Πότε θα δοθούν οι εκκρεμείς επικουρικές συντάξεις;

 εκκρεμεισ επικουρικεσ συνταξεισ

Επικουρικές συντάξεις: Πότε ακούγεται ότι θα πληρωθούν; Η επικουρική σύνταξη έχει χαρακτήρα συμπληρωματικό της κύριας σύνταξης. Σκοπός της είναι η ενίσχυση του εισοδήματος των ασφαλισμένων όταν έρθουν τα γηρατειά, η αναπηρία ή ο θάνατος. Τα χρήματα δίνονται στα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας είτε είναι τα παιδιά είτε οι σύζυγοι. Ωστόσο υπάρχουν πολλές εκκρεμείς επικουρικές συντάξεις.

Οι συνταξιούχοι βιώνουν όλα τα χρόνια μια πραγματική Οδύσσεια για να πάρουν την κύρια σύνταξη. Αφού θα είναι δικαιούχοι της σύνταξης και θα πηγαίνουν κάθε μήνα ταμείο, ξαναμπαίνουν στην ουρά περιμένοντας την επικουρική και το εφάπαξ τα οποία καθυστερούν ακόμα περισσότερο. Κατά μέσο όρο, περνούν αρκετοί μήνες μέχρι να έρθουν τα χρήματα. Περιμένουν έτσι στην ουρά για τις εκκρεμείς επικουρικές συντάξεις.

Το αργότερο έως τα μέσα του 2023 προβλέπεται η να πληρωθούν οι εκκρεμείς επικουρικές συντάξεις. Ακούγεται ότι ο ΕΦΚΑ έχει βάλει στόχο να πληρώσει και να μην υπάρχει καμμία εκκρεμή επικουρική σύνταξη μετά από 8 μήνες.

Ναι μεν, το 2023, θα πληρωθούν οι περισσότερες επικουρικές συντάξεις ωστόσο η καθυστέρηση στην όλη διαδικασία θα είναι ορατή. Και αυτό γιατί υπάρχει γιγαντιαίος όγκος νέων παρεμβάσεων που πρέπει να διεκπαιρεώσει ο e- ΕΦΚΑ.

Στόχος είναι από εδώ και στο εξής να βγαίνουν σύντομα οι εκκρεμείς συντάξεις. Αυτό θα γίνει εφόσον οι συντάξεις εκδίδονται νωρίτερα. Και αυτό φαίνεται ότι έχει επιτευχθεί. Το πιο σημαντικό είναι ότι ο μέσος χρόνος έκδοσης μίας σύνταξης το 2022 μειώθηκε σε λιγότερο από δύο μήνες (60 ημέρες) σε σχέση με τους 18 μήνες που απαιτούνταν το 2019.

Ωστόσο υπάρχουν ακόμα χιλιάδες εκκρεμείς προς έκδοση επικουρικές συντάξεις από τις οποίες ορισμένες είναι και πριν το 2021 και στο πλαίσιο αυτό, καθώς η αυτοματοποίηση δεν μπορεί να λειτουργήσει πλήρως μέχρι να εκδοθούν κανονικά οι συντάξεις.

Την ίδια ώρα ψηφίστηκε μια νέα τροπολογία όπου σε κάθε συνταξιούχο που περιμένει να εκδοθεί η επικουρική του σύνταξη, θα δοθούν 100 ευρώ για κάθε μήνα αναμονής. Αν είναι αναπηρική η επικουρική σύνταξη, το ποσό για κάθε μήνα αναμονής έχει καθοριστεί στα 50 ευρώ, δεδομένου ότι είναι πιο μικρές αυτές οι συντάξεις.