Τι πρέπει να ξέρω πριν αλλάξω ενεργειακό πάροχο

Με τις συνεχόμενες αλλαγές στις τιμές του ρέματος, τα νοικοκυριά αντιμετωπίζουν έναν μηνιαίο πλέον εφιάλτη επιβίωσης, μιας και η εικόνα στο ενεργειακό τοπίο αλλάζει συνεχώς και ο προϋπολογισμός των νοικοκυριών έχει εκτροχιαστεί. Αυτό έχει επηρεάσει την ποιότητα της ζωής όσος και τον καθημερινό προγραμματισμό των οικογενειακών δραστηριοτήτων μιας και τα περισσότερα σπίτια πλέον δεν μπορούν να ανταπεξέρθουν ούτε στα Βασικά. Μπορεί τα κυβερνητικά μετρά με τις επιδοτήσεις  να προσπαθούν να εξισορροπούσουν την κατάσταση αλλά αυτό δεν φαίνεται να βοηθάει του πολίτες  στις καθημερινές τους δραστηριότητες και στην ποιότητα ζωής τους.

Οι εταιρίες από την άλλη έχουν μπει σε έναν «Γολγοθά» προσφοράς ρεύματος και παροχής υπηρεσιών εξαιρετικά ανταγωνιστικό προκειμένου αν προσελκύσουν όσο τον δυνατό περισσοτέρους καταναλωτές. Αυτό όμως δεν πρέπει να μας ενθουσιάζει και να ξαναφωνάξουμε αμέσως ότι “αλλάζω ρεύμα τώρα και δεν το σκέφτομαι”. Θα πρέπει να κάνουμε μια ποιο ενδελεχή έρευνα για τις τιμές και τις υπηρεσίες που δίνει η κάθε εταιρεία. Υπάρχουν προγράμματά όπου παρέχουν προνομιακές εκπτώσεις όταν κάποιος είναι συνεπείς στις πληρωμές του ή επιβραβεύσεις με την εγγραφή στον πάροχο όπως δωροκάρτες κτλπ.  Παρ’ όλα αυτά δεν είναι εύκολο για κάποιον να αποφασίσει και να επιλέξει ποια υπηρεσία θα του προσφέρει φθηνότερο ρεύμα. Ας δούμε κάποια βασικά σημεία που πρέπει να κοιτάξει κάποιος πριν προβεί στην αλλαγή ρεύματος.

Ο λογαριασμός χωρίζεται σε διάφορα μέρη που πρέπει να εξεταστούν ξεχωριστά.

Προμήθεια ρεύματος

Το πρώτο σημείο είναι οι χρεώσεις από την διανομή και προμήθεια του ρεύματος. Εδώ έχουμε δυο κόστη, την πραγματική προμήθεια του ρεύματος στο σπίτι η την επιχείρηση και την τιμή διανομής, τον τρόπο δηλαδή που διανέμεται το ρεύμα προ το σημείο του κτηρίου. Αυτό είναι το πάγιο που αναφέρεται σε πολλούς λογαριασμούς. Αυτή η τιμή εξαρτάται και από τον τόπο διαμονής.

Τιμή κιλοβατώρας

Μετά αυτό που θα κοιτάξουμε είναι η χρέωση κιλοβατώρας που είναι για το ρεύμα που καταναλώνετε. Εδώ οι εταιρίες προσφέρουν εκπτώσεις με διάφορα προγράμματα που πρέπει να εξετάσετε και να βρείτε ποιο εξυπηρετεί τις δικές σας ανάγκες.

Εκπτώσεις για συνέπεια πληρωμών

Δεν είναι λίγες οι εταιρείες που προσφέρουν έκπτωση στην κιλοβατώρα όταν ο καταναλωτής είναι συνεπής στις πληρωμές του. Επίσης καλό είναι να υπάρχει η δυνατότητα ο καταναλωτής να ανεβάζει ο ίδιος την μέτρηση στην σελίδα του παρόχου, για να ξέρει τι πληρώνει και ο λογαριασμό σαν έρχεται εκκαθαριστικός κάθε μήνα για να ξέρει τι πληρώνει

Λοιπές επιβαρύνσεις και άλλες χρεώσεις

Πρόσθετες χρεώσεις είναι κάποια περιβαλλοντικά τέλη που προστίθενται στον λογαριασμό όπως και χρεώσεις από τρίτους που είναι ανεξάρτητα και χρεώνονται σε όλους π.χ τα Δημοτικά τέλη, ΕΡΤ, ΤΑΠ κ.α. Η Ρήτρα Αναπροσαρμογής δεν χρεώνεται πλέον απο τις εταιρείας και ειδικά στα σταθερά τιμολόγια με μηνιαία εξόφληση και όχι έναντι.

Ποινές και ρήτρες

Θα πρέπει πριν υπογράψετε το συμβόλαιο να ενημερωθείτε αν υπάρχει ρήτρα για αλλαγή παρόχου και πότε έχετε το δικαίωμα να αλλάξετε το ρεύμα χωρίς να πληρώσετε πρόστιμο στην εταιρεία. Επίσης πολλές εταιρίες για εκπρόθεσμες πληρωμές επιβαρύνουν τον πελάτη με τόκο υπερημερίας.

Ελάχιστο ανεξόφλητο ποσό που πρέπει να έχετε στην ΔΕΗ πριν αλλάξετε αλλάξετε πάροχο είναι τα 200€ για οικία και 550 για επιχειρήσεις

Επίσης θα πρέπει να ρωτήσετε για την μεταφορά του λογαριασμού σε άλλη παροχή ρεύματος αν υπάρχει οικονομική επιβάρυνση απο τον πάροχο.

Κοινωνικά τιμολόγια

Εδώ ο καταναλωτής θα πρέπει να είναι επιφυλακτικός γιατί μπορεί να μην ισχύουν οι εκπτώσεις και ότι άλλη διευκόλυνση προσφέρει ο πάροχος σε αυτούς που έχουν κοινωνικό τιμολόγιο.

Συνδυασμοί λογαριασμών που μπορεί να σας ωφελήσουν

Καλό θα είναι να ρωτήσετε αν υπάρχει οικονομικό όφελος η κάποια έκπτωση σε περίπτωσή που θέλετε να έχετε ενιαίο λογαριασμό σπιτιού και επιχείρησης η φυσικού αερίου από την ίδια εταιρεία παροχής ενέργειας. Αυτό είναι κάτι που μπορεί να σας προσφέρει μια σοβαρή έκπτωση στο συνολικά.

Τελικά ποιο είναι το φθηνότερο ρεύμα; Δεν ξέρουμε καν αν υπάρχει!