ΗΔΙΚΑ οικογενειακός γιατρός: Ποια η διαδικασία;

Ο οικογενειακός γιατρός είναι εδώ και χρόνια.

Για όσους δεν το έχουν κάνει, η διαδικασία είναι σχετικά εύκολη. Βέβαια θα πρέπει αφού γίνει η αίτηση να επισκεφθείτε και τον γιατρό που επιλέξατε.

Η εγγραφή ολοκληρώνεται με την παράδοση της αίτησης στον Οικογενειακό Ιατρό που αναγράφεται στην αίτηση, μαζί με αντίγραφο ταυτότητας και απόδειξη διεύθυνσης κατοικίας ή σχετική υπεύθυνη δήλωση (πρωτότυπη).

Ο οικογενειακός γιατρός είναι εκείνος που θα έχει μελλοντικά στη διάθεσή του τον φάκελο υγείας του πολίτη.

Ο οικογενειακός ιατρός είναι μια νέα, δωρεάν λειτουργία του ΕΣΥ μέσω της ΗΔΙΚΑ. Αποτελεί το πρώτο σημείο επαφής σας με το Εθνικό Σύστημα Υγείας και μεταξύ άλλων λειτουργεί ως σύμβουλος υγείας. Μέσω της εφαρμογής μπορείτε να δηλώσετε τον οικογενειακό ιατρό της επιλογής σας.

Παράλληλα θα του ανοίγει την πρόσβαση, εφόσον κρίνεται απαραίτητο, στις άλλες δομές του συστήματος υγείας. Πιο συγκεκριμένα στα νοσοκομεία ενώ θα δίνει και παραπεμπτικά για επισκέψεις των ασφαλισμένων σε γιατρούς άλλων ειδικοτήτων.

Ωστόσο, ειδικές κατηγορίες ασθενών, όπως οι καρδιοπαθείς, θα μπορούν να παρακολουθούνται από τον ειδικευμένο γιατρό τους, πχ τον καρδιολόγο ο οποίος θα λειτουργεί και ως οικογενειακός γιατρός.

Προϋπόθεση για την αποτελεσματικότητα του νέου τρόπου παροχής πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στους πολίτες είναι να εγγραφούν στους οικογενειακούς γιατρούς.

ειδικές κατηγορίες ασθενών, όπως οι καρδιοπαθείς, θα μπορούν να παρακολουθούνται από τον ειδικευμένο γιατρό τους, πχ τον καρδιολόγο ο οποίος θα λειτουργεί και ως οικογενειακός γιατρός.
Ειδικές κατηγορίες ασθενών, όπως οι καρδιοπαθείς, θα μπορούν να παρακολουθούνται από τον ειδικευμένο γιατρό τους, πχ τον καρδιολόγο ο οποίος θα λειτουργεί και ως οικογενειακός γιατρός. Φωτογραφία: Ashkan Forouzani, unsplash

Με μια εύκολη διαδικασία θα μπορέσουν να δηλώσουν ότι επιθυμούν να ενταχθούν στο σύστημα.

Υπενθυμίζεται ότι το 2018 είχε αποφασιστεί ξανά η εγγραφή στον οικογενειακό γιατρό, στην οποία ανταποκρίθηκαν μόνον 1,4 εκατομμύριο Έλληνες.

Σήμερα οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ μπορούν να επιλέγουν συμβεβλημένους γιατρούς του Οργανισμού, και να κινούνται επίσης ελεύθερα προς τις δομές υγείας, πχ μπορούν να δρομολογούν ραντεβού μόνοι τους με νοσοκομεία για τη διενέργεια ιατρικών πράξεων και επεμβάσεων.

Για την αίτηση σας μέσω της εφαρμογής η διαδικασία είναι απλή και θα πρέπει να ακολουθήσετε τα παρακάτω βήματα.

Πρώτα από όλα για να κάνετε αίτηση για οικογενειακό γιατρό θα κάνετε είσοδο στο πληροφορικό σύστημα (rdv.ehealthnet.gr), με τους κωδικούς του taxisNET και επιβεβαίωση με τον ΑΜΚΑ.

Στην συνέχεια συμπληρώνετε τα προσωπικά στοιχεία σας και βάσει των στοιχείων που θα συμπληρωθούν θα γίνει η επιλογή του Οικογενειακού Ιατρού.

Η επιλογή οικογενειακού ιατρού θα γίνει μεταξύ των διαθέσιμων. Διαθέσιμοι θεωρούνται οι Οικογενειακοί Ιατροί, οι οποίοι παρέχουν υπηρεσίες εντός του Δήμου που έχει δηλωθεί και οι οποίοι δεν έχουν συμπληρώσει το εκ του νόμου ανώτατο όριο πληθυσμού ευθύνης.

Θα γίνει η υποβολή της ηλεκτρονικής αίτησης και στην συνέχεια η εκτύπωση της αίτησης.

Μπορείτε να αλλάξετε οικογενειακό γιατρό μόνο μετά την παρέλευση εξαμήνου από την εγγραφή σας.

Τέλος, για δωρεάν επίσκεψη σε συμβεβλημένο με τον ΕΟΠΥΥ ιατρό άλλης ειδικότητας πρέπει να ακολουθήσετε τη διαδικασία της παραπομπής από τον Οικογενειακό Ιατρό.

Επιδόματα σήμερα

Εύβοια: Έρχεται μεγάλη κακοκαιρία – Ποιοι πρέπει να αφήσουν τα σπίτια τους;

Πότε κλείνουν τα σχολεία για τις δημοτικές εκλογές 2023;

Επιταγή ακρίβειας 2023: Θα δοθεί κοινωνικό μέρισμα;

Ακολουθήστε το newse στο Google News  για να μάθετε πρώτοι όλες τις προκηρύξεις και τα επιδόματα