Δευτέρα, 27 Ιουνίου, 2022

Πανσέληνος Ιουνίου 2022: Πότε έχει;

Θα μας εντυπωσιάσει για ακόμη μια φορά η πανσέληνος του Ιουνίου που θα φτάσει στην κορύφωσή της τα μεσάνυχτα στον ουρανό.

Και ο Ιούνιος έχει ωραίο φεγγάρι. Κάθε μήνα έχουμε και μία πανσέληνο. Μια ολική έκλειψη της Σελήνης θα σημειωθεί την Κυριακή 15 Μαϊού, γνωστή και ως «ματωμένο φεγγάρι».

Στις 14 Ιουνίου έρχεται η πανσέληνος Ιουνίου 2022 . Πανσέληνος ονομάζεται η σεληνιακή φάση κατά την οποία η σελήνη, ο μοναδικός δορυφόρος της Γης, φαίνεται “πασιφαής”.

Αυτό σημαίνει ότι ολόκληρο το στραμμένο προς την Γη ημισφαίριό της φαίνεται ως ένας πλήρης φωτεινός κυκλικός δίσκος στον ουρανό.

Στα παλαιότερα χρόνια, η Πανσέληνος του Απριλίου συνέπιπτε με το άνθισμα των λουλουδιών και συγκεκριμένα ενός αγριολούλουδου, ιθαγενούς της ανατολικής Βόρειας Αμερικής.
Η πανσέληνος αποκαλείται στην κοινή γλώσσα ή στη λογοτεχνία και ολόγιομο φεγγάρι.

Στη φάση της Πανσελήνου η Σελήνη διέρχεται κατά το μεσονύκτιο από τον μεσημβρινό του τόπου που παρατηρείται, δηλαδή 12 ώρες ακριβώς μετά τη διάβαση του Ήλιου από τον ίδιο μεσημβρινό.

Συνεπώς την ώρα που ανατέλλει η Πανσέληνος δύει ο Ήλιος. Η πανσέληνος αποκαλείται στην κοινή γλώσσα ή στη λογοτεχνία και ολόγιομο φεγγάρι.

Πότε πέφτει η πανσέληνος της φράουλας;

H γεμάτη Σελήνη του Ιουνίου έρχεται με το δικό της στυλ. Σύμφωνα με την ευρωπαϊκή παράδοση, έχει το όνομα Πανσέληνος των Ρόδων ή Πανσέληνος της Φράουλας, καθότι συμπίπτει με την εποχή της συγκομιδής της.

Το φεγγάρι θα πάρει την ολοκληρωμένη όψη του τα ξημερώματα της 14ης Ιουνίου.

Διαβάστε ακόμα