Power pass vouchers: Ποιοι κάνουν αίτηση;

Δείτε πως κάνετε αίτηση για να πάρετε τα χρήματα από το επίδομα ρεύματος που θα δώσει ζεστό χρήμα στους δικαιούχους

Στην αρχή έκαναν αίτηση όσα ΑΦΜ έληγαν σε 1 και 2 και σταδιακά άνοιξε για όλα τα ΑΦΜ.

Ουσιαστικά, εάν δοθεί παράταση για μετά τις 30 Ιουνίου, οπότε και κλείνει η πλατφόρμα, τότε αυτό θα επιφέρει καθυστέρηση της επιστροφής των χρημάτων στους δικαιούχους. Την ίδια ώρα, σοβαρό πρόβλημα έχει ανακύψει με τις αιτήσεις που υποβάλλονται στην πλατφόρμα power pass καθώς εντοπίστηκαν πολλά περιστατικά αυτόματης ακύρωσης. Αυτό συμβαίνει εξαιτίας της μεταγενέστερης υποβολής φορολογικής δήλωσης.

Υπενθυμίζεται, ότι ο σχεδιασμός θέλει να πραγματοποιούνται οι πληρωμές στις αρχές Ιουλίου, μετά το κλείσιμο της ηλεκτρονικής πλατφόρμας και αφού έχουν ολοκληρώσει όλοι τη διαδικασία.

Δύο βασικά στοιχεία όσον αφορά στις φορολογικές δηλώσεις θα πρέπει να προσέξουν όσοι κάνουν αίτηση για να λάβουν την επιδότηση έως 600 ευρώ Power Pass.

Πρώτα από όλα, θα πρέπει οι δικαιούχοι να υποβάλουν τη φορολογική δήλωση πριν από την αίτηση για το επίδομα στην ηλεκτρονική πλατφόρμα. Η διαδικασία υποβολής αιτήσεων θα διαρκέσει μέχρι και την 30ή Ιουνίου. Κατά τις πρώτες ημέρες της λειτουργίας της, η πλατφόρμα θα ανοίγει σταδιακά για τους δικαιούχους, ανάλογα με το τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ τους. Από την Παρασκευή 17-06-2022 το vouchers.gov.gr θα είναι διαθέσιμο για πολίτες με ΑΦΜ που λήγει σε 1 και, μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας, η πλατφόρμα θα ανοίγει κλιμακωτά για το σύνολο των δικαιούχων και θα εκδίδονται νεότερες ανακοινώσεις.

Για τον Μάιο και τον Ιούνιο θα καλύπτεται κατά 50% η όποια αύξηση στην κατανάλωση και πέραν των 300 kwh που επιδοτούνται έως σήμερα. Η νέα έκπτωση θα αφορά και τις μη κύριες κατοικίες και μάλιστα για το σύνολο της μηνιαίας κατανάλωσής τους. Το ποσό που θα λάβετε εξαρτάται από το ύψος των λογαριασμών της περιόδου που καλύπτεται από το Power Pass. Το ποσοστό επιδότησης ανέρχεται στο 60% της αύξησης της τιμής ρεύματος της πρώτης κατοικίας. Η επιστροφή δίνεται σε όσους πλήρωσαν συνολική αύξηση ρεύματος τους έξι μήνες άνω των 30 Euro (και, επομένως, θα λάβουν τουλάχιστον 18 Euro). Η επιδότηση δεν μπορεί να ξεπερνάει τα 600 Euro ανά καταναλωτή.

Δεν έχει σημασία σε ποιο όνομα είναι ο λογαριασμός του ρεύματος, αρκεί να δηλωθεί το ρολόι της παροχής στο Ε1 αλλά και στη σχετική πλατφόρμα, ανεξάρτητα από το αν πρόκειται για ιδιοκτήτη ή ενοικιαστή.

Αν το παιδί σας σπουδάζει σε άλλη πόλη, δικαικαιούστε ξεχωριστό Power Pass. Εφόσον είναι δηλωμένο ως προστατευόμενο μέλος. Σε αυτή την περίπτωση, μπορείτε να υποβάλετε μέχρι και τρεις επιπλέον αιτήσεις για προστατευόμενα μέλη.

