Τρίτη, 27 Σεπτεμβρίου, 2022

Μεγάλη Πέμπτη 2022: Είναι τελικά ημιαργία;

Τελικά είναι η Μεγάλη Πέμπτη ημιαργία; Τι συμβαίνει με το δημόσιο;

Η Μεγάλη Πέμπτη σύμφωνα με τον Χριστιανισμό η ιερή μέρα κατά την οποία εορτάζεται ο Μυστικός Δείπνος του Ιησού Χριστού με τους 12 Αποστόλους.

Η ημέρα αυτή είναι η πέμπτη ημέρα της Μεγάλης Εβδομάδας, της εβδομάδας λίγες μέρες πριν την γιορτή του Πάσχα. Λίγες ώρες πριν την σταύρωση του Ιησού.

Της Μεγάλης Πέμπτης προηγείται η Μεγάλη Τετάρτη και ακολουθεί η Μεγάλη Παρασκευή.

Στις ημιαργίες οι υπηρεσίες κλείνουν νωρίτερα κατά δύο (2) ώρες.
Η ημέρα αυτή είναι η πέμπτη ημέρα της Μεγάλης Εβδομάδας, της εβδομάδας λίγες μέρες πριν την γιορτή του Πάσχα. Λίγες ώρες πριν την σταύρωση του Ιησού. Φωτογραφία: Jo Szczepanska, unsplash

Από ότι φαίνεται δεν είναι ημιαργία. Η Μεγάλη Παρασκευή (30-04-2021) είναι υποχρεωτική ημιαργία για τα καταστήματα.

Για τις υπόλοιπες επιχειρήσεις, η Μεγάλη Παρασκευή δεν περιλαμβάνεται στις υποχρεωτικές αργίες που ορίζει ο νόμος για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα.

Το Μεγάλο Σάββατο (01-05-2021) είναι εργάσιμη ημέρα για τους εργαζόμενους που νόμιμα απασχολούνται Σάββατο στον ιδιωτικό τομέα.

Για την Κυριακή του Πάσχα (02-05-2021) ισχύει ο γενικός κανόνας της Κυριακής αργίας, δηλαδή απαγορεύεται η απασχόληση των εργαζομένων.

Οι ημέρες αργίας για όσους εργάζονται στο Δημόσιο είναι 25η Μαρτίου, 28η Οκτωβρίου, 1η Ιανουαρίου, Τα Θεοφάνια (6η Ιανουαρίου), Καθαρή Δευτέρα, Μ. Παρασκευή, Μ. Σάββατο, δεύτερη ημέρα των Χριστουγέννων, δεύτερη ημέρα του Πάσχα, 1η Μαϊου, του Αγίου Πνεύματος (Δευτέρα της Πεντηκοστής), Κοιμήσεως της Θεοτόκου (15 Αυγούστου).

Για ορισμένους κλάδους του δημοσίου ορίζονται και άλλες ημέρες αργίας όπως π.χ. των Τριών Ιεραρχών (30 Ιανουαρίου) για τους εκπαιδευτικούς λειτουργούς και η 17η Νοεμβρίου για όσους εργάζονται στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα και στις ανώτερες σχολές.

Οι ημέρες ημιαργίας είναι η παραμονή των Χριστουγέννων και ηπαραμονή του Νέου έτους.

Στις ημιαργίες οι υπηρεσίες κλείνουν νωρίτερα κατά δύο (2) ώρες.

Διαβάστε ακόμα