Πότε
Πότε

ΕΒΕ: Πότε θα βγει η Ελάχιστη βάση εισαγωγής 2024;

Ποια θα είναι η Ελάχιστη βάση εισαγωγής 2024

Πότε βγαίνει η ΕΒΕ 2024 που τα τελευταία χρόνια έχει εφαρμοστεί ως προϋπόθεση για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Μετά τους βαθμούς στις πανελλήνιες, έρχεται και η ώρα της ΕΒΕ.

Η ΕΒΕ ή αλλιώς Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, εφαρμόστηκε πρώτη φορά το 2021 με σκοπό να αντικαταστήσει την βάση του 10 προηγούμενων ετών.

Γιατί δημιουργήθηκε η ΕΒΕ;

Η εικόνα εισαγωγής φοιτητών σε Τμήματα με 4000 μόρια που συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια έπρεπε να σταματήσει σύμφωνα με τους αρμόδιους του υπουργείου παιδείας.

Έτσι θεσμοθετήθηκε ένας «κόφτης» για το πέρασμα από το Λύκειο στο Πανεπιστήμιο.

Πως λειτουργεί η ΕΒΕ;

Με την υλοποίηση της ΕΒΕ, όταν οι υποψήφιοι καλούνται να συμπληρώσουν το Μηχανογραφικό τους, η εφαρμογή τους επιτρέπει να δηλώσουν τα Τμήματα των οποίων η ΕΒΕ είναι μικρότερη από τον ΜΟ του Υποψηφίου.

Αν ο υποψήφιος έχει καλή βαθμολογία, μπορεί να δηλώσει όλες τις σχολές, αν έχει μέτρια, η εφαρμογή του ανοίγει μόνο ορισμένες σχολές και αν έχει χαμηλή, δεν του ανοίγει καμία.

Πότε βγαίνει η ΕΒΕ 2024;

Στις αρχές Αυγούστου βγήκε η ΕΒΕ 2023 που έδωσε ένα τέρμα στην αγωνία των μελλοντικών φοιτητών.

Στις 6 Δεκεμβρίου 2023, ανακοινώθηκαν οι Συντελεστές Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής για τις Πανελλήνιες 2024.

Με ανακοίνωσή του το υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού ενημερώνει πως υπεγράφη και προωθείται προς δημοσίευση η απόφαση για τους Συντελεστές Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής για τις Πανελλήνιες 2024.

Σύμφωνα με την απόφαση από τα συνολικά 450 τμήματα σε σχέση με πέρσι η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, παραμένει σταθερή στα 411 τμήματα, στα 18 τμήματα αυξήθηκε, και
τα 21 μειώθηκε.

Η ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας:

«Από το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού ανακοινώνεται ότι υπεγράφη και αποστέλλεται προς δημοσίευση στο Εθνικό Τυπογραφείο η Φ.251/139828/A5/06-12-2023 Υπουργική Απόφαση, στην οποία έχουν συγκεντρωθεί οι Συντελεστές Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής (Ε.Β.Ε.) Σχολών, Τμημάτων ή Εισαγωγικών Κατευθύνσεων, καθώς και οι Συντελεστές Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής (Ε.Β.Ε.) ειδικών μαθημάτων, μουσικών μαθημάτων και πρακτικών δοκιμασιών, τόσο αυτών που ορίστηκαν αρχικά όσο και αυτών που έχουν τροποποιηθεί κατόπιν πρότασης των Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων και των Συναρμόδιων Υπουργείων, για την συμμετοχή των υποψηφίων στις Πανελλαδικές εξετάσεις έτους 2024, για εισαγωγή στα Α.Ε.Ι., στις Α.Ε.Α., στις σχολές των Α.Σ.Ε.Ι. και Α.Σ.Σ.Υ., στη Σ.Σ.Α.Σ., στις σχολές της Αστυνομικής και Πυροσβεστικής Ακαδημίας, στις Α.Ε.Ν., στις σχολές Δοκίμων Σημαιοφόρων Λιμενικού Σώματος και Λιμενοφυλάκων και στις Α.Σ.Τ.Ε.».