Πότε είναι το Σαρανταλείτουργο 2024;

 Ποσο κοστιζει το σαρανταλειτουργο, Πόσα ονόματα γραφουμε στο σαρανταλείτουργο, πως κανω σαρανταλειτουργο, Σαρανταλειτουργο κεκοιμημενων, σαρανταλείτουργο υπέρ αναπαύσεως, Τι κάνουμε στο σαρανταλείτουργο, Σαρανταλειτουργο πασχα, Ποτε ξεκιναει το σαρανταλειτουργο

Κατά την νηστεία των Χριστουγέννων 2024 που διαρκεί για σαράντα ημέρες, έχουμε και το σαρανταλείτουργο.

Το Σαρανταλείτουργο της Σαρακοστής των Χριστουγέννων γίνεται κάθε χρόνο σε αρκετές Εκκλησίες και σε κάθε μητρόπολη Εκκλησίας της Ελλάδος.

Το Σαρανταλείτουργο έχει πολύ μεγάλη σημασία, τόσο για τους πιστούς όσο και για όσους έχουν φύγει από την ζωή γιατί ο ιερέας μνημονεύει ονόματα των ζώντων υπέρ υγείας και των νεκρών για ανάπαυση ψυχής τους.

Το Σαρανταλείτουργο είναι η θεία λειτουργία κατά την διάρκεια της νηστείας των Χριστουγέννων.

Τελείται κατά την διάρκεια της νηστείας των Χριστουγέννων που ξεκινά από τις 15 Νοεμβρίου. Στην Θεία Λειτουργία τελείται το μυστήριο της αγάπης. Η περίοδος της νηστείας λίγο πριν τα Χριστούγεννα, είναι μια περίοδος που η Εκκλησία μας προετοιμάζει τους πιστούς για να δεχθούν την γέννηση του Χριστού.

Σε αυτή την περίοδο της προετοιμασίας τόσο στις εκκλησίες όσο και στα μοναστήρια τελείται το σαρανταλείτουργο. Ξεκινά από τις 15 Νοεμβρίου μέχρι και τις 25 Δεκεμβρίου και είναι 40 Θείες Λειτουργίες που τελούνται μέσα στον Ιερό Ναό.

Πότε αρχίζει η νηστεία των Χριστουγέννων 2023;

Λίγο πριν τα Χριστούγεννα υπάρχει η νηστεία για αυτή την γιορτή- Δείτε πότε θα ξεκινήσει φέτος.

Ξεκινά από τις 15 Νοεμβρίου και θα έχει διάρκεια 40 ημερών όσο η νηστεία των Χριστουγέννων μέχρι 24 Δεκεμβρίου 2023.

Κατά την νηστεία αυτή μπορούμε να φάμε ψάρι από την αρχή της μέχρι και την 17η Δεκεμβρίου.

Δεν τρώμε ψάρι μόνο κάθε Τετάρτη και Παρασκευή. Ψάρι τρώμε επίσης και κατά την εορτή των Εισοδίων της Θεοτόκου.

Από 18 μέχρι και 24 Δεκεμβρίου, παραμονή των Χριστουγέννων, μπορούμε να πιούμε κρασί και να φάμε λάδι ελιάς εκτός Τετάρτης και Παρασκευής.

Ποια είναι τα οφέλη της νηστείας;

Εκτός από το γεγονός ότι έρχεστε πιο κοντά στο θεό, υπάρχουν και πολλά οφέλη για τον οργανισμό. Υπάρχουν στοιχεία που υποδηλώνουν ότι μια ριζική αλλαγή στη διατροφή, όπως η νηστεία, θα μπορούσε να αλλάξει την μικροβιακή σύνθεση του εντέρου και να αλλάξει αυτό που κάνουν τα βακτήρια του εντέρου.

Η νηστεία μπορεί επίσης να βελτιώσει την απόκριση του σώματος στην ορμόνη ινσουλίνη, η οποία ελέγχει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Όταν ρυθμίζονται καλά τα σάκχαρα στο αίμα σας, μειώνεται ο κίνδυνος αύξησης βάρους και διαβήτη.

Την ίδια ώρα υπάρχει και μία έρευνα που τονίζει πως η καλύτερη ώρα για να τρώει κανείς είναι μέχρι τις 4 το μεσημέρι, και μάλιστα το ιδανικό θα ήταν κάποιος να επιτρέπει στον εαυτό του να τρώει για δέκα ώρες (διαλειμματική νηστεία). Ο διπλός αυτός συνδυασμός – μαζί με ισορροπημένη διατροφή – έχει ως αποτέλεσμα την καλύτερη πρόσληψη ενέργειας και την απώλεια βάρους.

Τι δεν πρέπει να κάνουμε στην νηστεία

Θα πρέπει να πίνετε νερό και να μην καταναλώνετε σε μεγάλες ποσότητες θερμιδογόνα τρόφιμα όπως το ψωμί ή ο χαλβάς. Παράλληλα να κάνετε μια εξέταση αίματος αν δεν αισθάνεστε καλά.

Επιτρέπεται το ηλιέλαιο στη νηστεία;

Νηστεία σημαίνει να βγάλουμε από τη διατροφή μας κάποιες τροφές, όπως κρέας, αυγά, γάλα, τυρί, ψάρια και λάδι. Είτε λάδι είναι, είτε ηλιέλαιο πρέπει να το νηστέψουμε.

Ποιες τροφές επιτρέπονται στην νηστεία;

-Τα θαλασσινά (οστρακοειδή-μαλάκια), όπως χταπόδι, καλαμάρι, γαρίδες, σουπιές
-Τα οστρακοειδή (κυδώνια, μύδια, γυαλιστερές)
-Φρούτα και χυμοί
-Οσπρια όπως φακές ή φασόλια
-Λαχανικά
-Ξηροί Καρποί
-Ζυμαρικά
-Ψωμί
-Ελιές
-Σόγια
-Ταχίνι
-Μέλι
-Μανιτάρια