Προγνωστικά Στοιχήματος & πως επηρεάζουν Αγώνες Μπάσκετ

Είναι γνωστό ότι όποιος παίζει στοίχημα επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από τα προγνωστικά. Αν δεν είσαι μέντιουμ ή δεν έχει χρονομηχανή, τα προγνωστικά από κάποια σχετικά αξιόπιστη πηγή είναι ο μόνος τρόπος για να παίξεις ένα δελτίο που να θεωρείται έστω και λίγο ασφαλές και να μην είναι αμέσως για τον κουβά. Αυτός είναι και ο λόγος που πολλοί κυνηγούν τα προγνωστικά, ακόμη και για αγώνες μπάσκετ όπου γενικά θεωρείται πιο απλό σαν στοίχημα από το ποδόσφαιρο. Έχετε σκεφτεί όμως ότι τα προγνωστικά μπορεί να μην επηρεάζουν μόνο τους παίκτες στοιχήματος;

Δεν είναι σπάνιο φαινόμενο για κάποιον αθλητή να επηρεάζεται σε κάποιο βαθμό από τα προγνωστικά, οπότε και να έχουμε το φαινόμενο της λεγόμενης αυτοεκπληρούμενης προφητείας. Αν ένας αθλητής διαβάζει ότι αναμένεται ότι θα χάσει, είναι πολύ πιθανό να κατακλυστεί από άγχος και άλλα αρνητικά συναισθήματα τα οποία και θα ρίξουν την απόδοση του και θα «επαληθεύσουν» τα προγνωστικά. Αυτό ισχύει και για τους παίκτες μπάσκετ. Ας δούμε λοιπόν αν μπορούν να τους επηρεάσουν τα προγνωστικά μπάσκετ και πόσο σημαντικά είναι αυτά.

Κακά προγνωστικά  = κακές επιδόσεις

Όπως είπαμε και παραπάνω, τα κακά προγνωστικά δημιουργούν κακές αποδόσεις, αυτό όμως ισχύει συνήθως σε ατομικό επίπεδο, έτσι δεν είναι; Σε γενικές γραμμές ναι, θα λέγαμε ότι είναι δύσκολο να έχει ΑΚΡΙΒΩΣ τα ίδια συναισθήματα μία ολόκληρη ομάδα, ωστόσο δεδομένου ότι μια ομάδα μπάσκετ αποτελείται από 5 μόλις άτομα, πολλές φορές αρκεί ένας αδύναμος κρίκος για να σπάσει η αλυσίδα. Η μειωμένη απόδοση ενός και μόνο παίκτη μπορεί να οδηγήσει σε μία αλυσιδωτή αντίδραση που θα οδηγήσει στην ήττα. Το ηθικό των άλλων παικτών θα πέφτει συνεχώς καθώς θα καταλαβαίνουν σιγά – σιγά ότι ο συμπαίκτης τους θεωρεί ότι το παιχνίδι είναι χαμένο, οπότε θα πέφτει και η απόδοση τους.

Τα κακά προγνωστικά σαν εργαλείο

Από την άλλη, κάποιοι παίκτες που αποτελούν ηγετικές φυσιογνωμίες αλλά και κάποιοι προπονητές μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα κακά προγνωστικά για να πεισμώσουν την ομάδα. Το γεγονός ότι οι ειδικοί ή και άσχετοι στο διαδίκτυο πιστεύουν ότι μία ομάδα θα χάσει μπορεί να αποτελέσει κίνητρο για σκληρότερη δουλειά και προπόνηση. Δεν υπάρχει καλύτερο συναίσθημα για έναν παίκτη μπάσκετ από το να ανατρέπει τα προγνωστικά και να βλέπει την ομάδα του να κερδίζει αγώνες στους οποίους ήταν το απόλυτο outsider. Συχνά λοιπόν αρχηγοί ομάδων και προπονητές μπορεί να «προλάβουν» τα κακά προγνωστικά και να τα εργαλειοποιήσουν πριν αυτά ρίξουν το ηθικό της ομάδας.

Τα καλά προγνωστικά δεν δρουν πάντα θετικά

Σίγουρα οι περισσότεροι θα πιστεύετε ότι τα θετικά προγνωστικά αποτελούν μία πολύ καλή τόνωση για το ηθικό μιας ομάδας και μπορεί να ευθύνονται για το θετικό αποτέλεσμα. Με άλλα λόγια, μπορεί να έχουμε μία θετική αυτοεκπληρούμενη προφητεία. Σε γενικές γραμμές αυτό ισχύει, αλλά τα θετικά αποτελέσματα μπορεί να έχουν και αρνητική αντίκτυπο σε μία ομάδα. Αν λοιπόν κάποια ομάδα θεωρείται το απόλυτο φαβορί σε κάποιο ματς, είναι πολύ πιθανό κάποιοι παίκτες να επιλέξουν να μην προπονηθούν σκληρά και γενικά να πιστεύουν ότι θα κερδίσουν πάρα πολύ εύκολα. Εννοείται ότι σε περίπτωση που η πρόκληση αποδειχθεί πολύ πιο δύσκολη απ’ ότι πίστευαν οι ειδικοί και η ομάδα, οι παίκτες αυτοί θα πανικοβληθούν και η απόδοση τους θα πέσει. Με άλλα λόγια, έχουμε μία περίπτωση παρόμοια με το μύθο του Αισώπου με το λαγό και τη χελώνα.

Πώς αντιμετωπίζουν οι ομάδες μπάσκετ συνήθως τα προγνωστικά;

Ο τρόπος που αντιμετωπίζει τα προγνωστικά η κάθε ομάδα εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη διοίκηση και τη τεχνική ηγεσία της. Δεν είναι λίγοι οι ιδιοκτήτες αλλά και οι προπονητές που θέλουν οι παίκτες τους να έχουν όσο το δυνατόν μικρότερη έκθεση σε προγνωστικά. Επιπλέον, πολλές ομάδες πλέον έχουν και ψυχολόγους στο ενεργητικό τους, οι οποίοι και καλούνται να βοηθήσουν τους παίκτες που μπορεί να αντιμετωπίζουν προβλήματα άγχους λόγω προγνωστικών ή άλλων ζητημάτων. Τέλος, κάποιες ομάδες, όπως είπαμε και πριν, απλά εργαλειοποιούν τα προγνωστικά και προσπαθούν να τα χρησιμοποιήσουν προς όφελος τους.

Επιδόματα σήμερα

Εύβοια: Η βάρκα ήταν γεμάτη από θησαυρό μέσα σε τσουβάλια!

Εύβοια: Το τρομακτικό πλάσμα που είδε μέσα στο χωράφι την ώρα που μάζευε ελιές

Τουρισμός για Όλους 2024 αίτηση: Πότε ξεκινά;

Ακολουθήστε το newse στο Google News και στο viber  για να μάθετε πρώτοι όλες τις προκηρύξεις και τα επιδόματα