Αγίου Πνεύματος 2024: Ποια μαγαζιά είναι ανοιχτά; Τι τρώνε;

αγιου πνεύματος 2024, αργια

Την επομένη της Πεντηκοστής, ημέρα Δευτέρα, η Εκκλησία τιμά το Άγιο Πνεύμα, και βέβαια είναι μια ευκαιρία να το ρίξουμε και λίγο έξω μιας και έρχεται τριήμερο για αρκετούς.

Ναι καλά καταλάβατε, έρχεται το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος και για κάποιους είναι αργία.

Μικρές καλοκαιρινές διακοπές μιας και η θερμοκρασία είναι ανεβασμένη για την εποχή. Η γιορτή του Αγίου Πνεύματος είναι μια σημαντική γιορτή για την θρησκεία μας όπου έχει οριστεί αργία για το δημόσιο τομέα.

Την Δευτέρα 24 Ιουνίου 2024 είναι του Αγίου Πνεύματος.

Αγίου Πνεύματος 2024: Για ποιους είναι αργία;

Για ποιους είναι αργία του Αγίου Πνεύματος 2024; Αυτή η μεγάλη μέρα του Αγίου πνεύματος πέφτει την Δευτέρα στις 24 Ιουνίου 2024. Την ημέρα αυτή είναι αργία για πολλούς κλάδους, ακόμα και για τις τράπεζες, και πολλοί ετοιμάζονται για ένα τριήμερο μακριά από την πόλη.

Η γιορτή του Αγίου Πνεύματος δεν περιλαμβάνεται στις επίσημες αργίες που ορίζει ο νόμος για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα.

Στην περίπτωση που οι εργαζόμενοι μισθωτοί δεν εργαστούν, σύμφωνα με τα παραπάνω, δεν θα έχουν καμία μείωση στον μισθό τους, ενώ όσοι αμείβονται με ημερομίσθιο, δικαιούνται να λάβουν το ημερομίσθιo τους.

Η εορτή του Αγίου Πνεύματος, είναι πάντοτε Δευτέρα, 7 εβδομάδες μετά το Πάσχα.

Το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος θεωρείται αργία, σύμφωνα με ειδικές διατάξεις των οικείων συλλογικών συμβάσεων ή άλλων αποφάσεων, για τις εξής κατηγορίες μισθωτών:

Βιβλιοπωλείων, Διαγνωστικών Κέντρων, Δημοσιογράφους Περιοδικών, Εργοδηγούς Σχεδιαστές, Ευγηρίας Οίκων, Εφημερίδων Αθηνών και Θεσσαλίας κλπ, Ηλεκτροτεχνίτες Βιομηχανίας και Καταστημάτων, Θυρωρούς, Καπνοβιομηχανιών, Κλινικών, Ξυλεμπορικών Καταστημάτων (Αθηνών – Πειραιώς – Περιχώρων), Περιοδικών, Πετρελαιοειδών επιχειρήσεων, Πρακτορείων Ναυτιλιακών κλπ., Ραδιοηλεκτρολόγους – Ραδιοτεχνίτες βιομηχανίας, Ραδιοφωνικών Σταθμών, Ραδιοφώνου Τεχνικούς, Ρυμουλκών Ναυαγοσωστικών Γραφείων, Τηλεοπτικών Σταθμών, Τηλεοράσεως τεχνικούς Β. Ελλάδος, Τυπογράφους Επαρχ. Εφημερίδων, Φορτοεκφορτοτές Ημερήσιων Εφημερίδων, Φροντιστηρίων Μέσης, Ανώτερης, Ανώτατης Εκπαίδευσης, και Ξένων Γλωσσών, Φωτοστοιχειοθέτες, Χειριστές βιομηχανικών κλπ επιχειρήσεων, Λατομείων Πέτρας-Μαρμάρου και Τεχνικών Έργων.

Ποια μαγαζιά είναι ανοιχτά του Αγίου Πνεύματος;

Ποια μαγαζιά είναι ανοιχτά του Αγίου Πνεύματος; Κλειστές θα είναι τη Δευτέρα οι τράπεζες και οι υπηρεσίες του Δημοσίου, ενώ μαγαζιά και σούπερ μάρκετ θα λειτουργήσουν με το κανονικό τους ωράριο, όπως κάθε άλλη Δευτέρα.

Παράλληλα, υπάρχουν και πόλεις όπου τα μαγαζιά θα είναι κλειστά όπως στη Θεσσαλονίκη και τη Χαλκίδα.

Πώς αμείβονται οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα τη Δευτέρα του Αγίου Πνεύματος;

Του Αγίου Πνεύματος θα πρέπει να ξέρετε ότι δεν περιλαμβάνεται στις επίσημες αργίες, που ορίζει ο νόμος για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα.

Σε επιχειρήσεις που δεν “σταματούν” του Αγίου Πνεύματος, και οι εργαζόμενοι μισθωτοί δεν εργαστούν, θα λάβουν κανονικά τον μισθό τους, ενώ, όσοι αμείβονται με ημερομίσθιο, δικαιούνται να λάβουν το ημερομίσθιό τους.

Αν η ημέρα του Αγίου Πνεύματος είναι για μια επιχείρηση πρόσθετη αργία, και αυτή λειτουργήσει κατ’ εξαίρεση, τότε οι εργαζόμενοι, που απασχολούνται, δικαιούνται προσαύξηση 75%, που υπολογίζεται στο ημερομίσθιό τους, εφόσον αμείβονται με ημερομίσθιο ή στο 1/25 του μηνιαίου μισθού τους, εφόσον αμείβονται με μηνιαίο μισθό.

Τι τρώνε του Αγίου πνεύματος;

Άραγε τι τρώνε του Αγίου Πνεύματος; Η εβδομάδα του Αγίου Πνεύματος είναι και μία εβδομάδα προετοιμασίας. Η εκκλησία μας έχει θεσπίσει λοιπόν αυτήν την εβδομάδα ως εβδομάδα προετοιμασίας για την νηστεία των Αγίων Αποστόλων.

Την εβδομάδα του Αγίου Πνεύματος λοιπόν, Κυριακή της Πεντηκοστής έως και Κυριακή των Αγίων Πάντων, τρώμε όλες τις τροφές δίχως περιορισμούς.

Η κατάλυση όλων των τροφών γίνεται ακόμη και την Τετάρτη και Παρασκευή.