Εποχικό επίδομα 2023: Πότε ξεκινά η πληρωμή;

εποχικο επιδομα 2023, αιτηση, πληρωμη

Πότε μπαίνει η πληρωμή για το επίδομα και πότε ξεκινά η αίτηση για το 2023; Πόσα ένσημα χρειάζονται και ποιες είναι οι προϋποθέσεις;

Ένα σημαντικό βοήθημα είναι το εποχικό βοήθημα που δίνεται κάθε χρόνο σε χιλιάδες δικαιούχους.

Το 2022 άρχισαν οι αιτήσεις για το εποχικό επίδομα στις 12 Σεπτεμβρίου. Την ίδια περίοδο αναμένεται να ξεκινήσει η αίτηση και για το εποχικό επίδομα 2023.

Τη Δευτέρα, 11 Σεπτεμβρίου 2023 και ώρα 11:00, άρχισε η υποβολή ηλεκτρονικών αιτήσεων για το ειδικό εποχικό επίδομα 2023 της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ, πρώην ΟΑΕΔ) για το 2023, ενώ η υποβολή αιτήσεων στα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ) θα ξεκινήσει την Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου 2023.

Η προθεσμία υποβολής αιτήσεων λήγει την Πέμπτη 30 Νοεμβρίου και ώρα 14:00.

Η αίτηση για το εποχικό επίδομα γίνεται ηλεκτρονικά, μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης του Δημοσίου gov.gr, με τους κωδικούς TAXISnet, στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://www.gov.gr/ipiresies/ergasia-kai-asphalise/anergia/eidiko-epokhiko-boethema-oaed.

Μετά την αίτηση για το εποχικό επίδομα έρχεται η ημέρα που πληρώνεται. Η πληρωμή δεν είναι ίδια για όλους και διαφοροποιείται ανάλογα με την χρονική συγκυρία που υποβλήθηκε η αίτηση.

Πως κάνετε αίτηση για το εποχικό επίδομα

Για να κάνετε αίτηση για το εποχικό επίδομα θα πρέπει να ξέρετε ότι η διαδρομή είναι: gov.gr, Εργασία και ασφάλιση, Ανεργία, Ειδικό εποχικό βοήθημα.

Η αίτηση για το εποχικό επίδομα 2023 θα ανακοινωθεί από τον αρμόδιο φορέα. Αίτηση μπορούν να κάνουν οι δικαιούχοι και στα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών, τα γνωστά σε όλους ΚΕΠ.

Ποιοι είναι δικαιούχοι του εποχικού επιδόματος

Δικαιούχοι για το εποχικό επίδομα κάθε χρόνο είναι εργαζόμενοι ασφαλισμένοι στον e-ΕΦΚΑ που ασκούν ένα από τα παρακάτω επαγγέλματα.

Οικοδόμου, λατόμου, ασβεστοποιού, κεραμοποιού, πλινθοποιού, αγγειοπλάστη, δασεργάτη, ρητινοσυλλέκτη, καπνεργάτη, μουσικού-μέλους του οικείου επαγγελματικού σωματείου, υποδηματεργάτη, μισθωτού ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης, χειριστή εκσκαπτικών, ανυψωτικών, οδοποιητικών, γεωτρητικών μηχανημάτων, ηθοποιού, τεχνικού κινηματογράφου και τηλεόρασης, χειριστή και βοηθού χειριστή κινηματογράφου, ελεγκτή κινηματογράφου και θεάτρου, ταμία κινηματογράφου και θεάτρου, μισθωτού τουριστικού και επισιτιστικού κλάδου, σμυριδεργάτη, το επάγγελμα του ταξιθέτου θεάτρου-κινηματογράφου, του χορευτή-μέλους των οικείων κλαδικών ή ομοιοεπαγγελματικών σωματείων, καθώς και του τεχνικού απασχολούμενου σε ζωντανές οπτικοακουστικές εκδηλώσεις-μέλους των οικείων κλαδικών ή ομοιοεπαγγελματικών σωματείων.

Δικαιούχοι για το εποχικό επίδομα, είναι όσοι έχουν πραγματοποιήσει το ημερολογιακό έτος που προηγείται του έτους καταβολής του βοηθήματος από πενήντα έως διακόσιες δέκα ημέρες ασφάλισης στον κλάδο τους.

Η πληρωμή για το εποχικό επίδομα καταβάλλεται εφάπαξ στο τρίμηνο Σεπτεμβρίου-Νοεμβρίου κάθε έτους.

Το εποχικό επίδομα πληρώνεται λίγες εβδομάδες αφότου γίνει η αίτηση.

Δεν υπάρχει καμμία στάνταρ ημερομηνία και η πληρωμή γίνεται αφού πρώτα πραγματοποιηθεί η αίτηση, όπως γράψαμε και νωρίτερα.

Εποχικό επίδομα σε οικοδόμους και δασεργάτες – Παραδείγματα

Οι προϋποθέσεις χορήγησής του είναι για τους οικοδόμους:

– Να έχουν πραγματοποιήσει το 2022 αποκλειστικά σε οικοδομικές εργασίες 95-210 ημέρες εργασίας, μαζί με την προσαύξηση και την άδεια. Δηλαδή, αρκεί να έχουν 73-163 πραγματικές ημέρες εργασίας.

– Να μην είναι εργολάβοι ή υπεργολάβοι οικοδομικών εργασιών και απασχολούν περισσότερους από 3 μισθωτούς.

– Να απασχολήθηκαν αποκλειστικά στον κλάδο κατά το προηγούμενο ημερολογιακό έτος.

– Να συνεχίζουν να είναι οικοδόμοι την περίοδο καταβολής του βοηθήματος.

Για τους Δασεργάτες:

– Να έχουν πραγματοποιήσει το 2022 50-210 ένσημα.

-Συνταξιούχοι, οι οποίοι υπέβαλαν αίτηση συνταξιοδότησης μέχρι και την 10/9/2023 και έχουν προϋποθέσεις, δικαιούνται το εποχικό βοήθημα εφ’ όσον η σύνταξη που λαμβάνουν (κύρια και επικουρική) είναι μικρότερη από το ποσό των 495,75 ευρώ.

Όσοι καθίστανται συνταξιούχοι από 11/9/2023 και μετά, και πληρούν τις προϋποθέσεις, είναι δικαιούχοι του βοηθήματος.

Επιδόματα σήμερα

Ήταν σαν να έβλεπαν μπροστά τους το τέρας του Λοχ Νες. Ένα απίστευτο θέαμα στα νερά στην Εύβοια

Φοιτητικό στεγαστικό επίδομα 2023: Πότε ξεκινά η πληρωμή;

Πότε λήγουν οι επιταγές για το πρόγραμμα "αλλάζω θερμοσίφωνα" και ποιοι χάνουν την επιδότηση;

Ακολουθήστε το newse στο Google News  για να μάθετε πρώτοι όλες τις προκηρύξεις και τα επιδόματα