Πότε αρχίζει να μεγαλώνει η μέρα το 2024;

Μετά από ποια ημερομηνία μεγαλώνει η μέρα;

Τώρα πια νυχτώνει νωρίς αλλά βέβαια σε λίγες μέρες θα αρχίσει να μεγαλώνει η μέρα το 2024.

Η έναρξη του φθινοπώρου με την φθινοπωρινή ισημερία, ξεκίνησε κατά το διάστημα από 21 έως 24 Σεπτεμβρίου ενώ ολοκληρώνεται με το χειμερινό ηλιοστάσιο στις 21 ή 22 Δεκεμβρίου όπου αρχίζει και μεγαλώνει η μέρα.

Το χειμερινό ηλιοστάσιο του Βορείου Ημισφαιρίου θα μας επισκεφθεί. Η μικρότερη μέρα του 2024 θα έρθει και αποτελεί την επίσημη έναρξη αυτού που ονομάζεται αστρονομικός χειμώνας. Στο χειμερινό ηλιοστάσιο, έχουμε τις λιγότερες ώρες ηλιακού φωτός από όλη τη χρονιά.

Πότε μεγαλώνει η μέρα το 2024;

Μετά από κάποια ημερομηνία οι μέρες αρχίζουν να μεγαλώνουν σπυρί – σπυρί… Από τις 21 Δεκεμβρίου 2024 και έπειτα οι μέρες αρχίζουν να μεγαλώνουν με το χειμερινό ηλιοστάσιο.

Τότε παρατηρείται η μεγαλύτερη σε διάρκεια σε νύχτα του έτους, ενώ παράλληλα, σηματοδοτείται η έναρξη του χειμώνα. Με άλλα λόγια, το χειμερινό ηλιοστάσιο είναι η επιστημονική εξήγηση για το πότε μεγαλώνει η ημέρα.

Το χειμερινό ηλιοστάσιο του Βορείου Ημισφαιρίου έρχεται μια φορά τον χρόνο και είναι υπεύθυνο γιατί μεγαλώνει την μέρα.

Τι είναι τα ηλιοστάσια;

Τα δύο ηλιοστάσια κάθε χρονιάς φέρουν διάφορα ονόματα ανάλογα με το ποιο χαρακτηριστικό τους θέλουμε να τονίσουμε.

Τα συνηθισμένα ονόματα που χρησιμοποιούν και οι περισσότερες χώρες είναι θερινό ηλιοστάσιο και χειμερινό ηλιοστάσιο.

Οι όροι βόρειο ηλιοστάσιο και νότιο ηλιοστάσιο υποδεικνύουν τη θέση του Ηλίου πάνω στον ουρανό όπως αυτός φαίνεται από τη Γη.

– Το βόρειο ηλιοστάσιο συμβαίνει τον Ιούνιο σε όλη τη Γη, οπότε ο Ήλιος βρίσκεται πάνω από τον Τροπικό του Καρκίνου.

– Το νότιο ηλιοστάσιο συμβαίνει τον Δεκέμβριο, όταν ο Ήλιος βρίσκεται πάνω από τον Τροπικό του Αιγόκερω.

Στο χειμερινό ηλιοστάσιο, έχουμε τις λιγότερες ώρες ηλιακού φωτός από όλη τη χρονιά. Το χειμερινό ηλιοστάσιο συμβαίνει κάθε χρόνο στις 21 ή 22 Δεκεμβρίου – και από αυτό το σημείο, οι μέρες αρχίζουν να μεγαλώνουν. Υπάρχει εκτός από το χειμερινό ηλιοστάσιο και το θερινό. Από το θερινό ηλιοστάσιο και έπειτα αρχίζει και μικραίνει η μέρα.

Το θερινό ηλιοστάσιο του Βορείου Ημισφαιρίου πραγματοποιείται κάθε χρόνο στις 21 Ιουνίου. Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι τα ηλιοστάσια και οι ισημερίες, που ορίζουν αστρονομικά τη διάρκεια των εποχών του έτους, συμβαίνουν επειδή οι ημέρες του έτους δεν έχουν ίση διάρκεια μεταξύ τους.

Η αιτία είναι ότι η Γη περιφέρεται γύρω από τον Ήλιο και ο άξονας περιστροφής της παρουσιάζει κλίση σχεδόν 23,4 μοιρών. Αν δεν υπήρχε αυτή η κλίση, δεν θα υπήρχαν οι εποχές και η μέρα θα διαρκούσε πάντα 12 ώρες, ενώ ο Ήλιος θα ακολουθούσε κάθε μέρα το ίδιο «μονοπάτι» πάνω από τη Γη.