Εξετάσεις
Εξετάσεις

Πανελλήνιες εξετάσεις 2024: Πότε είναι;

Πότε είναι οι δηλώσεις για τις Πανελλαδικές – Πότε οι αιτήσεις για τις στρατιωτικές σχολές – Πότε είναι οι πανελλήνιες 2024 – Πότε βγαίνουν τα αποτελέσματα των πανελληνίων 2024 – Μέχρι πότε είναι το μηχανογραφικό 2024

Πότε είναι οι πανελλήνιες 2024
Πότε είναι οι πανελλήνιες 2024

Πότε είναι οι αιτήσεις για τις πανελλήνιες εξετάσεις 2024 και ποιες είναι οι ημερομηνίες για τα μαθήματα; Πότε είναι οι αιτήσεις για τις στρατιωτικές σχολές και μέχρι πότε είναι το μηχανογραφικό 2024;

Μέχρι το τέλος του Σεπτεμβρίου 2023, οι μαθητές της τρίτης Λυκείου δήλωσαν στο σχολείο τους την Ομάδα Προσανατολισμού που παρακολουθούν.

Λίγους μήνες αργότερα και πιο συγκεκριμένα, λίγο πριν τα Χριστούγεννα 2023, οι μαθητές της Γ Λυκείου κατέθεσαν αίτηση συμμετοχής στις Πανελλαδικές Εξετάσεις της τρέχουσας σχολικής χρονιάς.

Πότε είναι οι δηλώσεις για τις Πανελλαδικές;

Όσοι προτίθενται να συμμετάσχουν στις Πανελλαδικές εξετάσεις των Γενικών Λυκείων (ΓΕΛ) και των Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑΛ) για την εισαγωγή τους στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση το έτος 2024, έπρεπε υποβάλουν αίτηση-δήλωση υποψηφιότητας έως τις 15 Δεκεμβρίου 2023.

Οι υποψήφιοι των ΓΕΛ ή ΕΠΑΛ μπορούσαν να προμηθευτούν την Αίτηση – Δήλωση συμμετοχής είτε από το ίδιο το Λύκειο που φοιτούν, είτε μέσω του διαδικτύου. Η συμπλήρωση γίνονταν σύμφωνα με τις οδηγίες του εντύπου, και στη συνέχεια, οι υποψήφιοι έπρεπε να την υποβάλουν ηλεκτρονικά στο Λύκειο. Η προθεσμία αυτή είναι αυστηρή.

Όσοι ενδιαφέρονται μπορούν να ενημερωθούν για τη διαδικασία στον επίσημο ιστότοπο του υπουργείου Παιδείας, www.minedu.gov.gr, στον σύνδεσμο με την ένδειξη “ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ”. Εκεί θα βρουν πληροφορίες για κάθε βήμα της διαδικασίας, απαραίτητα έγγραφα ανά κατηγορία υποψηφίου, καθώς και υποδείγματα Αίτησης-Δήλωσης. Επιπλέον, τα Λύκεια έχουν στη διάθεσή τους τις απαραίτητες εγκυκλίους και υποδείγματα για την Αίτηση-Δήλωση.

Πότε οι αιτήσεις για τις στρατιωτικές σχολές

Για όσους επιθυμούν να καταταγούν στις στρατιωτικές σχολές, μετά τον Φεβρουάριο 2024, γίνονται οι αιτήσεις των υποψηφίων για τις σχολές του Στρατού, της Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής και του Λιμενικού.

Το κάθε Σώμα δημοσιεύει τη δική του προκήρυξη κάθε χρόνο, η οποία περιγράφει τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσουν οι υποψήφιοι σε αυστηρώς καθορισμένα χρονικά όρια και τα δικαιολογητικά που πρέπει να κατατεθούν.

Οι εξετάσεις για τις αστυνομικές και στρατιωτικές σχολές θα γίνουν λίγο πριν το Πάσχα 2024.

Πότε είναι οι πανελλήνιες 2024

Οι ημερομηνίες για τις πανελλήνιες 2023, ανακοινώθηκαν νωρίς με την έναρξη της σχολικής χρονιά όπως και οι αιτήσεις.

Ο συνολικός αριθμός εισακτέων για το ακαδημαϊκό έτος 2023-2024 στις πανελλήνιες 2023 ανέρχονταν σε 68.574.

Σε αυτόν τον αριθμό προστέθηκαν οι εισακτέοι στις Στρατιωτικές και Αστυνομικές Σχολές και στις Ακαδημίες της Πυροσβεστικής, του Εμπορικού Ναυτικού και του Λιμενικού Σώματος.

Οι ημερομηνίες για τις Πανελλήνιες 2023 για τα ΓΕΛ ξεκίνησαν στις 2 Ιουνίου 2023 και ολοκληρώθηκαν στις 12 Ιουνίου, ενώ για τα ΕΠΑΛ την 1η Ιουνίου ως τις 16 Ιουνίου.

