Κωνσταντίνου και Ελένης γιορτή: Πότε είναι;

κωνσταντινου και ελενησ

Μία από τις πιο μεγάλες γιορτές της εκκλησίας μας, μιας και γιορτάζει ο Κώστας και η Ελένη.

Την γιορτή Κωνσταντίνου και Ελένης έχει την τιμητική του ο Κωνσταντίνος, Κώστας, Κωστής, Κωσταντίνος, Κωνσταντίνα, Ντίνα, Νάντια, Ελένη, Έλενα, Ελεάννα, Ελεάνα, Λένα, Νόρα, Μαριλένα, Ελενάκι, Νίτσα.

Ο Άγιος Κωνσταντίνος γεννήθηκε το 247. Γονείς του ήταν ο Κωνστάντιος ο Α` ο Χλωρός και μητέρα του η Ελένη από το Δρέπανο της Βιθυνίας.

Η Αγία Ελένη γεννήθηκε στην ίδια περιοχή και ήταν ταπεινής καταγωγής. Η Αγία Ελένη πέθανε σε ηλικία ογδόντα ετών. Ο ιστορικός Ευσέβιος γράφει ότι η Αγία προαισθάνθηκε το θάνατό της και με διαθήκη άφησε την περιουσία της στον υιό της και τους εγγονούς της.

Οι Βυζαντινοί τιμούσαν ιδιαίτερα τον Μέγα Κωνσταντίνο και την Αγία Ελένη. Απόδειξη τούτου αποτελεί το γεγονός ότι κατά το Μεσαίωνα ήταν πολύ δημοφιλής στους Βυζαντινούς η απεικόνιση του πρώτου Χριστιανού βασιλέως με τη μητέρα του, που κρατούσαν στο μέσον Σταυρό. Η παράδοση αυτή διατηρείται μέχρι και σήμερα με τα κωνσταντινάτα.

Για τους Ορθόδοξους Χριστιανούς η γιορτή του Κωνσταντίνου και Ελένης πέφτει πάντα στις 21 Μαΐου. Δηλαδή είναι σταθερή γιορτή.