Παράκαμψη Χαλκίδας: Ένα δώρο που περιμένει η Χαλκίδα

Το ακούμε πολλά χρόνια και πιστεύουμε ότι κάποτε θα γίνει.

Παράκαμψη Χαλκίδας: Είναι ένα από τα δώρα που περιμένουν για χρόνια οι κάτοικοι στη Χαλκίδα. Μάλιστα όταν θα γίνει θα φέρει χαμόγελα στον τουρισμό αλλά και στην ασφάλεια των ζωών των κατοίκων της. Πιστεύεται πως θα μειώσει τα τροχαία ατυχήματα.

Αποσκοπεί στη βελτίωση της σύνδεσης της Αθήνας και της Χαλκίδας με τη βόρεια Εύβοια και αναμένεται, πως θα συμβάλλει καθοριστικά στην αποσυμφόρηση του αστικού ιστού της Χαλκίδας και της Ν. Αρτάκης, την τουριστική ανάπτυξη, τη μείωση των τροχαίων ατυχημάτων και την ενίσχυση των υφιστάμενων οικονομικών και εμπορικών δραστηριοτήτων της ευρύτερης περιοχής.

Διαβάστε και άλλα νέα από τη Χαλκίδα:

Όταν θεϊκά πλάσματα κατέβηκαν από τον ουρανό στη Χαλκίδα

Εύβοια: Μείναμε άφωνοι όταν είδαμε τι έπαθαν τα παπούτσια σε χωράφι!

Δες τι τρομακτικό εμφανίστηκε έξω από κάποια σπίτια στη Χαλκίδα

Την ίδια ώρα μαθαίνουμε ότι τρέχει η ωρίμανση τόσο της χρηματοδότησης όσο και των τεχνικών προδιαγραφών του άξονα.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται, το Υπουργείο Υποδομών & Μεταφορών βρίσκεται σε συνεννόηση με τον Τεχνικό Σύμβουλο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) JASPERS, προκειμένουνα ελεγχθεί η μελέτη βιωσιμότητας του έργου της Παράκαμψης Χαλκίδας και Ψαχνών, ώστε να είναι δυνατή η ένταξή του στα χρηματοδοτικά Προγράμματα. Στο πλαίσιο αυτό διενεργήθηκαν κυκλοφοριακές μετρήσεις τόσο στο τμήμα Υψηλή Γέφυρα Χαλκίδας Νέα Λάμψακος, όσο και αυτό της Παράκαμψης Ψαχνών.

Την ίδια ώρα έχει υποβληθεί στην ΕΤΕπ η μελέτη κόστους οφέλους (ΑΚΟ), προκειμένου να αποφασιστεί η χρηματοδότηση του έργου. Η κύρια ένσταση του Τεχνικού Συμβούλου JASPERS αφορά τη διατομή του τμήματος της Παράκαμψης Χαλκίδας. Ο προγραμματισμός του υπουργείου ΥΠΟΜΕ είναι δύο λωρίδες συν ΛΕΑ (λωρίδα έκτακτης ανάγκης) ανά ρεύμα κυκλοφορίας.

Για να μπορέσει μάλιστα να κριθεί βιώσιμο το έργο το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών θα υπογράψει Μνημόνιο Συνεργασίας με το Δήμο Χαλκίδας για να προβεί σε κυκλοφοριακές παρεμβάσεις στο υφιστάμενο παραλιακό δρόμο που θα μειώσουν την ταχύτητα.

Παράκαμψη Χαλκίδας: Τι πρόκειται να κατασκευαστεί

Η παράκαμψη Χαλκίδας, που αποτελεί αυτονόητη συνέχεια -επέκταση του αυτοκινητόδρομου Σχηματαρίου-Χαλκίδας, θα συνδέσει το Βόρειο με τον Νότιο Άξονα της Εύβοιας, παρακάμπτοντας ανατολικά την πόλη της Χαλκίδας. Με αυτόν τον τρόπο θα επιτευχθεί αποσυμφόρηση του αστικού ιστού της Χαλκίδας και της Ν. Αρτάκης, ενώ αναμένεται να έχει καθοριστική συμβολή στην τουριστική και οικονομική ανάπτυξη ολόκληρης της περιφέρειας.

Σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες το κόστος του έργου, εκτιμάται σε 200 εκατ.ευρώ (ποσό με ΦΠΑ) που αναλύεται ως εξής: Ν.Λάμψακος-Ψαχνά 165 εκατ.ευρώ, Παράκαμψη Ψαχνών 10 εκατ.ευρώ. Επίσης προβλέπεται ένα επιπλέον κονδύλι 30 εκατ.ευρώ για απαλλοτριώσεις.

Το μήκος του έργου είναι 25,6 χλμ εκ των οποίων η Παράκαμψη Ψαχνών είναι 4,6χλμ (έχει πέρας την οδό Ψαχνών-Ιστιαίας). Ως προαίρεση στο έργο και όχι στο κυρίως αντικείμενο του, θα ενταχθεί το τμήμα Γέφυρα Ευρύπου-Νέα Λάμψακος με μηκος περίπου 5 χλμ. και κόστος περίπου 25 εκατ.ευρώ.