Σαρακοστή: Πότε αρχίζει η νηστεία του Πάσχα 2023;

Σαρακοστή, νηστεία Πάσχα 2023

Η νηστεία που ξεκινά την Σαρακοστή είναι μια περίοδος όπου νηστεύουμε και ετοιμαζόμαστε ψυχικά και σωματικά για το Πάσχα 2023. Η νηστεία είναι εντολή του Θεού στους πρωτόπλαστους μέσα στον παράδεισο, για να μπορέσουν να προφυλαχθούν από επικίνδυνη και πρόωρη χρήση του δέντρου της γνώσεως.

Αμέσως μετά την καθαρά Δευτέρα 2023, ξεκινά και η νηστεία για την Σαρακοστή. Η Καθαρά Δευτέρα είναι στις 27 Φεβρουαρίου 2023. Τα έθιμα της Σαρακοστής, έχουν ως βάση την θρησκευτική συμπεριφορά του λαού και τη λατρεία των νεκρών του τηρούνται περισσότερο από άλλα.

Η τήρησή τους δεν έχει σχέση τόσο με τις κοινωνικές τάξεις όσο με τις ηλικίες. Οι μεγαλύτεροι στην ηλικία νηστεύουν κατά την νηστεία του Πάσχα 2023 και μετέχουν στη λατρεία των ψυχών με τα ψυχοσάββατα και τα μνημόσυνα, και παρακολουθούν τις ακολουθίες των χαιρετισμών. Όσον αφορά τα μαγικοθρησκευτικά δρώμενα και τις μαντικές τελετουργίες έχουν χάσει την αρχική τους σημασία και όπου γίνονται ή αναβιώνουν έχουν καθαρά διασκεδαστικό χαρακτήρα. Η νηστεία είναι το βασικό χαρακτηριστικό της Σαρακοστής.