Αγροτικές επιδοτήσεις 2022: Πότε θα πληρωθούν;

Πότε θα δοθούν αγροτικές επιδοτήσεις 2022; Πότε θα δουν χρήματα οι αγρότες;
Αγροτικές επιδοτήσεις 2022: Πότε θα γίνει η πληρωμή τους;

Πότε θα πληρωθούν οι αγροτικές επιδοτήσεις από τον ΟΠΕΚΕΠΕ που είναι μια σημαντική ανάσα για χιλιάδες οικογένειες;

Αν θέλετε να μπείτε στο σύστημα και το βρείτε offline, να μην ανησυχήσετε. Θα πρέπει να ξέρετε ότι το σύστημα κλείνει για λίγο όταν είναι η ώρα για τις αγροτικές επιδοτήσεις, λόγω της αναγκαιότητας διακοπής εισαγωγής νέων στοιχείων για τις προγραμματισμένες εργασίες της πληρωμής.

Η πληρωμή των δικαιούχων, θα γίνει όπως και πέρσι

Όσον αφορά τις αγροτικές επιδοτήσεις, πριν τις 20 Οκτωβρίου καταβλήθηκε η προκαταβολή της βασικής ενίσχυσης για το έτος 2022. Μία βασική αγροτική επιδότηση που πραγματικά βοηθά τον κλάδο σε αυτές τις δύσκολες συγκυρίες που το κόστος παραγωγής έχει φτάσει στο ταβάνι.

Θα πρέπει να ξέρετε ότι για όσον αφορά τις επιδοτήσεις αγροτών 2022, θα είναι φέτος η τελευταία χρονιά πληρωμής των ενισχύσεων με βάση την τρέχουσα Κοινή Αγροτική Πολιτική την λεγόμενη ΚΥΑ.

Από την επόμενη περίοδο, έρχεται η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική όπου θα στηρίξει δενδρώδεις καλλιέργειες.

Πότε θα δοθούν αγροτικές επιδοτήσεις 2022;

Οι πληρωμές της προκαταβολής για τις αγροτικές επιδοτήσεις έγιναν πριν τις 20 Οκτωβρίου 2022. Πάντως, να υπενθυμίσουμε ότι τα χρήματα της προκαταβολής της βασικής ενίσχυσης έτους 2021 καταβλήθηκαν πέρυσι την Τρίτη 26 Οκτωβρίου με το ποσοστό του 70%, που αντιπροσωπεύει το 50% της ενιαίας ενίσχυσης.

Όπως ισχύει κάθε χρόνο, το υπόλοιπο ποσοστό της βασικής ενίσχυσης συν το λεγόμενο πρασίνισμα θα καταβληθεί λίγο πριν τα Χριστούγεννα. Με βάση τον σχετικό προγραμματισμό από τον Οργανισμό Πληρωμών (ΟΠΕΚΕΠΕ), τις ημέρες κοντά στις εορτές των Χριστουγέννων, πρόκειται να πραγματοποιηθούν οι επόμενες πληρωμές των αγροτικών επιδοτήσεων. Πρόκειται για την β’ δόση ενιαίας ενίσχυσης 2022, που περιλαμβάνουν το υπόλοιπο 30% της βασικής ενίσχυσης, το πρασίνισμα, συν το μπόνους γεωργών νεαρής ηλικίας. Επίσης, της εξισωτικής αποζημίωσης, ύψους περίπου 250 εκατ. ευρώ.

Τέλος όσον αφορά τις αγροτικές επιδοτήσεις 2022, για τα δεσμευμένα αγροτεμάχια θα εξακολουθούν να δύναται να πραγματοποιηθούν αλλαγές, αν απαιτηθεί θα σταλούν εκ νέου ειδοποιήσεις και πιθανά θα ζητηθούν επιπρόσθετα στοιχεία προκειμένου να εξαχθεί το ορθότερο για το συμφέρον του γεωργού πόρισμα. Όσες αλλαγές δεν ληφθούν υπόψιν κατά την προκαταβολή αλλά και όσες πραγματοποιηθούν εκ των υστέρων, θα ληφθούν υπόψη στην προγραμματισμένη εξόφληση της Ενιαίας Ενίσχυσης.