Με το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας θα κάνουν πρεμιέρα οι Πανελλαδικές εξετάσεις 2024 στις 30 Μαΐου για τους διαγωνιζόμενους των ΕΠΑΛ και στις 31 Μαΐου για τους διαγωνιζόμενους των ΓΕΛ.

Την Τρίτη 4 Ιουνίου θα εξεταστούν στα Αρχαία Ελληνικά, Μαθηματικά και Βιολογία.

Την Πέμπτη 6 Ιουνίου σε Λατινικά, Χημεία και Πληροφορική. Τέλος την Τετάρτη 12 Ιουνίου σε Ιστορία, Φυσική και Οικονομία.

Πότε βγαίνουν τα αποτελέσματα των πανελληνίων 2024

Οι υποψήφιοι των Πανελληνίων Εξετάσεων μπορούν να πληροφορηθούν τη σχολή που εισάγονται με τρεις τρόπους.

Είτε μέσω της ιστοσελίδας https://results.it.minedu.gov.gr, πληκτρολογώντας τον οκταψήφιο κωδικό τους και το αρχικό γράμμα από το επώνυμο, το όνομα, το πατρώνυμο και το μητρώνυμό τους, με κεφαλαίους χαρακτήρες, είτε στους πίνακες που θα αναρτηθούν έξω από τα Λύκεια, είτε με γραπτό μήνυμα (SMS) στο κινητό τους τηλέφωνο, εφόσον έχουν ήδη υποβάλει σχετική αίτηση.

Η αγωνία των υποψηφίων πήρε τέλος την 29η Ιουνίου όπου ανακοινώθηκαν οι βαθμολογίες των Πανελλαδικών εξετάσεων.

Η τελική καταχώριση των βαθμολογιών ολοκληρώθηκε μέχρι την Δευτέρα 26 Ιουνίου και στη συνέχεια η δεματοποίηση των αποκομμάτων με τις τελικές βαθμολογίες στάλθηκε στα σχολεία μέχρι το πρωί της 29ης Ιουνίου, βάζοντας τέλος στην αγωνία των υποψηφίων.

Την ίδια χρονική περίοδο αναμένεται να ανακοινωθούν τα αποτελέσματα για τις πανελλήνιες 2024.

Θα πρέπει να ξέρετε ότι πάντα στο τέλος του Ιουνίου και αρχές Ιουλίου ανακοινώνονται οι βαθμολογίες σε όλα τα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα.

Πότε βγαίνουν τα αποτελέσματα των ειδικών μαθημάτων 2024

Τα αποτελέσματα των ειδικών μαθημάτων 2023, βγήκαν το πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου 2023. Ίδιες ημερομηνίες αναμένονται και το 2024.

Απαραίτητο το μηχανογραφικό…

Οι υποψήφιοι θα χρειαστεί να καταθέσουν ηλεκτρονικά το Μηχανογραφικό Δελτίο 2024. Όπως και τις δύο προηγούμενες χρονιές, υπάρχει η δυνατότητα υποβολής διπλού, παράλληλου Μηχανογραφικού και για τα Δημόσια ΙΕΚ.

Μέχρι πότε είναι το μηχανογραφικό 2024

Στις αρχές Ιουλίου, μετά την ανακοίνωση των βαθμών, ανοίγει η πλατφόρμα για τη συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου. Αυτή η διαδικασία διαρκεί περίπου 10 μέρες.

Μέχρι Δευτέρα, 17 Ιουλίου, είχαν διορία οι υποψήφιοι να υποβάλουν το μηχανογραφικό 2023 για την εισαγωγή τους σε ΑΕΙ ή το παράλληλο μηχανογραφικό για την εισαγωγή τους σε Δημόσια ΙΕΚ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι συντελεστές βαρύτητας που αποδίδονται στα πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα, καθορίζονται με απόφαση της συγκλήτου του οικείου ΑΕΙ, η οποία εκδίδεται έπειτα από πρόταση κάθε σχολής, τμήματος ή εισαγωγικής κατεύθυνσης του.

Πότε θα ανακοινωθούν οι βάσεις 2024

Στο τέλος του Ιουλίου, ανακοινώνονται οι βάσεις των Πανεπιστημιακών Τμημάτων και των Σχολών των Ενστόλων και προκύπτει η σχολή επιτυχίας των υποψηφίων.

Οι βάσεις εισαγωγής στα ΑΕΙ της χώρας ανακοινώθηκαν ανάμεσα στα τέλη Ιουλίου 2023 και το πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου.

Μετά την ανακοίνωση των βαθμολογιών των υποψηφίων, ακολούθησε η ανακοίνωση των βαθμολογιών για τα ειδικά μαθήματα.

Πότε πρέπει να είναι οι υποψήφιοι στα εξεταστικά κέντρα

Οι υποψήφιοι πρέπει να προσέρχονται στις αίθουσες εξέτασης μέχρι τις 08:00 π.μ. ενώ η διάρκεια εξέτασης κάθε μαθήματος είναι τρεις ώρες.