Εθνικό πένθος: Τι σημαίνει

εθνικο πενθοσ

Πότε έχει κηρυχθεί εθνικό πένθος; Σε ένδειξη πένθους, το κράτος αποφασίζει σε ορισμένες περιπτώσεις το κλείσιμο δημοσίων υπηρεσιών ή σχολείων, την ανάρτηση των σημαιών μεσίστια για μία ή περισσότερες ημέρες.

Την τελευταία φορά που κηρύχθηκε, ήταν την Τετάρτη 27 Οκτωβρίου 2021, ημέρα κατά την οποία θα πραγματοποιηθεί η κηδεία της προέδρου του ΚΙΝΑΛ Φώφης Γεννηματά.

Στην Ελλάδα, τα τελευταία χρόνια, έχει κηρυχθεί εθνικό πένθος έπειτα από τον θάνατο της Μελίνας Μερκούρη, του Ανδρέα Παπανδρέου, του Κωνσταντίνου Καραμανλή,
για τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, θάνατος του Πατριάρχη Αλεξανδρείας Πέτρου, και το αεροπορικό δυστύχημα το 2005.

Επίσης εθνικό πένθος κυρήχθηκε το καλοκαίρι του 2007 για τις εκτενείς πυρκαγιές που έπληξαν την χώρα και τον Ιανουάριο του 2008, κηρύχθηκε τετραήμερο εθνικό πένθος για τον θάνατο του Μακαριστού Αρχιεπίσκοπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Χριστόδουλου.

Τον Μάιο του 2017, κυρήχθηκαν 4 ημέρες δημόσιου πένθους μετά τον θάνατο του πρώην πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. Τον Νοέμβριο του 2017 για τις φονικές πλημμύρες της Δυτικής Αττικής, τον Ιούλιο του 2018 από τις ιδιαίτερα καταστροφικές πυρκαγιές της Αττικής.

Τέλος, τριήμερο εθνικό πένθος (6, 7, 8 Σεπτεμβρίου 2021), έπειτα από τον θάνατο του Μίκη Θεοδωράκη.

Επιδόματα σήμερα

Χαλκίδα: Ένα πελώριο ψάρι κολυμπούσε στη θάλασσα!

Πότε είναι οι δημοτικές εκλογές 2023;

Προσλήψεις εκπαιδευτικών 2023: Ποιοι θα βρουν εργασία

Ακολουθήστε το newse στο Google News  για να μάθετε πρώτοι όλες τις προκηρύξεις και τα επιδόματα