Πότε μπαίνει το επίδομα θέρμανσης 2022;

Πως και πότε κάνουμε αίτηση για το επίδομα θέρμανσης;
Επίδομα θέρμανσης πληρωμή: Πότε θα ξεκινήσει;

Επίδομα θέρμανσης: Σύμφωνα με την ΑΑΔΕ υποβλήθηκαν συνολικά 1.131.140 αιτήσεις χορήγησης του επιδόματος.

Το υπουργείο Οικονομικών αποφάσισε να μην προχωρήσει σε παράταση αυτού του σταδίου και πλέον, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχει ανακοινωθεί, επόμενη ημερομηνία «σταθμός» είναι η 21η Δεκεμβρίου, όταν αναμένεται να πληρωθεί η πρώτη δόση του επιδόματος θέρμανσης.

Το επίδομα θέρμανσης 2022-2023 μαζί με τα υπόλοιπα επιδόματα, είναι περιζήτητο, καθώς οι τιμές στην ενέργεια έχουν ανέβει, όπως πολλοί αναμένουν την πληρωμή της α και β δόσης.

Αυτό που διαφοροποιείται φέτος είναι πως ανεξάρτητα από την ποσότητα που θα βάλουν οι δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης, που ήταν και πέρσι δικαιούχοι, θα δοθούν προκαταβολές ανάλογες με την δαπάνη που έκαναν τον περασμένο χειμώνα και θα γίνει αργότερα συμψηφισμός εάν δεν καταναλώσουν την ποσότητα πετρελαίου που αναλογεί στην προκαταβολή του επιδόματος. Με λίγα λόγια έρχεται μια γενναία πληρωμή του επιδόματος θέρμανσης.

Φέτος οι δικαιούχοι αγγίζουν τα 1,3 εκατ. δικαιούχους, ενώ το χρονικό περιθώριο των αιτήσεων για το επίδομα θέρμανσης ήταν μέχρι τις 21 Δεκεμβρίου για να ξεκινήσει η πληρωμή της α δόσης του επιδόματος θέρμανσης.

Προκειμένου να διασφαλιστεί ρευστότητα στους καταναλωτές, κατά τη χορήγηση της πρώτης δόσης, η οποία θα καταβληθεί έως την 21η Δεκεμβρίου 2022, οι παλαιοί δικαιούχοι θα μπορούν να λάβουν ως προκαταβολή το συνολικό ποσό του επιδόματος θέρμανσης που τους είχε καταβληθεί κατά την προηγούμενη χειμερινή περίοδο. Η προκαταβολή θα συμψηφίζεται με τις επόμενες καταβολές του επιδόματος.

Επίδομα θέρμανσης: Ποια θα είναι τα χρήματα;

Το ελάχιστο ποσό της πληρωμής του επιδόματος θέρμανσης ανέρχεται, με βάση την ήδη ισχύουσα νομοθεσία, σε 100 ευρώ. Για τις περιοχές με πολύ κρύο, όσοι κάνουν αίτηση για το επίδομα θέρμανσης μπορούν να πάρουν μέχρι και 1.000 ευρώ. Επιπλέον διπλασιάζεται για τους νέους δικαιούχους και για όσους επιστρέψουν σε άλλο καύσιμο πέρα του φυσικού αερίου με το ποσό του επιδόματος για αυτή τη κατηγορία να διαμορφώνεται από 200 ευρώ έως 1.600 ευρώ.

Οι παλαιοί δικαιούχοι θα πάρουν την προκαταβολή της πληρωμής του επιδόματος θέρμανσης, η οποία θα είναι ίση με το επίδομα θέρμανσης που έλαβαν πέρυσι. Το υπόλοιπο ποσό που θα υπολογιστεί θα το λάβουν αργότερα, σε άλλες δύο δόσεις. Οι νέοι δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης θα πάρουν διπλό επίδομα, το οποίο μπορεί να φτάσει μέχρι τα 1.600 ευρώ το ανώτερο.