Οι αλυσίδες χιονιού 2024 είναι υποχρεωτικές: Ποιο είναι το πρόστιμο;

αλυσιδεσ χιονιου υποχρεωτικεσ

Πότε έρχεται πρόστιμο για τη μη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων το 2024; Τι ισχύει σύμφωνα με το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών. Θα πρέπει να ξέρετε ότι οι αλυσίδες χιονιού είναι υποχρεωτικές και υπάρχει και πρόστιμο.

Οι αλυσίδες χιονιού είναι υποχρεωτικές κατά τη χρονική περίοδο από τον Οκτώβριο έως και τον Απρίλιο κάθε έτους, σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο.

Οι ιδιοκτήτες των αυτοκινήτων όλων των κατηγοριών είναι υποχρεωμένοι να έχουν αλυσίδες χιονιού ή άλλα ανάλογα αντιολισθητικά μέσα, όπως χιονοκουβέρτες ελαστικών και χιονολάστιχα.

Αλυσίδες χιονιού υποχρεωτικές: Πότε έχει πρόστιμο;

Πότε έρχεται το πρόστιμο; Το πρόστιμο έρχεται για την μη χρήση αλυσίδων χιονιού όταν υπάρχει προειδοποίηση για καιρικά φαινόμενα. Με λίγα λόγια οι αλυσίδες είναι υποχρεωτικές μόνο όταν και εφόσον εκδοθούν αποφάσεις από τις αρμόδιες αρχές.

Και όταν λέμε αρμόδιες αρχές εννοούμε τις αστυνομικές διευθύνσεις, διευθύνσεις τροχαίας και γενική γραμματεία πολιτικής προστασίας.

Αν σύμφωνα με το άρθρο 52 του Κώδικά Οδικής Κυκλοφορίας, υπάρξει ενημέρωση ότι υπάρχουν επικρατούσες καιρικές συνθήκες που επιβάλλεται οι οδηγοί να φροντίζουν για τον εφοδιασμό των οχημάτων που οδηγούν με κατάλληλα αντιολισθητικά μέσα, τότε υπάρχει το πρόστιμο για τις αλυσίδες χιονιού. Το πρόστιμο είναι 80 ευρώ.

Όταν οι καιρικές συνθήκες δεν το απαιτούν και εφόσον δεν έχουν εκδοθεί σχετικές αποφάσεις, οι οδηγοί δεν έχουν την υποχρέωση να έχουν αλυσίδες χιονιού μέσα στα αυτοκίνητά τους.

Αλυσίδες χιονιού υποχρεωτικές: Η νομοθεσία

Άρθρο 1

Υποχρέωση

1.Σκοπός της απόφασης αυτής είναι η διασφάλιση της οδικής κυκλοφορίας και ασφάλειας των αυτοκινήτων οχημάτων σε χιονισμένο ή παγωμένο οδικό δίκτυο.

2.Για την επίτευξη του σκοπού αυτού επιβάλλεται στους ιδιοκτήτες των αυτοκινήτων όλων των κατηγοριών, η υποχρέωση εφοδιασμού των οχημάτων τους με αντιολισθητικές αλυσίδες ή άλλα ανάλογα αντιολισθητικά μέσα, προδιαγραφών σύμφωνα με το άρθρο 2 της παρούσας και εφόσον το όχημα δεν φέρει ειδικά ελαστικά. Για τις ανάγκες της παρούσας:

α. Ως «αντιολισθητικά» νοούνται οι αντιολισθητικές αλυσίδες ή άλλα ανάλογα αντιολισθητικά μέσα.

β. Ως ειδικά ελαστικά (χιονολάστιχα) νοούνται τα ελαστικά για χρήση σε συνθήκες χιονόπτωσης δηλαδή εκείνα που φέρουν την ειδική σήμανση του «αλπικού» συμβόλου όπως υφίσταται στο Προσάρτημα 1 του Παραρτήματος 7 του Κανονισμού 117 της Οικονομικής Επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών για την Ευρώπη (ΟΕΕ/ ΗΕ) και χαρακτηριστικό M+S.

3.Η ως άνω υποχρέωση αφορά τη χρονική περίοδο από Οκτώβριο έως και Απρίλιο κάθε έτους σε εθνικό ή περιφερειακό επίπεδο της χώρας και αναφέρεται σε αποφάσεις που λαμβάνονται σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 52 του ν. 2696/1999 «Κύρωση του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας» (Α΄ 57) και όταν οι επικρατούσες συνθήκες το επιβάλουν.

Οι οδηγοί των οχημάτων επιβάλλεται:

α. να φροντίζουν για τον εφοδιασμό των οχημάτων που οδηγούν με κατάλληλα αντιολισθητικά εφόσον το όχημα κυκλοφορεί σε περιοχές οι οποίες αναφέρονται στις αποφάσεις της παρ. 3.

β. να γνωρίζουν τον τρόπο τοποθέτησης και λειτουργίας των αντιολισθητικών που βρίσκονται στα οχήματά τους, για να είναι εξασφαλισμένη η ορθή χρήση τους και η εκπλήρωση του σκοπού της παρ. 1.

γ. να προσαρμόζουν την οδήγησή τους, όταν χρησιμοποιούνται αντιολισθητικά, ανάλογα με τις επικρατούσες συνθήκες και τις προδιαγραφές των οχημάτων και των αντιολισθητικών, με γνώμονα την προάσπιση της οδικής κυκλοφορίας και ασφάλειας.

Οι ελεγκτικές αρχές οφείλουν να διεξάγουν οπτικό έλεγχο αναφορικά με την ύπαρξη κατάλληλων αντιολισθητικών, εφόσον το όχημα κυκλοφορεί σε περιοχές οποίες αναφέρονται στις αποφάσεις της παρ. 3.

Το διοικητικό πρόστιμο είναι 80 ευρώ αλλά μειωμένο κατά 50% (επομένως μειώνεται στα 40 ευρώ), επισημαίνεται και στη νομοθεσία…

Πως βρίσκω τις διαστάσεις του λάστιχου αυτοκινήτου;

Για να βρείτε τις διαστάσεις ελαστικού για να παραγγείλετε τις αλυσίδες χιονιού θα πρέπει να βρείτε τον αριθμό στα λάστιχα σας.

Εκεί υπάρχει ένας κωδικός που θα σας εξηγήσουμε παρακάτω πως μεταφράζεται.

Ο πρώτος αριθμός είναι τριψήφιος και έχει να κάνει με το πλάτος ελαστικού σε χιλιοστά. Ο δεύτερος αριθμός, είναι η αναλογία του ύψους του προφίλ προς το πλάτος ελαστικού επί τοις εκατό. Ο τρίτος αριθμος 13 είναι η διάμετρος της ζάντας σε ίντσες.

αλυσιδεσ χιονιου υποχρεωτικεσ

Για παράδειγμα, στο παραπάνω λάστιχο αυτοκινήτου είναι τρία νούμερα. Ο πρώτος αριθμός 175 είναι τριψήφιος και έχει να κάνει με το πλάτος ελαστικού σε χιλιοστά. Ο δεύτερος αριθμός 65 είναι η αναλογία του ύψους του προφίλ προς το πλάτος ελαστικού επί τοις εκατό. Ο τρίτος αριθμος R14 είναι η διάμετρος της ζάντας σε ίντσες.