικής επιτροπής πρέπει να βρίσκονται στο πόστο τους λίγο πριν ανοίξουν οι κάλπες και τελειώνει ο ρόλος τους μετά την καταμέτρηση των ψήφων.

Τι συμβαίνει με τις δεύτερες κάλπες και τα μέλη της εφορευτικής επιτροπής;

Εφόσον στον Δήμο που ζουν υπάρχει και δεύτερος γύρος των αυτοδιοικητικών εκλογών θα πρέπει να παρουσιαστούν ξανά.

Τελικά πληρώνεται η εφορευτική επιτροπή;

Πριν προλάβετε να απαντήσετε αρνητικά θα πρέπει να ξέρετε ότι βγήκε νέο ΦΕΚ για τα μέλη της εφορευτικής επιτροπής.

Τώρα πια, η εφορευτική επιτροπή πληρώνεται. Ναι καλά διαβάσατε. Τα προηγούμενα έτη, τα μέλη της εφορευτικής επιτροπής δεν πληρώνονταν. Για αυτό τον λόγο και υπήρχαν πολλές απουσίες.

Τώρα με τις δημοτικές εκλογές όλα άλλαξαν και τα μέλη της εφορευτικής επιτροπής πληρώνονται.

Σύμφωνα με το ΦΕΚ, κάθε μέλος της εφορευτικής επιτροπής θα λάβει 40 ευρώ για την πρώτη Κυριακή 8 Οκτωβρίου 2023 και 30 ευρώ για την δεύτερη εκλογική διαδικασία (όπου χρειάστηκε), την Κυριακή 15 Οκτωβρίου 2023.

Αν σας επιλέξουν για εφορευτική επιτροπή στις δημοτικές εκλογές, είναι υποχρεωτικό να πάτε;

Η συμμετοχή των πολιτών στην εφορευτική επιτροπή των εκλογών της τοπικής αυτοδιοίκησης, δεν είναι προαιρετική αλλά υποχρεωτική και υπάρχει εξαίρεση όπως θα δείτε παρακάτω.

Τα μέλη των εφορευτικών επιτροπών και οι αναπληρωτές τους προκύπτουν έπειτα από κλήρωση, είναι υποχρεωμένα να παρουσιαστούν την ημέρα των εκλογών, προκειμένου να εκτελέσουν το καθήκον τους αλλά και εφόσον υπάρχει δεύτερος γύρος.

Τέλος, η πληρωμή στα μέλη της εφορευτικής επιτροπής θα γίνει αμέσως μετά το πέρας των εκλογών. Δεν υπάρχει συγκεκριμένη ημερομηνία αλλά όπως μαθαίνουμε, θα γίνει σύντομα. Θα κατατεθούν τα χρήματα στο iban που θα έχετε δηλώσει.