Είναι παγκοσμίως γνωστό ότι όλοι μας πρέπει να διενεργούμε κάποιες προληπτικές ιατρικές εξετάσεις ανά 6 μήνες ή 1 χρόνο ή και σε πιο αραιά διαστήματα. Οι πιο γνωστές εξ’ αυτών είναι οι αιματολογικές εξετάσεις, οι εξετάσεις ούρων αλλά και το τεστ ΠΑΠ και ο υπέρηχος μαστών για τις γυναίκες. Ακόμα, μπορεί να μας συσταθεί να κάνουμε κάποιες ακτινογραφίες, τομογραφίες και πολλούς άλλους προληπτικούς ελέγχους. Μεταξύ των σημαντικότερων υπερήχων που δεν πρέπει να αμελούμε είναι όλων των ειδών οι καρδιολογικοί υπέρηχοι. Εδώ θα ασχοληθούμε με μερικούς εξ’ αυτών και θα αποκτήσουμε κάποιες επιπλέον γνώσεις.
Ας ξεκινήσουμε με την διαθωρακική υπερηχοκαρδιογραφία. Αυτή μπορεί να είναι δισδιάστατη (2D) ή και τρισδιάστατη (3D). Αυτή η εξέταση περιλαμβάνει Doppler, Triplex καθώς και multiplane imaging. Αυτή η τελευταία μέθοδος αναφέρεται στην ταυτόχρονη λήψη πολυτομικών εικόνων που με τη σειρά τους δίνουν στο γιατρό μια πληρέστερη εικόνα για την κατάσταση του μυοκαρδίου του ασθενή. Τέτοιου είδους έλεγχοι μπορούν να φανούν άκρως χρήσιμοι και αποτελεσματικοί για την παρακολούθηση διαφόρων τύπων ασθενών όπως αυτών που έρχονται αντιμέτωποι με ανίατες ασθένειες ή καρδιοπάθειες παντός τύπου και σοβαρότητας. Εξυπακούεται ότι ο ασθενής μπορεί να επιλέξει είτε ένα δημόσιο νοσοκομείο είτε ένα ιδιωτικό διαγνωστικό κέντρο ανάλογα με την επιθυμία του.
Ακολούθως, θα ασχοληθούμε με την δυναμική ηχωκαρδιογραφία φόρτισης (stress echo Αθήνα). Αυτή η μέθοδος είναι πάρα πολύ εξελιγμένη και περιλαμβάνει την εισαγωγή στο αίμα του ασθενούς μιας ουσίας, ενός παράγοντα αντίθεσης. Η ουσία δοβουταμίνη χορηγείται και ακολουθεί καρδιογράφημα και μέτρηση της πίεσης του εξεταζόμενου. Εν συνεχεία, ο ιατρός αρχίζει και λαμβάνει εικόνες από τον οργανισμό του ασθενούς. Οι τελικές εικόνες λαμβάνονται μόλις ο ρυθμός της καρδιάς σταθεροποιηθεί στην επιθυμητή ένταση και συχνότητα. Η συνολική διάρκεια εκτιμάται κατά προσέγγιση στα 20 λεπτά. Το stress echo βοηθάει σημαντικά το ιατρικό προσωπικό να προβλέπει την πορεία ανθρώπων που βρίσκονται σε προ εγχειρητικό ή μετεγχειρητικό στάδιο. Κυρίως διεξάγεται σε πολύ αναβαθμισμένα τεχνολογικά νοσοκομεία άλλων χωρών αλλά και σε ελάχιστα, ιδιωτικά κυρίως, κέντρα στην Ελλάδα.
Στη συνέχεια, θα συζητήσουμε για μια παρόμοια εξέταση με την προηγούμενη. Πρόκειται για την δυναμική ηχωκαρδιογραφία σε ποδήλατο εργομετρικού τύπου. Αυτό είναι ένας καταπληκτικός τρόπος όχι απλώς για να εντοπίσουμε αν έχει αρχίσει να παρουσιάζεται στεφανιαία ασθένεια αλλά και για την παρακολούθηση της εξέλιξης της νόσου. Προφανώς, αυτό το stress echo έχει εφαρμογή σε όλες σχεδόν τις ενδεχόμενες παθήσεις του μυοκαρδίου όπως και του αναπνευστικού συστήματος (βαλβιδοπάθειες, δύσπνοια και άλλα). Είναι απαραίτητο όμως ο εξεταζόμενος να φοράει αθλητικά ρούχα και παπούτσια που να μην τον πιέζουν σαν να πρόκειται να αθληθεί. Σαν διαδικασία δεν είναι καθόλου επώδυνη αλλά είναι αρκετά κοπιαστική.
Τώρα θα μιλήσουμε για το διοισοφάγειο υπερηχογράφημα. Πρόκειται για έναν πολύ συγκεκριμένο έλεγχο που τον πραγματοποιεί μόνο εξειδικευμένος σε αυτόν γιατρός. Δυστυχώς, δεν είναι η πλέον ευχάριστη και εύκολη των εξετάσεων στις οποίες ίσως υποβληθεί κάποιος. Ο λόγος που το ισχυριζόμαστε αυτό είναι διττός. Πρώτον, πριν το τεστ ο ασθενής υπόκειται σε μέθη (είδος νάρκωσης) ενώ τοποθετείται και σπρέι ενός ακόμη αναισθητικού στο φάρυγγα. Δεύτερον, είναι αναγκαστική η προώθηση ενός είδους λεπτού σωλήνα στον ασθενή μέσω της φαρυγγικής κοιλότητας στο πίσω μέρος της καρδιάς. Πριν από αυτή την εξέταση είναι καλό να απέχετε από οποιαδήποτε τροφή αλλά και οποιοδήποτε αλκοολούχο ποτό για περίπου 6 ώρες. Το ίδιο ισχύει και για την πρώτη μισή ώρα μετά την εξέταση ενώ είναι καλό να παραμείνετε καθισμένος έως ότου νιώσετε καλύτερα. Όταν παρέλθουν τα 30 αυτά λεπτά θα σας δοθεί λίγο κρύο νερό έτσι ώστε να ελεγχθεί ότι ο φάρυγγάς σας είναι και πάλι λειτουργικός. Παρότι το μούδιασμα θα αργήσει να υποχωρήσει, θα σας επιτραπεί να πάρετε εξιτήριο από το διαγνωστικό κέντρο ή το νοσοκομείο που επισκεφθήκατε. Τέλος, για 1-2 ημέρες θα ήταν συνετό να αποφύγετε τη βαριά σωματική άσκηση και να ξεκουράζεστε.