Δευτέρα, 27 Ιουνίου, 2022

Θα υπάρξει παράταση για τις φορολογικές δηλώσεις 2022

Τέλος Μαρτίου άνοιξε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) το Taxisnet για τις φορολογικές δηλώσεις

Έως τις 30 Ιουνίου ήταν η προθεσμία για να υποβάλλουν οι φορολογούμενοι τις φορολογικές δηλώσεις 2022. Θα δοθεί παράταση;

Τελικά το υπουργείο οικονομικών έδωσε παράταση για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων. Ανακοινώθηκε παράταση για τις φορολογικές δηλώσεις 2022 έως τις 29 Ιουλίου.

Οι φορολογούμενοι πριν κάνουν την δήλωση θα πρέπει να ενημερώσουν τα στοιχεία επικοινωνίας τους στην ΑΑΔΕ. Σε όσες περιπτώσεις δεν έχει ήδη γίνει επικαιροποίηση μέχρι την 1/9/2021, παρέχεται η δυνατότητα αυτή και κατά την υποβολή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, μέσω συνδέσμου που οδηγεί στο Μητρώο και Επικοινωνία της ψηφιακής πύλης myAADE.

Περισσότεροι από 8,9 εκατομμύρια πολίτες έχουν κληθεί να τις υποβάλουν ηλεκτρονικά. Την ίδια ώρα θα υπάρχει έκπτωση 3% για εφάπαξ πληρωμή του φόρου εισοδήματος που θα προκύψει όταν ανοίξει το Taxisnet για τις φορολογικές δηλώσεις 2022.

Από τα 31 Μαρτίου άρχισε η διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, προκειμένου ο φόρος εισοδήματος να ξεκινήσει να πληρώνεται.

Ο φόρος εισοδήματος από τις φορολογικές δηλώσεις θα ξεκινήσει να πληρώνεται από τον Ιούλιο, σε 8 δόσεις.

Η ΑΑΔΕ μέσα από τις φορολογικές δηλώσεις και όλοι οι αρμόδιοι φορείς (ΕΦΚΑ, ΟΠΕΚΕΠΕ, Ελληνική Ένωση Τραπεζών) ενσωμάτωσαν τα στοιχεία, ώστε να διευκολύνουν το έργο των λογιστών και οι πολίτες να συνεχίσουν να έχουν τις διευκολύνσεις στις δόσεις των τελευταίων ετών.

Με βάση τις ίδιες πληροφορίες, το χρονοδιάγραμμα πληρωμών του φόρου εισοδήματος δεν αλλάζει
Με βάση τις ίδιες πληροφορίες, το χρονοδιάγραμμα πληρωμών του φόρου εισοδήματος δεν αλλάζει – Πηγή φωτογραφίας: Amol Tyagi on Unsplash

Την ίδια ώρα υπάρχει προσυμπλήρωση των εισοδημάτων, των φόρων που παρακρατήθηκαν και των φόρων που αναλογούν στα εισοδήματα στο νέο έντυπο Ε1 της φορολογικής δήλωσης.

Η καταληκτική ημερομηνία για την πληρωμή της πρώτης δόσης θα παραμείνει η 31η Ιουλίου 2022.

Βασικός στόχος παραμένει να αυξηθεί ο αριθμός των δόσεων εξόφλησης του φόρου εισοδήματος για τους φορολογούμενους που θα λάβουν φέτος χρεωστικό εκκαθαριστικό σημείωμα.

Αυτοί που πρέπει να βιαστούν να τακτοποιήσουν την εκκρεμότητα με την εφορία και μάλιστα εντός των επόμενων ημερών είναι οι φορολογούμενοι που υποβάλουν για πρώτη φορά φορολογική δήλωση και διαμένουν σε κύρια ή μισθωμένη κατοικία, καθώς και όσοι έχουν παιδιά του σπουδάζουν σε άλλη πόλη και πληρώνουν ενοίκιο για την φοιτητική κατοικία.

Τέλος, η υποβολή της δήλωσης θα έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί πριν ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα για τις αιτήσεις χορήγησης της επιδότησης των 18-600 ευρώ για τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος που εκδόθηκαν από την 1η Δεκεμβρίου 2021 έως και 31 Μαΐου 2022.

Διαβάστε ακόμα