Ταξιδιωτικός οδηγός 2023 για το νησί της Μυκόνου

Ταξιδιωτικός οδηγός 2023 για το νησί της Μυκόνου

Υπάρχουν περίπου 6.000 νησιά στην Ελλάδα, 227 από τα οποία είναι κατοικημένα και τα περισσότερα από αυτά απολύτως εκπληκτικά. Αυτά θεωρούνται δεκαετίες ολόκληρες δημοφιλής τουριστικός προορισμός και δεν είναι δύσκολο να καταλάβουμε το γιατί φυσικά.

Αυτά τα νησιά μπορούν να συνδυάσουν συναρπαστική ιστορία, εξαιρετική ομορφιά και σύγχρονες ανέσεις, συμπεριλαμβανομένων μερικών υπέροχων ξενοδοχείων στη Μύκονο, όπως το https://www.adornosuites.gr/, πράγμα που σημαίνει ότι έχουν κάτι να προσφέρουν για κάθε ταξιδιώτη.

Εξερεύνησε την ιστορία του νησιού

Όσον αφορά την ιστορία, στην περίπτωση της Μυκόνου, ενός νησιού που βρίσκεται στο φημισμένο αρχιπέλαγος του Αιγαίου, κατοικείται για περισσότερα από 3.000 χρόνια. Εμφανίζεται στην αρχαία ελληνική μυθολογία, ως ο τόπος μιας μάχης μεταξύ του Δία και των Τιτάνων. Λόγω της θέσης του, έγινε ένας πολύτιμος ναυτικός εμπορικός σταθμός κατά τη διάρκεια της ιστορίας του. Οι μεγάλες μεσογειακές δυνάμεις της εποχής – αρχαίοι Έλληνες, Ρωμαίοι, Βυζαντινοί, Ενετοί και Οθωμανοί – διεκδικούν τη Μύκονο για ένα χρονικό διάστημα. Το 1830, η Ελληνική Επανάσταση είδε το νησί να πέφτει και πάλι σε ελληνικά χέρια, όπου και παρέμεινε φυσικά.

Όποιος ενδιαφέρεται για την ιστορία του νησιού δεν έχει παρά να ρίξει μια ματιά στην αρχιτεκτονική που είναι διάσπαρτη σε όλο το γραφικό τοπίο του. Δύο χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι οι βενετσιάνικοι ανεμόμυλοι που διακοσμούν τους παραθαλάσσιους λόφους και το αρχαίο τοπίο της Χώρας, με τη δαιδαλώδη δομή που σχεδιάστηκε αρχικά για να μπερδέψει τους επιδρομείς πειρατές.

Ωστόσο, τα ιστορικά σημεία που πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφθείτε είναι οι πολυάριθμες εκκλησίες. Σε όλη την Ελλάδα θα βρείτε πολλές εκκλησίες, ξωκλήσια και μοναστήρια και η Μύκονος δεν αποτελεί εξαίρεση φυσικά. Ενώ όλα αυτά είναι κυρίως ελληνορθόδοξα, όλα εξακολουθούν να είναι μοναδικά και διαφορετικά. Μια από τις πιο γνωστές εκκλησίες στη Μύκονο και στην Ελλάδα ολόκληρη είναι η Παναγία Παραπορτιανή, η οποία είναι στην πραγματικότητα πέντε εκκλησίες σε μία και χτίστηκε μεταξύ του 15ου και του 17ου αιώνα.

Κάθε εκκλησία στη Μύκονο έχει μια μοναδική ιστορία συνδεδεμένη μ’ αυτήν, ανεξάρτητα από το στυλ της ή την εποχή από την οποία κατάγεται. Όλα αυτά τα μέρη παρέχουν στον στοχαστικό ταξιδιώτη λίγη ησυχία και χρόνο για προβληματισμό, καθώς και ανάπαυλα από τον καυτό ήλιο ή τη φασαρία των χωριών.

Απόλαυσε τον ήλιο σε κάθε σημείο του νησιού

Όποιος ψάχνει να πάει στη Μύκονο αναζητώντας αυτό για το οποίο φημίζεται η Ελλάδα, τα γαλαζοπράσινα νερά και τον μεσογειακό ήλιο, θα διαπιστώσει ότι αυτό το νησί δε θα σας απογοητεύσει. Μετά από μια γεμάτη μέρα στην παραλία, τα κατάλευκα σοκάκια της Μυκόνου μπορούν να αποτελέσουν την καταλληλότερη απογευματινή βόλτα για ψώνια καθώς εκεί υπάρχει πλήθος καταστημάτων όπως Louis Vuitton και άλλες πολυτελείς μάρκες σχεδιαστών και μια εξαιρετική ποικιλία από σουβενίρ και αναμνηστικά, όπως πίνακες ζωγραφικής ή χειροποίητες πλάκες από ξύλο ελιάς. Βέβαια, δεν είναι μόνο οι αγοραστές που θα βρουν μαγαζιά-θησαυρούς να αγαπήσουν στους ελικοειδείς δρόμους της Χώρας, αλλά και οι λάτρεις του φαγητού. Μικρές ταβέρνες με παραδοσιακά φαγητά όπως ντολμαδάκια, βασικό στοιχείο της ελληνικής κουζίνας, σαγανάκι γαρίδας, φέτα και κρασί είναι σίγουρα ικανά να τους ανταμείψουν. Αν πάλι θέλετε ένα πιο κοσμοπολίτικο γεύμα, υπάρχουν πάντα πολλά ποιοτικά μέρη για φαγητό στις διάσημες παραλίες της Μυκόνου.

Ζήσε στο έπακρο τη νυχτερινή ζωή

Για όσους αναζητούν την ολοκληρωμένη εμπειρία της Μυκόνου, πρέπει να δοκιμάσουν την έντονη νυχτερινή ζωή της. Στο τέλος της ημέρας, μετά τη δύση του ηλίου, οι επισκέπτες μπορούν να διασκεδάσουν όλη τη νύχτα σε οποιοδήποτε από τα πολλά κλαμπ και μπαρ του νησιού, τα οποία παραμένουν ανοιχτά μέχρι το ξημέρωμα, ώστε να δείτε την ανατολή του ηλίου. Έτσι, θα μπορείτε να απολαύσετε κολύμπι, ολημερίς πάρτι, νυχτερινά κέντρα, καθώς και πολλές κοινωνικές συναναστροφές και, φυσικά, βόλτα με γιοτ.

Εν κατακλείδι, αν έχετε αρχίσει να σχεδιάζετε τις διακοπές σας για το φετινό καλοκαίρι, το μόνο σίγουρο είναι ότι η Μύκονος αξίζει τον κόπο για να τη συμπεριλάβετε στο πλάνο σας. Δε θα το μετανιώσετε αν το κάνετε, αλλά σίγουρα θα το μετανιώσετε αν δεν το κάνετε.