Πρωτομαγιά 2023: Πότε καίμε το μαγιάτικο στεφάνι;

πρωτομαγια, μαγιατικο στεφανι

Η Πρωτομαγιά 2023 ήρθε. Μια Πρωτομαγιά που κρύβει την γιορτή της μητέρας και την έναρξη των εξετάσεων για τα σχολεία. Ποια είναι τα αποφθέγματα για την Πρωτομαγιά, και οι ευχές; Πως φτιάχνουμε και πότε καίμε το μαγιάτικο στεφάνι;

Η Πρωτομαγιά είναι λίγο πριν το καλοκαίρι. Παρόλο που γενικά ο Μάιος θεωρείται ως ο τελευταίος μήνας της Άνοιξης, είναι στην ουσία το μέσο της ανθοφόρας αυτής εποχής αφού το καλοκαίρι δεν αρχίζει παρά δύο δεκαήμερα μετά το τέλος του, στις 21 Ιουνίου.

Τα έθιμα της Πρωτομαγιάς ξεκινούν από τα βάθη της ανθρώπινης παράδοσης και περνούν από γενιά σε γενιά.

Υπάρχουν πολλές ευχές Πρωτομαγιάς. Η Πρωτομαγιά είναι από τις πιο πολυτραγουδισμένες ημέρες του χρόνου και βέβαια τα περισσότερα τραγούδια έχουν γραφτεί για την εργατική Πρωτομαγιά όπως Νυν και αεί – Βίκυ Μοσχολιού, Πάγωσε η τσιμινιέρα – Γιώργος Νταλάρας και πολλά άλλα.

Αποφθέγματα για την Πρωτομαγιά

Η Πρωτομαγιά και γενικά η άνοιξη, έχει εμπνεύσει από συγγραφείς και ποιητές μέχρι φιλοσόφους.

Δείτε μερικά αποφθέγματα που συγκεντρώσαμε. “Μπορείς να κόψεις όλα τα λουλούδια, αλλά δεν μπορείς να εμποδίσεις την Άνοιξη να ‘ρθει.” έλεγε ο Pablo Neruda.

“Αν το δέντρο δεν είχε ανθοφορία την άνοιξη, μάταια θα ψάχνεις για καρπούς το φθινόπωρο.” τόνιζε ο Sir Walter Scott.

Ένα ωραίο απόφθεγμα είχε πει και ο Βρετανός φιλόσοφος Bernard William. Έλεγε ότι η μέρα που ο Θεός δημιούργησε την ελπίδα ήταν πιθανότατα η ίδια μέρα που δημιούργησε την Άνοιξη.

Ευχές για την Πρωτομαγιά

Δείτε μερικές από τις ευχές που συγκεντρώσαμε.

-Καλό, δημιουργικό και παραγωγικό μήνα, εύχομαι! Χαμογελάτε, είναι μεταδοτικό!

-Νέος μήνας, νέα αρχή, να είμαστε καλά, να χαρούμε τις όμορφες μέρες που έρχονται! Να κοιτάμε προς τον φωτεινό ήλιο, χωρίς φόβους!

-Υγεία, χαρά και τσαχπινιά, φίλοι! Καλό μας μήνα! Χαμογελάστε μέχρι τα αυτιά!

-Εύχομαι σε όλους να είναι ο πιο όμορφος μήνας που έχουμε ζήσει μέχρι τώρα! Γίνεται, αν το πιστέψουμε! Ας αγωνιστούμε!

Πότε φτιάχνουμε το μαγιάτικο στεφάνι της Πρωτομαγιάς και πότε το καίμε;

Το μαγιάτικο στεφάνι που φτιάχνεται παραδοσιακά από κλιματόβεργα και άνθη των αγρών δεν είναι μόνο ελληνικό έθιμο αλλά απαντάται σε πολλά νησιά της Μεσογείου.

Το πρωτομαγιάτικο στεφάνι έχει τον δικό του συμβολισμό. Είναι παντού ο ίδιος: αναγέννηση της φύσης με την άνοιξη, γεγονός που θέλουν οι άνθρωποι να φέρουν και στα σπίτια τους.

Το μαγιάτικο στεφάνι είναι κατασκευή με λουλούδια με το οποίο γιορτάζουμε τον ερχομό της άνοιξης. Είναι έθιμο ιδιαίτερα στα νησιά της Μεσογείου αλλά και σε όλη την Ελλάδα γιορτάζοντας την άνοιξη, την 1η του μήνα Μάη. Φτιάχνουν ένα στεφάνι με λουλούδια και κρεμιέται έξω από τα σπίτια συνήθως πάνω στην πόρτα.

Είναι έθιμο στην Ελλάδα την Πρωτομαγιά να φτιάχνουμε στεφάνια από αγριολούλουδα και να τα καίμε στις 23 Ιουνίου παραμονή του Άι Γιάννη του Κλήδονα.

Το έθιμο πραγματοποιείται στις 23 και 24 Ιουνίου, που συμπίπτει με το θερινό ηλιοστάσιο.

Χειροποίητο μαγιάτικο στεφάνι – Πώς θα το φτιάξετε

Μια από τις πιο ευχάριστες ημέρες του χρόνου, η Πρωτομαγιά, λόγω εποχής και κυρίως λόγω αργίας έφτασε και τι καλύτερο από το να φτιάξεις το δικό σου στεφάνι με ανοιξιάτικη διάθεση και καλή παρέα. Κατά την παράδοση το στεφάνι φτιάχνεται ανήμερα της 1ης του μήνα, φυσικά με λουλούδια που κόψαμε μόνοι μας, με τα χεράκια μας. Ιδού, λοιπόν, μία εύκολη και γρήγορη μέθοδος για εσένα που σου αρέσουν οι δημιουργικές κατασκευές.

Πάρτε δύο μεταλλικές κρεμάστρες από λεπτό σύρμα ώστε να τσακίζει εύκολα και λυγίστε τις, έτσι ώστε να σχηματίσουν δύο ίδιους κύκλους. Στη συνέχεια δέστε τις καλά μεταξύ τους με χαρτοταινία.

Μπορείτε αν θέλετε, και έχετε, να τυλίξετε τις δύο κρεμάστρες και με τούλι σε χρώμα της προτίμησής σας, το οποίο θα στερεώσετε είτε με μικρές παραμάνες, είτε με λεπτές κορδελίτσες.

Συγκεντρώστε ανθισμένα κλαδάκια και λουλούδια με κοτσάνι, τα οποία θα δένετε ανά ματσάκια είτε με κλωστή είτε με λεπτό λαστιχάκι γύρω από το σύρμα, μέχρι να το καλύψετε εντελώς. Στολίστε το στεφάνι σας – αν θέλετε με περισσότερες κορδέλες ή με άλλα διακοσμητικά, π.χ. πασχαλίτσες ή οτιδήποτε βρείτε στην αγορά που να σας αρέσει.

Οι γάντζοι στις κρεμάστρες θα σας χρησιμεύσουν για να κρεμάσετε το στεφάνι σας όπου θέλετε.