Εργαζόμενοι: Πότε έρχεται το τέλος των rapid test

Ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι rapid test: Τι λέει το ΦΕΚ;
Ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι rapid test: Τι λέει το ΦΕΚ;

Rapid test εργαζόμενοι: Πότε φτάνει στο τέλος το μέτρο;

Υποχρεωτικό είναι το rapid test για τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους ως μέτρο που απέμεινε από την πανδημία. Όποιος δεν έχει εμβολιαστεί πλήρως συνεχίζει να κάνει -με δική του δαπάνη- ένα rapid test την εβδομάδα, προκειμένου να προσέλθει στην εργασία του.

Ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι rapid test: Τι λέει το ΦΕΚ;

Αυτό ωστόσο το μέτρο φτάνει στο τέλος του, όπως αποκαλύπτει η ημερομηνία που υπάρχει στο τελευταίο ΦΕΚ που εκδόθηκε τον Σεπτέμβριο. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει άλλο ΦΕΚ που να λέει για τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους και το τι ισχύει για το rapid test.

Όπως διαβάζουμε στο πιο πρόσφατο ΦΕΚ, είναι ακόμα υποχρεωτική η επίδειξη πιστοποιητικού ή βεβαίωσης εμβολιασμού ή νόσησης από τους εργαζόμενους στον δημόσιο αλλά και στον ιδιωτικό τομέα, μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2022.

Πιο συγκεκριμένα το ΦΕΚ αναφέρει τα ακόλουθα: “Ο διαγνωστικός έλεγχος είναι υποχρεωτικός για τους ανεμβολίαστους προκειμένου να παρέχουν την εργασία τους με φυσική παρουσία στον συμφωνημένο στην ατομική τους σύμβαση τόπο εργασίας. Ο διαγνωστικός έλεγχος νόσησης από τον κορωνοϊό COVID-19 διενεργείται έναντι αντιτίμου με επιβάρυνση του ίδιου του εργαζομένου σε ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια ή σε ιδιωτικές κλινικές ή σε φαρμακεία ή σε ιδιώτες ιατρούς.

Από το παραπάνω απόσπασμα καταλαβαίνουμε πως εφόσον ένας εργαζόμενος δεν διαθέτει πιστοποιητικό εμβολιασμού, τότε πρέπει να υποβάλλεται σε rapid test. Αρκετοί μας ρωτάνε για το ποια είναι η συχνότητα διεξαγωγής του rapid test. Θα πρέπει να γίνεται μία φορά την εβδομάδα. Ο έλεγχος πρέπει να γίνεται με διαφορά μίας εβδομάδας, δηλαδή, εάν κάποιος κάνει Δευτέρα, τότε πρέπει να ξανακάνει την επόμενη Δευτέρα. Αν το κάνει το rapid test την Τρίτη, θα πρέπει να το επαναλάβει και μετά από μία εβδομάδα, δηλαδή την επόμενη Τρίτη.

Πότε σταματά το μέτρο για τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους; Πότε σταματούν τα rapid test για τους εργαζόμενους δημόσιου και ιδιωτικού τομέα που δεν έχουν κάνει όλες τις δόσεις του εμβολιασμού;

Το μέτρο θα σταματήσει να ισχύει και όταν σταματήσει να είναι υποχρεωτική η επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού ή νόσησης. Σύμφωνα με αυτό, σταμτά η επίδειξη πιστοποιητικού ή βεβαίωσης εμβολιασμού ή νόσησης από τους εργαζόμενους στον δημόσιο αλλά και στον ιδιωτικό τομέα, μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2022.