Πότε πληρώνεται το αγροτικό πετρέλαιο 2023;

agrotiko petrelaio 2023, pistonetai

Το αγροτικό πετρέλαιο θα πιστωθεί και το 2023 αλλά φαίνεται ότι έχει καθυστερήσει σε αρκετούς αγρότες. Μία επιδότηση που βοηθά πολύ στις μέρες μας.

Το μέτρο αυτό έχει να κάνει με την χρηματοδότηση της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης για το αγροτικό πετρέλαιο από τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Θα πρέπει να σας πούμε ότι δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ η απόφαση Α.1180/2023 σχετικά με τους όρους, τις προϋποθέσεις και τη διαδικασία επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης του πετρελαίου εσωτερικής καύσης (DIESEL) κινητήρων.

Αγροτικό πετρέλαιο: Πότε ξεκίνησε το μέτρο;

Το μέτρο με το αγροτικό πετρέλαιο ίσχυσε το 2022 για πρώτη φορά. Μετά από ένα χρόνο, καθιερώνεται και για το 2023. Έχει να κάνει με μηδενικό συντελεστή ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο εσωτερικής καύσης.

Το πετρέλαιο αυτό χρησιμοποιείται στη γεωργία. Είναι το αγροτικό πετρέλαιο όπου η επιστροφή του είναι αφορολόγητη, ανεκχώρητη και ακατάσχετη.

Το 2022, η τότε κυβέρνηση, επανέφερε μετά από έξι χρόνια την επιστροφή του ειδικού Φόρου Κατανάλωσης του αγροτικού πετρελαίου, την οποία είχε καταργήσει η προηγούμενη.

Η επιστροφή αυτή θα χορηγηθεί σε όλους τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες και το ύψος αυτής θα οριοθετείται από τον αριθμό των στρεμμάτων και το είδος καλλιέργειας όπως δηλώνεται στο ΟΣΔΕ.

Το θέμα είναι για το πότε θα γίνει η πληρωμή αυτού του βοηθήματος για τους αγρότες. Υπενθυμίζεται πάντως ότι τον περασμένο χρόνο είχε πιστωθεί μετά τον Δεκαπενταύγουστο και αφού είχαν ολοκληρωθεί οι δηλώσεις ΟΣΔΕ των αγροτών για το 2022.

Πότε θα πληρωθεί το αγροτικό πετρέλαιο από τον ΟΠΕΚΕΠΕ

Την επόμενη Τετάρτη, 6 Δεκεμβρίου, θα καταβληθεί στους λογαριασμούς των αγροτών η αποζημίωση για τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης του πετρελαίου εσωτερικής καύσης (DIESEL), που χρησιμοποιήθηκε αποκλειστικά στη γεωργία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η πληρωμή θα γίνει από την ΑΑΔΕ, με το συνολικό ποσό που θα διανεμηθεί σε 297.428 επαγγελματίες αγρότες να ανέρχεται σε 76 εκατομμύρια ευρώ.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με το νέο νομικό πλαίσιο που δημοσιεύθηκε πριν από λίγες ημέρες στο Φύλλο Εφημερίδας της Κυβέρνησης, οι επιδικαιούμενοι για επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης πετρελαίου εσωτερικής καύσης (DIESEL) κινητήρων που χρησιμοποιούνται αποκλειστικά στη γεωργία, είναι τα φυσικά πρόσωπα που υπέβαλαν την Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης (ΕΑΕ) για τα έτη 2022 και 2023.

Επιπλέον, πρέπει να έχουν εγγραφεί στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων (ΜΑΑΕ) από την 1η Ιανουαρίου 2023 έως και την 31η Οκτωβρίου 2023, ενώ έχει αποδοθεί η ιδιότητα του “επαγγελματία αγρότη” ή του “επαγγελματία αγρότη ως νεοεισερχόμενου στον αγροτικό τομέα”.

Τέλος, οι ποσότητες πετρελαίου κινητήρων που επιστρέφονται από τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης (ΕΦΚ) για το έτος 2023 υπολογίζονται ανά δικαιούχο άτομο.

Αυτό γίνεται βάσει της ποσότητας πετρελαίου κινητήρων που αναφέρεται ότι απαιτείται για την εκτέλεση κάθε είδους εργασιών σχετικά με καλλιέργεια ή ομάδα καλλιεργειών, καθώς και για κάθε κατηγορία ή είδος ζωικού κεφαλαίου.

Τα ποσά αυτά αντιστοιχούν στο 50% των μέγιστων ποσοτήτων πετρελαίου κινητήρων που καθορίζονται από τους δείκτες μηχανικής απασχόλησης (απαιτούμενης ενέργειας).

Επιδόματα σήμερα

Εύβοια: Η βάρκα ήταν γεμάτη από θησαυρό μέσα σε τσουβάλια!

Εύβοια: Το τρομακτικό πλάσμα που είδε μέσα στο χωράφι την ώρα που μάζευε ελιές

Τουρισμός για Όλους 2024 αίτηση: Πότε ξεκινά;

Ακολουθήστε το newse στο Google News και στο viber  για να μάθετε πρώτοι όλες τις προκηρύξεις και τα επιδόματα