Μεταφορικό ισοδύναμο: Πότε θα πληρωθεί;

μεταφορικο ισοδυναμο

Τέλος του 2022 πραγματοποιήθηκαν οι πληρωμές για το μεταφορικό ισοδύναμο επιχειρήσεων. Οι συνολικές πληρωμές έφτασαν τα 30 εκατ. ευρώ, από τα οποία, τα 22,9 εκατ. αφορούσαν 10.075 νησιωτικές επιχειρήσεις και τα 7,1 εκατ. 134.705 κατοίκους των νησιών.

Παράλληλα, προχωρούν οι διαδικασίες ώστε να προχωρήσει η πληρωμή του μεταφορικού ισοδύναμου επιβατών για το χρονικό διάστημα από 29/4/2022 έως 30/9/2022, καθώς και πληρωμές πολιτών και επιχειρήσεων για το σκέλος των καυσίμων του έτους 2022.

Το θέμα είναι ότι θα αργήσουν να γίνουν οι πληρωμές για το μεταφορικό ισοδύναμο μιας και παρατάθηκε η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων χρηματοδότησης για την 1η φάση 2022 του μέτρου «Μεταφορικό Ισοδύναμο Επιχειρήσεων». Η νέα καταληκτική ημερομηνία υποβολής αιτήσεων για το μεταφορικό ισοδύναμο ήταν μέχρι τη Δευτέρα 20 Μαρτίου 2023.

Από τα παραπάνω καταλαβαίνουμε ότι το πότε πληρώνεται το μεταφορικό ισοδύναμο, παραμένει άλυτος γρίφος χωρίς κάποια απάντηση έως τώρα.

Σημειώνεται ότι η Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, έχει εντάξει το μέτρο του μεταφορικού ισοδυνάμου στο Τομεακό Πρόγραμμα Ανάπτυξης 2021-2025, προβαίνοντας παράλληλα στις απαραίτητες ενέργειες για την εξασφάλιση της ροής πληρωμών και την ένταξη του σε χρηματοδοτικά ευρωπαϊκά προγράμματα, ενώ ταυτόχρονα, λαμβάνεται μέριμνα για τη διαρκή αξιολόγηση και βελτίωση της αποτελεσματικότητας του μέτρου, προκειμένου να έχει ακόμη μεγαλύτερο θετικό αντίκτυπο στις νησιωτικές κοινωνίες.