Το ποσό των νέων μέτρων ρεύματος στους λογαριασμούς των δικαιούχων, κατά πάσα πιθανότητα εντός Ιουνίου, θα φτάνει ως και τα 600 ευρώ, θα αφορά ως και το 60% της επιπρόσθετης επιβάρυνσης και θα υπάρχει εισοδηματικό ταβάνι στα 45.000 ευρώ.

Θα πάρουν χρήματα χωρίς αίτηση για το επίδομα ρεύματος για τις αναλώσεις πάνω από τις 300 κιλοβατώρες που ήταν εκτός επιδότησης μέχρι πρότινος, για την πρώτη κατοικία.
Θα πάρουν χρήματα χωρίς αίτηση για το επίδομα ρεύματος για τις αναλώσεις πάνω από τις 300 κιλοβατώρες που ήταν εκτός επιδότησης μέχρι πρότινος, για την πρώτη κατοικία. πηγή φωτογραφίας: pexels.com

Από 17 Ιουνίου μπορούν να κάνουν αίτηση για το επίδομα ρεύματος. Θα πρέπει στις δηλώσεις που κάνουν να μην υπερβαίνουν τα έσοδα τα 45.000 ευρώ για να μπορούν να κάνουν αίτηση και να πάρουν σε χρήμα το 60% της ρήτρας αναπροσαρμογής που πλήρωσαν.

Όσοι κάνουν αίτηση θα πρέπει να δηλώσουν μόνο την πρώτη κατοικία που μένουν. Δεν θα επιδοτηθούν σπίτια εξοχικά. Στην πλατφόρμα για την επιδότηση του επιδόματος ρεύματος θα μπορούν να δηλώσουν τον αριθμό παροχής που έχουν γράψει στη δήλωση φόρου εισοδήματος Ε1. Αν είναι διαφορετικός με τον λογαριασμό ρεύματος που πληρώνετε θα μπορείτε να το διορθώσετε.

Έτσι θα δηλώσετε ουσιαστικά το δικό σας όνομα ως δικαιούχο του επιδόματος ρεύματος, ασχέτως τι αναγράφει ο λογαριασμός, σε ποιον ανήκει το σπίτι, αν είναι ενοικιασμένο ή δωρεάν παραχωρημένο ή μένετε ως φοιτητής.

Δικαιούχος του επιδόματος ρεύματος 600 ευρώ είναι αυτός που έμεινε στο ακίνητο και το είχε ως κύρια κατοικία και πλήρωνε το λογαριασμό.

Μετά την αίτηση για το επίδομα ρεύματος οι πάροχοι ρεύματος θα δώσουν τα ακριβή στοιχεία των λογαριασμών. Θα αθροίζονται όλες οι ρήτρες αναπροσαρμογής που προέκυψαν στους λογαριασμούς που εκδόθηκαν τους 6 μήνες, από 1η Δεκεμβρίου μέχρι και τις 31 Μαΐου. Θα αφαιρούνται όμως τα ποσά που ήδη εισέπραξαν ή είχαν λάβει ως μείωση από τον πάροχο. Επ’ αυτών θα λάβουν το 60%.

Αν οι ρήτρες αναπροσαρμογής δεν είναι πάνω από τα 30 ευρώ, τότε δεν θα εισπράξει τίποτα, διότι το δημόσιο δεν θα καταβάλλει καμία επιδότηση κάτω από 18 ευρώ.

Για την υποβολή της αίτησης οι δικαιούχοι θα πρέπει να εισέλθουν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα με τους κωδικούς πρόσβασης στο Taxisnet. Αμέσως μετά θα βεβαιώσουν ή να επικαιροποιήσουν τα στοιχεία για τη κύρια κατοικία, το μετρητή κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος και το ποσοστό συνιδιοκτησίας. Θα γίνεται αυτόματα η διασταύρωση των στοιχείων και θα ακολουθεί ερώτηση αν δέχεστε ότι αυτά είναι τα στοιχεία.
Εάν όχι, θα εμφανίζεται ξεχωριστό πεδίο για να συμπληρωθεί η κατοικία που ίσχυε το διάστημα από τέλος Δεκεμβρίου 2021 έως Μάιο του 2022.

Θα πρέπει να διορθώσετε τυχόν λάθη η παραλείψεις στα στοιχεία για την κύρια κατοικία σας και να αναγράψετε τον αριθμό του τραπεζικού τους λογαριασμού (IBAN). Τέλος πιστοποιείτε την ορθότητα των στοιχείων και οριστικοποιείτε την υποβολή της αίτησης.