Γιορτή της γιαγιάς 2023: Πότε πέφτει;

Πότε είναι η γιορτή της γιαγιάς το 2023 μιας και είναι μια γιορτή που όλοι αγαπάμε και γιορτάζει 2 φορές τον χρόνο.

Η παγκόσμια ημέρα της γιαγιάς, κανονικά θα πρέπει να γιορτάζει κάθε μέρα. Γιορτάζει και την Παγκόσμια ημέρα των Ηλικιωμένων, γνωστή και ως «Παγκόσμια για την Τρίτη Ηλικία».

Στην χώρα μας να σας πούμε ότι τα άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών αντιπροσωπεύουν ποσοστό πάνω από το 21,3% του πληθυσμού και σύμφωνα με τις προβλέψεις το 2030 θα είναι περίπου το 30% του πληθυσμού ενώ το 2050 θα πλησιάσουν το 1/3 του πληθυσμού.

Γιορτάζεται δύο φορές τον χρόνο την 1η Οκτωβρίου απο το 1990.

Η γιορτή της γιαγιάς, καθιερώθηκε από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ το 1990, για να αποτίσει φόρο τιμής στους ηλικιωμένους, αλλά και για να θίξει τα ποικίλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Σκοπός της γιορτής της γιαγιάς είναι η ευαισθητοποίηση για ζητήματα που αφορούν την τρίτη ηλικία, αλλά και για εκτιμηθεί η συμβολή της στην κοινωνία.

Η συγκεκριμένη γιορτή είναι παρόμοια με την «Εθνική ημέρα παππού και γιαγιάς» που γιορτάζεται σε ΗΠΑ και Καναδά, καθώς και με το Double Ninth Festival της Κίνας (ημέρα κατά την οποία οι Κινέζοι, μεταξύ άλλων, επισκέπτονται τους τάφους των προγόνων τους), αλλά και με την «Ημέρα σεβασμού των ηλικιωμένων η οποία γιορτάζεται στην Ιαπωνία.

Επίσης η γιορτή της γιαγιάς είναι και στις 28 Μαρτίου. Της γυναίκας που μεγαλώνει τουλάχιστον 2 γενεές και φροντίζει για όλους στην οικογένεια.

Η συγκεκριμένη ημέρα είναι αφιερωμένη στην γιαγιά και σκοπός της ημέρας είναι η ευαισθητοποίηση και αναγνώριση της πολύτιμης δουλειάς και αγάπης που τόσο απλόχερα δίνει κάθε μέρα στα παιδιά και τα παιδιά των παιδιών της.

Εδώ είναι μερικές ιδέες για το τι μπορείτε να κάνετε για να γιορτάσετε την αγαπημένη σας γιαγιά:

-Πηγαίνετε για φαγητό στο αγαπημένο της εστιατόριο.

-Κάντε της ένα δώρο που θα της αρέσει, όπως ένα βιβλίο, ένα κόσμημα ή ένα δώρο που έχει σχέση με τα ενδιαφέροντά της.

-Πηγαίνετε για μια βόλτα στο πάρκο ή σε ένα άλσος.

-Κάντε της μια κάρτα με τα δικά σας λόγια αγάπης.

-Περάστε χρόνο μαζί της, αφιερώνοντας της την προσοχή σας και ακούγοντάς την.

-Όποιο κι αν είναι το σχέδιο σας, βεβαιωθείτε ότι θα της πείτε πόσο την αγαπάτε και πόσο σημαντικό είναι για εσάς.