Αλυσίδες χιονιού: Πότε ισχύει το πρόστιμο;

Αλυσίδες χιονιού: Πότε υπάρχει πρόστιμο;

Πότε έρχεται πρόστιμο για τη μη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων; Τι ισχύει σύμφωνα με το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.

Οι αλυσίδες χιονιού είναι υποχρεωτικές κατά τη χρονική περίοδο από τον Οκτώβριο έως και τον Απρίλιο κάθε έτους, σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο.

Οι ιδιοκτήτες των αυτοκινήτων όλων των κατηγοριών είναι υποχρεωμένοι να έχουν αλυσίδες χιονιού ή άλλα ανάλογα αντιολισθητικά μέσα, όπως χιονοκουβέρτες ελαστικών και χιονολάστιχα.

Πότε έρχεται το πρόστιμο; Το πρόστιμο έρχεται για την μη χρήση αλυσίδων χιονιού όταν υπάρχει προειδοποίηση για καιρικά φαινόμενα. Με λίγα λόγια οι αλυσίδες είναι υποχρεωτικές μόνο όταν και εφόσον εκδοθούν αποφάσεις από τις αρμόδιες αρχές.

Και όταν λέμε αρμόδιες αρχές εννοούμε τις αστυνομικές διευθύνσεις, διευθύνσεις τροχαίας και γενική γραμματεία πολιτικής προστασίας. Αν σύμφωνα με το άρθρο 52 του Κώδικά Οδικής Κυκλοφορίας, υπάρξει ενημέρωση ότι υπάρχουν επικρατούσες καιρικές συνθήκες που επιβάλλεται οι οδηγοί να φροντίζουν για τον εφοδιασμό των οχημάτων που οδηγούν με κατάλληλα αντιολισθητικά μέσα, τότε υπάρχει το πρόστιμο για τις αλυσίδες χιονιού. Το πρόστιμο είναι 80 ευρώ.

Τέλος, όταν οι καιρικές συνθήκες δεν το απαιτούν και εφόσον δεν έχουν εκδοθεί σχετικές αποφάσεις, οι οδηγοί δεν έχουν την υποχρέωση να έχουν αλυσίδες χιονιού μέσα στα αυτοκίνητά τους.