Τι ώρα αρχίζουν οι γ χαιρετισμοί;

γ χαιρετισμοι

Την τρίτη εβδομάδα της Μεγάλης Σαρακοστής έρχονται οι γ χαιρετισμοί.

Την Παρασκευή 17 Μαρτίου είναι οι γ χαιρετισμοί, και την επόμενη Παρασκευή οι δ χαιρετισμοί και συνεχίζονται μέχρι μία εβδομάδα πριν το Πάσχα.

Την Παρασκευή σε όλους τους Ορθόδοξους Ιερούς Ναούς θα ακουστεί η ακολουθία των Χαιρετισμών. Μια πανέμορφη, κατανυκτική ακολουθία μαζί με την Α’ στάση του Ακαθίστου Ύμνου. Κεντρικό και τιμώμενο πρόσωπο, η Παναγία μας Θεοτόκος. Συνήθως οι χαιρετισμοί ξεκινούν στις 7 το απόγευμα. Υπάρχουν όμως και ναοί όπου οι χαιρετισμοί ξεκινούν στις 9 το βράδυ για αυτούς που εργάζονται στα καταστήματα.

Οι Χαιρετισμοί ψάλλονται τις πρώτες τέσσερις εβδομάδες ενώ στη συνέχεια έπεται η ακολουθία του Ακάθιστου Ύμνου.

Στους χαιρετισμούς της Παναγίας περιλαμβάνονται σε ποιητική μορφή, με πανέμορφα λόγια, όλες οι βασικές διδασκαλίες της Ορθοδοξίας για τον Χριστό, τον επίγειο βίο του, το ρόλο της Παναγίας για τη σωτηρία του ανθρώπου, αλλά και την αγνότητά της.

Ποιητής των χαιρετισμών της Παναγίας είναι μάλλον ο άγιος Ρωμανός ο Μελωδός, ένας από τους μεγαλύτερους ελληνόγλωσσους ποιητές όλων των εποχών. Το ποίημα είναι μελοποιημένο, έχει μουσική και ανήκει στο είδος κλασικής μουσικής του Βυζαντίου που λέγεται «κοντάκιο». Έχει 24 στροφές «οίκους», οι οποίοι αρχίζουν, με τη σειρά, από τα 24 γράμματα της αλφαβήτου.

Επιδόματα σήμερα

Εύβοια: Έρχεται μεγάλη κακοκαιρία – Ποιοι πρέπει να αφήσουν τα σπίτια τους;

Πότε κλείνουν τα σχολεία για τις δημοτικές εκλογές 2023;

Επιταγή ακρίβειας 2023: Θα δοθεί κοινωνικό μέρισμα;

Ακολουθήστε το newse στο Google News  για να μάθετε πρώτοι όλες τις προκηρύξεις και τα επιδόματα