Μεγάλη εβδομάδα 2024: Πότε αρχίζει;

Πάσχα 2024: Πότε πέφτει – Πότε ξεκινά η Μεγάλη Εβδομάδα

Μεγάλη εβδομάδα 2024
Μεγάλη εβδομάδα 2024

Η Μεγάλη Εβδομάδα 2024 είναι η εβδομάδα πριν από το Πάσχα, η οποία γιορτάζεται από τους Χριστιανούς ως η εβδομάδα των τελευταίων ημερών της ζωής του Ιησού Χριστού στη Γη.

Η Μεγάλη Εβδομάδα ξεκινά με την Κυριακή των Βαΐων και τελειώνει με την Κυριακή του Πάσχα.

Κάθε μέρα της Μεγάλης Εβδομάδας έχει τις δικές της ειδικές τελετές και παραδόσεις.

Η Μεγάλη Εβδομάδα ξεκινά στις 28 Απριλίου και τελειώνει στις 5 του Μάη 2024.

Η Κυριακή των Βαΐων που είναι στις 28 Απριλίου 2024 είναι η τελευταία Κυριακή της Μεγάλης Τεσσαρακοστής. Σηματοδοτεί την είσοδο του Ιησού στην Ιερουσαλήμ, όπου οι άνθρωποι τον υποδέχτηκαν με κλαδιά φοίνικα.

Η Μεγάλη Δευτέρα ασχολείται με το θέμα της προδοσίας του Ιούδα και η Μεγάλη Τρίτη ασχολείται με το θέμα της καταδίκης του Ιησού.

Η Μεγάλη Τετάρτη ασχολείται με το θέμα της σύλληψης του Ιησού. Η Μεγάλη Πέμπτη είναι η πιο σημαντική ημέρα της Μεγάλης Εβδομάδας. Σηματοδοτεί το Μυστικό Δείπνο, την προσευχή του Ιησού στον Κήπο της Γεσθημανής και την προδοσία του από τον Ιούδα.
Η Μεγάλη Παρασκευή είναι η ημέρα που ο Ιησούς σταυρώθηκε ενώ το Μεγάλο Σάββατο είναι η ημέρα που ο Ιησούς θάφτηκε.

Η Κυριακή του Πάσχα που είναι στις 5 Μάη, είναι η ημέρα που ο Ιησούς αναστήθηκε από τους νεκρούς.

Η Μεγάλη Εβδομάδα είναι μια σημαντική περίοδος για τους Χριστιανούς, καθώς γιορτάζει το κέντρο της πίστης τους, τη θυσία του Ιησού Χριστού για τη σωτηρία του κόσμου.

Η Μεγάλη Εβδομάδα 2024 είναι μια σημαντική εβδομάδα στο χριστιανικό ημερολόγιο που προηγείται του Πάσχα. Συμβολίζει την τελευταία εβδομάδα της ζωής του Ιησού Χριστού πριν από τον σταυροθανατικό του πάθος και την ανάστασή του. Συνήθως, αρχίζει την Κυριακή των Βαΐων (Κυριακή των Ιακώβ και Ιωάννη), και περιλαμβάνει τις εξής σημαντικές ημέρες:

1. Κυριακή των Βαΐων: Οι χριστιανοί τοποθετούν βαΐα (κλαδιά φοίνικα, λαμπάδες ή λουλούδια) στις εκκλησίες τους σε αυτήν την ημέρα, συμβολίζοντας την είσοδο του Ιησού στην Ιερουσαλήμ πριν από τον σταυροθανατικό του πάθος.

2. Δευτέρα, Τρίτη και Τετάρτη της Μεγάλης Εβδομάδας: Αυτές οι μέρες είναι αφιερωμένες στις διδασκαλίες του Ιησού και στις προετοιμασίες για το Πάσχα.

3. Πέμπτη της Μεγάλης Εβδομάδας: Η Ανακομιδή της Άγιας Κυριακής (Ευχαριστία του Κυρίου) και ο Εσπερινός του Ανωτέρου Δείπνου, κατά τον οποίο ο Ιησού μοιράζει το ψωμί και το κρασί στους μαθητές του ως σημείο της νέας διαθήκης.

4. Παρασκευή της Μεγάλης Εβδομάδας: Η Παθητική Κυριακή, η ημέρα του σταυροθανατικού πάθους και του θανάτου του Ιησού.

5. Σάββατο της Μεγάλης Εβδομάδας: Η ημέρα της κατάβασης του Χριστού στην Άδου, όπου πιστεύεται ότι απελευθέρωσε τις ψυχές των δικαίων προ του Πάσχα.

6. Η Μεγάλη Εβδομάδα ολοκληρώνεται με την γιορτή του Πάσχα, η οποία είναι η πιο σημαντική γιορτή στο χριστιανικό ημερολόγιο, όπου γιορτάζεται η ανάσταση του Ιησού Χριστού από τους νεκρούς.