Επίδομα ενοικίου 2022: Πότε ξεκινά η πληρωμή;

επιδομα ενοικιου 2022, επιδομα ενοικιου αιτηση, επιδομα ενοικιου προυποθεσεισ, επιδομα ενοικιου κριτηρια, επιδομα ενοικιου προυποθεσεισ 2022, επιδομα στεγασησ, taxisnet, επιδομα ενοικιου πινακεσ
Ποιοι είναι οι δικαιούχοι, οι προϋποθέσεις και ποια τα ποσά.

Επίδομα ενοικίου Οκτωβρίου 2022: Πότε γίνεται η πληρωμή

Η πληρωμή του επιδόματος ενοικίου στους δικαιούχους γίνεται μετά την έγκριση με
υπουργική απόφαση δαπάνης σε βάρος των πιστώσεων του προϋπολογισμού εξόδων του
υπουργείου Εργασίας.

Η πληρωμή για το επίδομα ενοικίου μηνός Οκτωβρίου 2022 στους δικαιούχους, θα γίνει την τελευταία εργάσιμη του Οκτωβρίου 2022 δηλαδή την Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2022.

Πότε θα μπουν τα χρήματα για το επίδομα ενοικίου 2022

Τα χρήματα του επιδόματος ενοικίου θα μπουν στα ΑΤΜ νωρίτερα. Λόγω της αργίας της Παρασκευής 28 Οκτωβρίου 2022, την Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2022 τις απογευματινές ώρες
τα χρήματα θα είναι διαθέσιμα από τα ΑΤΜ των τραπεζών.

Επίδομα ενοικίου: Ποιες είναι οι προϋποθέσεις

Θα πρέπει να υπάρχει συμβόλαιο ενοικίου για να γίνει η πληρωμή του επιδόματος. Το Επίδομα Στέγασης είναι προνοιακό πρόγραμμα επιδότησης ενοικίου για τα νοικοκυριά που μισθώνουν την κύρια κατοικία τους. Για τη χορήγηση του Επιδόματος Στέγασης απαιτείται η προβλεπόμενη δήλωση και αποδοχή του ηλεκτρονικού μισθωτηρίου συμβολαίου (Α.Α.Δ.Ε.). Το μισθωτήριο θα πρέπει να είναι σε ισχύ κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης και για το σύνολο της περιόδου χορήγησης του επιδόματος.

Ποιοι είναι οι δικαιούχοι, οι προϋποθέσεις και ποια τα ποσά θα σας αναδείξουμε παρακάτω για να έχετε μια πλήρη εικόνα.

Το επίδομα ενοικίου είναι προνοιακό πρόγραμμα επιδότησης ενοικίου για τις οικογένειες που μένουν στο ενοίκιο. Θα πρέπει να είναι η πρώτη κατοικία τους για να λάβουν το επίδομα ενοικίου.

Οι δικαιούχοι του επιδόματος ενοικίου θα πάρουν 70 ευρώ το μήνα. Για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού υπάρχει προσαύξηση κατά 35 ευρώ το μήνα.

Για παράδειγμα, μια οικογένεια με δύο παιδιά που μένει στο ενοίκιο στην πρώτη κατοικία, θα πάρει 70+70+35+35=210 ευρώ.

Στη μονογονεϊκή οικογένεια χορηγείται το επίδομα ενοικίου με προσαύξηση 35 ευρώ το μήνα.

Ως ανώτατο όριο του επιδόματος ενοικίου ορίζονται τα 210 ευρώ μηνιαίως, ανεξαρτήτως της σύνθεσης του νοικοκυριού.

Ειδικότερα, με την πάροδο έξι μηνών από την έκδοση του επιδόματος ενοικίου και εφόσον πληρούνται οι όροι και οι προϋποθέσεις η χορήγηση του επιδόματος ανανεώνεται αυτόματα για έξι ακόμα μήνες.

Όταν περάσουν οι 12 μήνες, το νοικοκυριό μπορεί να κάνει εκ νέου αίτηση για το επίδομα ενοικίου.

Το συνολικό εισόδημα του νοικοκυριού δεν πρέπει να υπερβαίνει τις 7.000 ευρώ για μονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξανόμενο κατά 3.500 ευρώ για κάθε μέλος του νοικοκυριού. Για να είναι δικαιούχοι στο επίδομα ενοικίου, δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 21000 ευρώ.

Επίδομα ενοικίου: Ποια είναι τα κριτήρια

Σύμφωνα με τον ΟΠΕΚΑ, τα κριτήρια για το επίδομα ενοικίου χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες: εισοδηματικά περιουσιακά και διαμονής.

Τα εισοδηματικά κριτήρια του επιδόματος ενοικίου έχουν να κάνουν με το εισόδημα που δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 7.000 ευρώ για μονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξανόμενο κατά 3.500 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού. Στη μονογονεϊκή οικογένεια για το πρώτο ανήλικο μέλος του νοικοκυριού ορίζεται προσαύξηση 7.000 ευρώ. Στα νοικοκυριά με απροστάτευτα τέκνα, ορίζεται προσαύξηση 7.000 ευρώ για κάθε απροστάτευτο τέκνο. Το συνολικό εισόδημα δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 21.000 ευρώ ετησίως, ανεξαρτήτως της σύνθεσης του νοικοκυριού.

Στα περιουσιακά κριτήρια περιλαμβάνεται η ακίνητη περιουσία που δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 120.000 ευρώ για το μονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξανόμενη κατά 15.000 ευρώ για κάθε πρόσθετο μέλος και έως των 180.000 ευρώ.

Παίζουν ρόλο και οι καταθέσεις για το επίδομα ενοικίου όπου τα όρια καταθέσεων για κάθε τύπου νοικοκυριού είναι μέχρι 7.000 ευρώ για μονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξανόμενα κατά 3.500 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού. Στη μονογονεϊκή οικογένεια για το πρώτο ανήλικο μέλος του νοικοκυριού ορίζεται προσαύξηση 7.000 ευρώ. Στα νοικοκυριά με απροστάτευτα τέκνα, ορίζεται προσαύξηση 7.000 ευρώ για κάθε απροστάτευτο τέκνο.

Τέλος, υπάρχουν και κριτήρια διαμονής όπου ο δικαιούχος του επιδόματος ενοικίου πρέπει να διαμένει νόμιμα και μόνιμα στην ελληνική επικράτεια κατά τα τελευταία 5 έτη.

Τι ισχύει με το επίδομα στέγασης- Δικαιούχοι και προϋποθέσεις